Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, mám dva dotazy. Jeden se týká výpovědi, která byla daná zaměstnanci k 30.5.2012, ale nevím proč mu byla předána již 30.4.2012 - ale na výpovědi je uvedeno, že je k 30.5.2012, s výpovědní dobou 2 měsíce, takže ukončení prac.poměru 31.7.2012, ale teď na to reaguje pracovní úřad, že to tak nesmí být a když převzal výpověď 30.4. ,tak výpověď běží 2 měsíce od následujícího měsíce po převzetí a že je to celé špatně. Dle mého názoru je tam datum výpovědi a že to převzal dříve by nemělo vadit, ale ráda bych , aby mi k tomu někdo dal správný výklad, Děkuji.
Druhá otázka je o ukončení pracovního poměru paní, která byla vzata nazástup za MD a RD, ale je teď taky už na RD. Nastoupí li původní zaměstnankyně po RD, mohu ukončit pracovní poměr s tou paní i když je na RD. Nejedná se o výpověď, ale skončení prac.poměru uplnutím sjednané doby, tak by to mělo být vpořádku, děkuji Vám moc za obě odpovědi, M.Vlčková
(1)
U výpovědi skutečně záleží na jejím doručení druhé straně. Obdržel-li zaměstnanec výpověď 30. dubna, začla 1. května běžet výpovědní doba a pracovní poměr skončil 30. června. (Spojení "k datu" nemá na tuto skutečnost žádný vliv a podle mého názoru je kvůli možným nepřesnem toto spojení ve výpovědi nepoužívat.)
Jinak by tomu bylo v případě rozvázání pracovního poměru dohodou. V takovém případě pracovní poměr končí sjednaným dnem, žádná výpovědní doba neběží.
V písemné dohodě byste klidně mohli 30. dubna se zaměstnancem rozvázat pracovní poměr dohodou k 31. 7.
___
ZP, skončení PP:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast2h4.aspx
(2)
Ano, PP zástupu skončí uplynutím sjednané doby.
Dobrý den,
Dostala jsem výpověď od zaměstnavatele kterou jsem následně podepsala.Výpovědní důvod je z organizačních změn.V této firmě jsem zaměstnaná na dobu neurčitou od 1.ledna 2012.Ve výpovědní smlouvě od zaměstnavatele je dvouměsiční výpovědní lhuta.Do doby skončeni pracovního poměru jsem poviná vykonávat dosavadní práci.V souvislosti s výpovědí mi bude vyplaceno odstupné ve výši trojnásobného výdělku.
Můj dotaz na Vás je prosím,pokud bych zůstala těhotná v příští dvouměsíční výpovědní lhutě jaký mám nároky?už z manželem plánujeme dlouhodobě miminko a kdyby se to stalo tak co mi spíš nejvíc hrozi ze strany zaměstnavatele a jaký mám nároky?Děkují předem za odpověď.
Výpověď podepisuje ten, kdo ji dává, příjemce (Vy) pouze potvrzuje její převzetí.
Nárok na odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku má zaměstnanec, který u zaměstnavatele pracuje přes 2 roky. Vy byste měla obdržet jeden průměrný výdělek.
-
Otěhotníte-li před skončením pracovního poměru, zastaví se běh výpovědní lhůty a pracovní poměr skončí až odpracováním zbytku výpovědní lhůty po skončení překážek (těhotenství, MD a RD).
Dobrý den, ráda bych se zeptala na případ Dohody o ROZVÁZÁNÍ PRACOVNÍHO POMĚRU z důvodu dle § 52 písm. c) zákoníku práce, tj. z důvodu nadbytečnosti zaměstnance.
Zaměstnavatel mi 31.5. emailem doručil 2 návrhy na dohodu o rozvázání pracovního poměru. ve firmě pracuji 2 roky. Dle mých informací by v daném případě mám nárok na 2m výpovédní lhůty+3m odstupné.
zaméstanvatel ale trvá na dohodě a 0 výpovědní lhůte. Jaký j v tomto pŕípadé zákonní nárok na odstupné? Zaméstanvatel uvádí max. 4 platy s tím, źe pokud se nedohodnem, buď to dá výpověd s negativním/ nepříjemným důvodem , a nebo něco vymyslí s personálním oddělením. děkuji za odpověď
Dohoda o rozvázání pracovního poměru je jiný způsob ukončení pracovního poměru. Je to dobrovolný oboustranný právní krok, nelze ji uzavřít bez souhlasu obou stran.
Protože nejde o výpověď, neváže na sebe žádnou výpovědní lhůtu.
Nárok na odstupné vznikne pouze v případě, že bude v písemné dohodě uveden důvod, který nárok na odstupné zakládá (buď slovně nadbytečnost či organizační důvody nebo n§ 52 písm. c).
Zaměstnavatel mi týden před koncem mesíce předložil výpověď dohodou k poslednímu dni v měsíci a nabídnul mi odstupné ve výši jeden měsíc. Samozřemě pro mne dosti nevýhodné. Výpověď odmítám podepsat. V rozhovoru jsem byl upozorněn, že jestliže tuto dohodu nepodepíšu zaměstnavatel po mě bude "šlapat" a hledat chyby aby mne mohl vyhodit za hrubé porušení pracovní kázně. Ovšem k tomuto nemám žádný důkaz. Jak mám postupovat??? Prosím poraďte.
"výpověď dohodou " je nesmysl.
Je třeba rozlišovat:
1. výpověď jako jednostranný právní úkon, Vy podepisujete jen převzetí, výpovědní doba je 2 měsíce (tedy pokud ji dostanete v únoru, skončí pr. poměr 30. 4.), může být z důvodů podle zák. práce, pokud jde o výpověď z organ. důvodů, je ze zákona nárok na odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného měsíčního výdělku.
2. návrh dohody o rozvázání pr. poměru - může být i z org. důvodů s odstupným, pokud je to tam napsáno, pokud dohodu nepodepíšete, tak není platná.
"že jestliže tuto dohodu nepodepíšu zaměstnavatel po mě bude "šlapat" a hledat chyby aby mne mohl vyhodit za hrubé porušení pracovní kázně" - to se nedá vyloučit, nicméně to není tak jednoduché a zaměstnanci to často u soudu pak vyhrají.
(Případně mu zase Vy můžete naznačit bez svědků, že víte o nějakých jeho nezákonných praktikách - krácení daní, používání auta k osob. potřebě, ...)
Takže zaměstnavatel ještě přiostřil. Stále trvá na dohodě. Dohoda od něj není ani podepsaná (čeká že ji podepíšu první) a zakazuje mi dokonce si ji odnést domů abych si ji v klidu prošel.
Dnes (pondělí) jsem zaměstnavateli oznámil, že chci v té dohodě i od něj napsaný důvod (v případě požádání je povinen jej tam uvést). Odpověděl mi asi takto: "žádný důvod tam napsaný nebude! Jestliže do úterý nepodepíšeš ve středu jdeš za hrubé porušení pracovní kázně!!
V případě, že mi ji opravdu ve středu předloží. Co mám dělat? Kam všude se mohu obrátit o pomoc?? Jak dlouho může popřípadě trvat soud?? Nemohu si dovolit být bez prostředků a s tímto důvodem výpovědi mne asi jen tak někde nezaměstnají. Děkuji za radu
když předloží návrh dohody - tak přece řeknete, že ji předložíte k posouzení svému právníkovi
"ve středu jdeš za hrubé porušení pracovní kázně" - to přece není tak jednoduché si něco vymyslet, co obstojí před soudem.
tzn. výpověď nebo okamžité zrušení prac. poměru - podepsat převzetí, jít za právníkem, sdělit, že trváte na dalším zaměstnávání, do 2 měsíců dát návrh k soudu
§69 (1) Dal-li zaměstnavatel zaměstnanci neplatnou výpověď nebo zrušil-li s ním zaměstnavatel neplatně pracovní poměr okamžitě nebo ve zkušební době, a oznámil-li zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu písemně, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, jeho pracovní poměr trvá i nadále a zaměstnavatel je povinen poskytnout mu náhradu mzdy nebo platu. Náhrada podle věty první přísluší zaměstnanci ve výši průměrného výdělku ode dne, kdy oznámil zaměstnavateli, že trvá na dalším zaměstnávání, až do doby, kdy mu zaměstnavatel umožní pokračovat v práci nebo kdy dojde k platnému skončení pracovního poměru.
Do dnešního dne jsem nedostal jediný papír, který byl podepsaný. Prostě mi bylo řečeno, že žádný z dokumentů zaměstnavatel nepodepíše první abych s tím nemohl manipulovat (bránit se). Během dneška jsem dostal už dva vytýkací dopisy o hrubém porušení pracovní kázně. Jeden za "prakticky" standartní postup, který ale není v žádných předpisech, nikdo nikdy za to nebyl ani potrestán krácením osobní složky, druhý za chybu při expedování zboží.
V poslední době pracuji pod psichyckým tlakem a vyhrožování. A tudíž se nedokáži plně koncentrovat na práci a čím víc se snažím pracovat pomaleji, svědomitěji tím víc chyb dělám. Dá se toto chápat jako hrubé porušení pracovní kázně??? Zaměstnavatel to tak vyvodil....
Děkuji za rady a odpovědi.
Chyba při exepedování zboží není hrubé porušení pracovní kázně.
Pokud Vám dá výpověď, braňte se u soudu.
Dobrý den.
Dal by se tento paragraf použít, pro tuto situaci??
Zaměstnankyně pobírala plný ivalidní důchod. Po roce jí přiznali částečný inv.důchod. Ve firmě pracovala jako dělník v pomocných činnostech-úklid, výdej obědů.Dnes je po těžké operaci páteře.Na tuto pozici ji nemůžeme přijmout, a jinou k dispozici nemáme.Práce uklízečky v našem provoze vyžaduje dobrý zdravotní stav. Zaměstnankyni pošleme na přezkoumání, zda může uvedené práce(dle náplně práce)vykonávat.Pokud lékař uzná, že tyto práce dělat nemůže, jak s ní můžeme ukončit pracovní poměr a zda vyplývá povinnost vyplacení odstupného a v jaké výši. Upozorňuji, že se nejedná o pracovní úraz ani nemoc z povolání.
Děkuji
Dobrý den,
§52 písm.e) by se dalo použít. Odstupné nenáleží.
Nebo s ní můžete skončit prac. poměr dohodou - pokud sama uzná, že její zdravotní stav neumožňuje, aby v práci pokračovala.
Dostanu podporu z ú.práce,když zaměstnavatel mi dal výpověď ?
Jestli jste v posledních dvou letech odpracoval alespoň 12 měsíců, budete mít na podporu nárok.
Více zjistíte na webu úřadu práce
(práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání):
http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.cz