společného jmění manželů a dědictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dědictví dluhy SJM vdovský důchod

Ales Krcal, 17.02.2009 23:01:02

Dobrý den, prosím o radu zemřel mi otec po kterém zbyly z doby podnikání dluhy k VZP a Fin.úřadu.Dluhy vznikly v době trvání manželství. Podnikal jako fyzická osoba.Žádné jiné dědictví po něm nezbylo. Má tato skutečnost nějaký vliv na výši příznání vdovského důchodu případně může stát uplatňovat splácení dluhů na mé matce i přesto když se dědictví vzdá a o vzniklých dluzích nevěděla? Děkuji za odpověď.

společného jmění manželů a dědictví

Jarmila Bila, 12.02.2009 19:43:25

Ovdověla jsem a po druhé jsem se vdala. Mám dvě plnoleté děti. Můj druhý manžel má také dvě plnoleté děti.1. Moje situace před uzavřením manželstí: jsem vlastnice nemovitostí – pozemky a domy zapsané na moje jméno v katastru a automobilu.Jsem podnikatelka s příjmy z podnikání. Vlastním společně s budoucím manželem byt.2.po uzavřením manželstí: jsem vlastnice nemovitostí a automobilu. Doufám, že tomu mohu říci, že se jedná o výlučný majetek a tento majetek po snatku nepřipadá do společného vlastnictví manželů – nebo ano? Jsem podnikatelka.Mám společný byt, mám peněžní konto uzavřené společně s mým manželem. Můj manžel se nechce podílet na přímech či dluzích z podnikání. Má podepsat ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ např. O VÝLUČNÉM VLASTNICTVÍ MANŽELA / MANŽELKY nebo máme ještě sepsat manželskou smlouvu, kde zpřesníme vztah vlastnictví nebo obojí? Jsou pak tato vlastnictví předmětem dědictví?
3. Situace po smrti - přání: dědictví pro moje děti - veškeré majetky, které jsem už vlastnila před manželstvím i nadále nabyla v manželství. Dědictví pro manžela pouze z nabytého majetku v manželství, žádné dědictví majetku nabytém před manželstvím a ze soukromého podnikání, ale obdrží peněžní částku. Dědictví pro manželovi dědi - pouze z pozůstatku po něm tj. část jmění ze společného učtu a část vlastnictví bytu.
V době před uzavřením druhého manželství jsem sepsala závět, kde jsem odkázala můj veškerý majetek jedné osobě.
Otázka dědictví – co je předmětem dědictví po mě, kdo a co (jakým dílem) dědí v případě smrti jednoho, v případě jednorázové smrti obou manželů. Je možno se můj manžel vzdál dědictví či části dědictví před určením dědictví (aby po současné smrti mě a manžela nedědily manželovy děti.)
Otázka společného jmění manželů – co je součástí v našem případě?

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »