Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
S mým manželem žiju ve společné domácnosti více než 40 let. Protože můj muž hodně utrácí a já jsem spíše spořivá,máme celou dobu manželství rozdělené finance rovným dílem.Z toho vyplývá ,že já mám hodně uspořeno,zatím co manžel téměř nic. Pro případ jsme oba a to každý zvlášť sepsali závěť.Já v případě mé smrti odkazuji finance rovným dílem mým dvěma synům.Manžel tvrdí,že i on by byl částečným dědicem mých peněz.Peníze mám na účtě na mé jméno a dále stavební spoření a penzijní také na své jméno. Děkuji za odpověď.
Pokud ale máte společné jmění manželů SJM, tak všechny prostředky které máte patří oběma zárověň. Je jedno kdo je uspořil. Je správně, že jste závěť napsali každý zvlášť, tak to má být. Pokud jste sepsala závěť s odkázáním peněz pro své syny, Váš manžel nic nezdědí. Manžel narozdíl od dětí není neopominutelným dědicem. Nevím jestli je to správně, ale myslím si, že by Vaši synové dědili pouze polovinu toho co jste uspořila.
Nejdříve se vypořádává SJM. To znamená 1/2 peněz které máte je manžela, ta se nedědí. Další polovina vstupuje do dědictví. Protože byste manžela závětí vynechala, tak by tuto polovinu dostali synové.
U stavebního spoření nevím, ale u penzijního byste měla mít ve smlouvě určenou osobu, které částku dostane v případě Vaší smrti.
Dobrý den, jde o to, jak máte rozdělené peníze, jak píšete, rovnm dílem. Jestliže je to jen ústní dohoda mezi vámi, jakože si každý hospodaříte se svým, tak to samozřejmě není pro nikoho právně závazné a všechen majetek je SJM. V případě dědění by se tedy nejdříve majetek v SJM vypořádal- rozdělil na dva díly rovným dílem a ta druhá by se stala předmětem dědění. Pro případ, aby ste každý měl svůj výlučný majetek, museli byste mít zúžen společný majetek formou notářského zápisu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com