Prodej bytu - spoluvlastnictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

rozdělení majetku po rozvodu

David Černý, 12.02.2009 09:15:32

Dobrý den, před svatbou jsem měl z 90% postavený dům, po svatbě se dělaly už jen dodělávky. Dům není a nebyl zkolaudován. Při případném rozvodu chce manželka vyplatit polovinu z ceny domu. Nemám žádné smlouvy ani účty na stav. materiál a stavební práce. Ve stavbním povolení jsem uveden jako stavebník jen já. Má právo manželka požadovat polovinu ceny domu? Děkuji za odpověď

Prodej bytu - spoluvlastnictví

Jana Novotná, 12.02.2009 09:03:26

Dobrý den,
moc vás prosím alespoň o hrubý nástin, jak řešit situaci.

Jsem rozvedená, od listopadu 2008. Majetkové vypořádání mezi mnou a manželem proběhlo v pořádku, tedy co se týká společného jmění manželů.

Dále ovšem vlastním společně s exmanželem byt v Praze. Byt jsme pořizovali před svatbou, je tedy v podílovém spoluvlastnictví. Dohodli jsme se na prodeji, případně na vyplacení mé osoby.
Při koupi, kdy byt stál 1600000 jsem zaplatila prokazatelně casch 500000 ze svého. Zbytek byl doúčtován úvěrem (hypotékou), o níž jsme žádali společně.
Po dobu manželství se platil úvěr z manželova účtu, stejně jako nyní, přičemž v manželství šlo o společné peníze. Ostatní peníze, jako služby, energie, poplatek pro SVJ, atd plynuly z mého účtu, v době manželství opět ze společných peněz. Nyní, 3 měsíce po rozvodu takto společně platíme dál.
Já od července 2008 v bytě nežiji, bydlím u kamarádek. Manžel obývá byt sám.

Byli jsme dohodnuti na prodeji a rozdělení si peněz, případně na tom, že exmanžel převezme celý úvěr a vyplatí mi čistého 500 tisíc, které jsem do toho vložila casch.

Nyní ovšem manžel přišel o práci. Proces prodeje natahuje, v podstatě nevím, jak ho mám přimět k prodeji. Hypotéku platí, já platím to ostatní.

Prosím, poraďtě mi, co a jak mám udělat, aby mi přistoupil na prodej, aby nezůstával "rozsedlý v bytě" a já po kamarádech platila ještě tento byt, z jehož užívání nic nemám. Jak ho mám dostat k prodeji???

Dala jsem do toho půl mega casch, nyní platím kromě hypo vše a nebydlím tam. Co mohu právnicky udělat???

Navíc manžel "vyhrožuje" tím, že platí úvěr a tím, že je nemocný (diabetes 1. typu s komplikacemi - přesto pije a kouří) a že nemá zaměstnání a já mám počkat, až ho mít bude a pak se to EVENTUELNĚ prodá.

Prosím poraďte, co mám dělat, abych dostala alespoň svůj půlmilion čistého zpět na svůj účet.

Děkuju moc!!!!

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »