bezduvodne obohaceni - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Finanční transakce na zmýlený účet

Pavel Boháč, 09.02.2009 15:11:11

Při převodu finanční částky na účet vedený u Komerní banky jsem opomněl napsal předčíslí účtu a peníze odeslal na účet jiného majitele, než kterému byly určeny. Komerční banku jsem o svém omylu asi po třech dnech od podání převodního příkazu informoval a jejím prostřednictvím jsem zaslal mejiteli účtu, kterému jsem peníze omylem poslal, písemnou informaci o této skutečnosti a požádal jej, aby mi peníze poslal zpět. Kopii dopisu jsem si nechal přepážkovou pracovnicí KB potvrdit.
Zatím se nic neděje. Jak mám dále postupovat, abych své peníze dostal zpět. Dle mého soudu by šlo o neodůvodněné obohacení m.j. proto, že jsem majitele účtu upozornil, že mu byly finance na jeho účet zaslány omylem.

Re: Finanční transakce na zmýlený účet

mhi, 23.04.2009 22:50:14

Meli jsme uplne stejny problem, dodavatel uvedl v e-mailu spatne predcisli a tak castka cca 100 000 prisla na ucet nekomu cizimu. Nasledne se zjistilo, ze to je zcela bezna vec :-).

KB notnou chvili trvalo, nez dopis dorucili. Nasledne prijemce musi sam odeslat prostredky (zadat prikaz), banka to za nej neudela.

KB vam bez problemu rekne pobocku, kde je ucet veden. Pokud se nic nevrati, pokusil bych se kontaktovat prislusnou pobocku a zjistit jak dopadlo doruceni vyzvy k vraceni castky. Pokud prijemce ignoruje, podat zalobu k soudu, kde pokud vim nemusi byt uvedeno jmeno zalovaneho, ale napr. jen "Majitel uctu ..." atd.

bezduvodne obohaceni

Petr Jakes, 05.02.2009 00:02:59

Babicka moji zeny nam prislibila, ze dum bude nas pokud vyridime jeho restituci. To jsem udelal a stravil jsem no tom nemale usili a potom jsem jeste dum "dal do chodu" jako zaridil najmy atd. Babicka zemrela, dum pripadl tchyni a ta ho ted darovala bratrovi me zeny. Doslo k bezduvodnemu obohaceni tchyne a ted svagra na muj ukor.

1) Kdy doslo k naplneni skutkove podstaty neoduvodneneho obohaceni? Bylo to dnem kdy tchyne darovala predmetne nemovitosti bratrovi moji zeny a tim tedy dala najevo, ze nehodla slib splnit?

2) Jaka je a od kdy bezi promlceci lhuta? Ode dne kdy se to dozvim? Je trileta nebo desetileta. Tchyne to udelala svevolne.

3) Zaloba by mela byt na moji tchyni nebo na svagra, ktery ma ted vlastne ten majetek o ktery jsem se ja zaslouzil a ktery mi byl prisliben?

4) Jakou sumu bych mel zadat? Vycisleni neni dost dobre mozne. Mohou to byt procenta z hodnoty nemovitosti?

5) Nelze toto klasifikovat jako podvod, kdy na me byly vylakany tyto cinnosti?

Dik

Re: bezduvodne obohaceni

Karel Dlouhý, 09.02.2009 20:52:56

Babička Vám to sice slíbila, ale zjevně svůj slib nestačila splnit (tedy dům darovat a smlouvu zaregistrovat na KN).
Takže dům připadl do dědictví, tchýně jej zákonným způsobem zdědila a pak jej mohla darovat komu chtěla.

Tedy se nedomnívám, že došlo bezduvodnemu obohaceni tchyne a ted svagra.
Kdo Vás podvedl, kdo na Vás vylákal činnosti?

Pokud trváte na svém, obraťte se na advokáta.

Re: bezduvodne obohaceni

Petr, 12.02.2009 18:40:47

Vase odpoved se mi tedy vubec nezda. Kdyz vezmeme hypoteticky pripad, ze bych na dome udelal stavebni prace s ustni dohodou o odmene, tak bych o odmenu taky prisel, jen proto, ze zadavatel zemrel pred zaplacenim? Tyto zavazky by nepresly na noveho majitele? To nedava smysl.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »