Dědění ze zákona versus dědění ze závěti - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dědictví

Zdenka Neubergerová, 11.02.2009 13:08:22

Dobrý den
chtěla bych se zeptat, jak je to s dědictvím v případě, že moje sestra zemřela dříve než naši rodiče.Měla 3děti. Budou po smrti mých rodičů, její děti něco dědit?Moc děkuji za ochotu odpovět. Zdenka Neubergerová

Re: dědictví

Stefi, 11.02.2009 14:17:50

Po Vaší zemřelé dceři dědí rovným dílem děti a manžel. V případě smrti Vašich rodičů se uplatní tzv. reprezantační právo, kdy díl, který měla zdědit vaše sestra, bude rozdělen mezi její děti.

Re: dědictví

Walter Fries, 30.11.2009 08:29:16

Já a manželka jsme vlastníky nemovitostí.Když jeden zemře dříve,musí se do závětí uvést zbývající vlastník? A teprve po smrti nás obou odkázat darem celou nemovitost rovným dílem dvěma synům?Děkuji za odpověď.

Dědění ze zákona versus dědění ze závěti

Marek Bílý, 03.02.2009 14:54:12

Dobrý den,
liší se, prosím, nějak způsob vyřizování dědictví notářem v případě dědění ze zákona a v případě dědění ze závěti? Konkrétně: po otci jsme dva dědici, já a bratr (oba zletilí) a v závěti otec zkrátil bratrův podíl na 1/4 (i pro případ, že by dědily jeho potomci), přičemž mně odkázal 3/4 veškerého svého majetku. Zatím jsem na přání bratra závěť notáři neukázal, jakoby tedy nebyla, s tím, že v dohodě o vypořádání dědictví se o všem dohodneme ve znění závěti, více méně tedy dle zmíněného 1/4 a 3/4-ového dělení. Pokud bych ale z jakéhokoliv důvodu závěť notáři přece jen předložil (nemáme s bratrem zrovna ideální vztahy), bude pak postup v něčem jiný? Bude se i tak uzavírat dohoda? Pokud ano, bude v něčem jiná? Např. co se týká vyčíslení či konkrétního určení podílů?
Děkuji předem za odpověď.

Re: Dědění ze zákona versus dědění ze závěti

Pavla Pokorná, 13.02.2009 14:39:06

Vyjde Vám to nastejno - závěť je neplatná, protože podíl lze u zletilých dětí krátit jen na polovinu.

Pavla Pokorná, 13.02.2009 14:43:27

Omlouvám se špatně jsem si to přečetla.
Normálně byste zdědili každý polovinu.
Teď budete dědit podle té závěti.

Proč nechcete závěť ukazovat, když se chcete podle stejně dohodnout?

Marek Bílý, 13.02.2009 16:17:12

Moc děkuji za odpověď, bratr nechtěl, aby notářka závěť četla, že by mu to, jednoduše řečeno, bylo zkrátka nepříjemné. Pokud by i po předložení závěti byly nějaké neshody a k dohodě bychom nedospěli, jaký by byl další postup?
A ještě mám jeden dotaz. Bratr chce do pozůstalosti zahrnout soubor starožitného nábytku nacházející se v jednom pokoji v domě spadajícího do dědictví, s tím, že by ho chtěl do svého dědického podílu a o to míň bych ho pak vyplatil (hlavní položka dědictví je rodinný dům, kde otec - zůstavitel žil a i já se svou rodinou a nadále zde bydlíme). Tento nábytek jsem do pozůstalosti u notáře nenahlašoval a ani nechci, jelikož mi jej kdysi otec dal. Bratr o tom ale nevěděl, důkaz na to bohužel nemám, navíc mne bratr mezi čtyřma očima osočuje ze zamlčování dědictví. Přijde mi logické, že kde bydlím, mám i své věci a že nemusím prokazovat, že jsou opravdu mé. Anebo je zde skutečně třeba něco prokazovat?
Moc děkuji za odpověď.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »