Neschopenka - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

kontrola lecebneho rezimu

Jana Bohunická, 06.04.2012 21:16:31

Dobrý den,

jsem na neschopence uz 3 tyden (zlomena noha), pracujem na castecni uvazek a zaroven jsem i studentka. Chcela by som sa opytat ci je navstevovanie skoly mimo vychazkove hodiny povazovano za nedodrzanie liecebneho procesu. Prace schopna nejsem protoze v ni musim behat nebo stat a v skole predsa len sedim a ak by som preukazala, napr ze do skoly chodim na aute tak by vlastne ani nemuselo byt porusenie liecebneho procesu chodenim.

Proste mi ide o to ze do skoly chodit musim a vychazkove hodiny mi na to nestacia. Ako by som mohla postupovat ?

Vopred dakujem za odpoved

Re: kontrola lecebneho rezimu

ivzez , 16.04.2012 01:11:33

Nevkládejte dotaz do více vláken.

Odpověď:
http://www.pravnik.cz/forum/topic/7108/nemocenska.html

kam pro neschopenku

Tomas Marny, 26.03.2012 09:10:46

Dobrý den, potřeboval bych vědět, zda-li mohu jít k jakékoliv doktorce pro neschopenku. Jde o to že jsem vedený u doktorky, která má i mojí kartu, v místě mého trvalého bydliště, které je však vzdáleno od místa kde nyní žiji a pracuji více jak 100km.

Re: kam pro neschopenku

Tomas Marny, 26.03.2012 09:29:41

a ještě doplňující dotaz, kolik dnů zpětně mě může lékař tuto neschopenku vystavit, nejsme totiž v kondici sedět 2hodiny v čekárně, děkuji.

ivzez , 27.03.2012 01:56:51

3 dny, ale v případě, že půjdete k neznámému lékaři na tuto možnost nespoléhejte.

Spíše zkuste lékaři zatelefonovat a dohodnout se, kdy můžete přijít, abyste nemusel tak dlouho čekat.

ivzez , 27.03.2012 01:54:43

Akutní případy ošetří každý lékař.

Neschopenka

Michaela Straková, 23.03.2012 19:19:49

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. ve čtvrtek jsem byla za doktorkou, odmítla jsem neschopenku, přesto mi ji napsala, v té době jsem nevěděla o tom, že si ji nemusím brát. Se zaměstnavatelem jsem se dohodla, že si vezmu volno v pátek. A nemoc ustoupila a cítím se lépe. Je možné, když mi doktorka napsala neschopenku, tak za ní v pondělí zajít a říct jí, aby mi ji zrušila? nebo musím přímo na sociálku nebo jak to řešit? Protože na sociálce už asi mají moji neschopenku a tak se chci zeptat, jestli jde zpětně zrušit. děkuji

Re: Neschopenka

ivzez , 27.03.2012 01:53:56

OSSZ s nějvětší pravděpodobností Vaši neschopenku nemá, té se zasílá až v případě, že nemoc přesáhne 21 dnů. Dohodněte se tedy se zaměstnavatelem a lékařem.

Vyplněná neschopenka

Jana Csöböková, 21.02.2012 15:13:40

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vyplnění neschopenky lékařem. Přišla jsem za svou doktrokou s tím, že potřebuji nemocenskou, protože momentálně stála výroba v práci. Zeptala se mě na jak dlouho , tak jsem ji řekla, že asi ten týden až dva. Tak mi to vypsala, ale nenapsala mi tam důvod nemocenské ani vycházky.
Tak jsem se chtěla zeptat jestli to takto mohu zaslat zaměstnavateli. Mám tak jenom datum odkdy začala neschopnost, osobní údaje, ale proč ji mám a vycházky tam nejsou.
Děkuji

Re: Vyplněná neschopenka

ivzez , 06.03.2012 20:11:52

V době, kdy pro Vás zaměstnavatel nemá práci, Vám náleží náhrada mzdy, nejde o důvod k vystavení neschopenky. Vaše lékařka i Vy můžete mít kvůli falšování neschopenky problémy, OSSZ Vám může odbrat neoprávněně čerpané nemocenské dávky a navíc vyměřit pokutu (nemýlím-li se až do 20.000 Kč).

Já bych tedy zaměstnavateli nic nezasílala, ale vyzvala bych jej k výplatě náhrady mzdy, na niž máte podle zákoníku práce nárok.

Neschopenka

Martina Králová, 03.02.2009 14:28:26

Dobrý den,

ke dni 9. 2. 2008 mi byla vystavena neschopenka ze zdravotních důvodů. Dnes je to již skoro rok, co jsem doma a zajímalo by mě, zda má zaměstnavatel právo ukončit pracovní poměr pokud neschopenka stále trvá. V nejbližší době bych měla předstoupit před komisy, která rozhodne, zda mi bude přiznán invalidní důchod.
Předem Vám děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

Re: Neschopenka

Karel Dlouhý, 03.02.2009 18:05:20

§ 52
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:
e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci,

ALE
§53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je

a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným.

Takže až bude ukončena prac. neschopnost, buď půjdete do práce, nebo skončíte prac. poměr dohodou.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »