Kategorie: Občanské právo / Závazkové právo
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
pujcila jsem penize na smenku.Pokud dluznik nezaplati a zije v zahranici kam se mam obratit.Jake jsou sance na vymozeni castky .Mam jeho adresu ,cislo uctu i zamestnani ale nekomunikuje .
Jak dlouho po ukonceni splatnosti smenky muzu penize vymahat??
Dobrý den,
před nedávnem jsem sepsala s jedním člověkem smlouvu o půjčce peněz, kde bylo napsáno,že při podpisu této smlouvy zároveň obdržím ty peníze, ovšem žádné předání se nekonalo,smlouva je podepsaná, ale je úpouze jeden oroginál a ten držím já. Tzv. "věřitel" má pouze černobílou kopii, která není notářsky ověřena. Může na mě s touto smlouvou vyrukovat a požadovat ode mě peníze, které mi nedal? Děkuji za odpověď
Ano. Může na Vás podat žalobu na plnění, ke které přiloží jako důkaz kopii smlouvy. Pokud svým podpisem stvrdíte, že jste peníze převzala, riskujete prohru v soudním sporu.
Jeden člověk mi slíbil poskytnout soukromou půjčku, dostala jsem od něj smlouvu, v níž se on zavazuje, že přenechává touto smlouvou dlužníkovi částku (není specifikováno jakým způsobem),dlužník podpisem potvrzuje a zavazuje se částku splatit, v dalším bodu smlouvy je věta, že smlouva nabývá platnosti a účinnosti dnem jejího podpisu zástupci smluvních stran. Já coby dlužník jsem smlouvu podepsala a věřitel mi měl peníze převést na účet, což se však nestalo, nedostala jsem ani jím podepsanou smlouvu. Nyní po mě chce splátky s tím, že jsem podepsala smlouvu. Je vůbec tato smlouva platná?Jak bych měla dále postupovat? Mouhu napsat doporučeně odstoupení od smlouvy z důvodu jejího nedodržení ze strany věřitele?Nemohu přece splácet neexistující dluh.Prosím o radu. Díky.
Dobrý den,
jestliže Vám nebylo na základě smlouvy plnění poskytnuto, měla byste druhou stranu vyzvat, aby Vám byly smlouvou určené finanční prostředky poskytnuty v dodatečné lhůtě (kterou určíte). Jestliže se tak nestane, můžete od smlouvy odstoupit. Nicméně bych Vám doporučovala předložit tuto smlouvu k posouzení advokátovi, který zhodnotí, jak nejlépe dále postupovat.
Dobrý den,
rád bych začal půjčovat peníze za úrok.Moje představa byla, že sepíši směnku na určitý datum a částku, aby byl formulář co nejjednoduší a dlužník se nemusel obávat kliček ve smlouvě, jaké dělají některé společnosti. Zajimalo by mě ale, co se stane, když dlužník ve stanoveném čase nezaplatí.Zda je možné nárokovat úrok z prodlení a jestli pro půjčování peněz není přece jenom lepší smlouva, kde bude vše stanoveno.
Dobrý den, záleží jen na Vás, co si vyberete. Směnka sice na první pohled vypadá jednoduše, ale skýtá různá úskalí, proto bych doporučovala nejprve prostudovat zákon směnečný a šekový (191/1950 Sb.). V případě, že si vyberete formu směnek a dlužník Vám nezaplatí, bude nutné učinit protest (tento úkon dělá např. soud nebo notář). Dále pak v tomto případě můžete požadovat: 1) Majitel může postihem žádat:
1. směnečný peníz, pokud nebyla směnka přijata nebo zaplacena, s úroky, byly-li ujednány;
2. šestiprocentní úroky ode dne splatnosti;
3. útraty protestu a podaných zpráv, jakož i ostatní útraty;
4. odměnu ve výši jedné třetiny procenta směnečného peníze nebo v nižší dohodnuté výši.
Mám z internetu staženou smlouvu o půjčce se všemi náležitostmi.Je potřeba podpisy provést u notáře?
Dobrý den, ověřené podpisy být samozřejmě můžou, ale zákon je nevyžaduje.
Dobrý den.Můj přítel půjčil kamarádovi asi před 4 lety 50 000 za dobré slevu,a doted přítel neviděl ani korunu.smlouvu nesepsal ani žádný podpis takže se má s penězy rozloučit?a nebo existuje nějaká právnická klička?
A je kamarád ochoten peníze vrátit?
Je ochoten podepsat uznání dluhu a dohodu o splátkách?
Jsou nějací svědci či jak jinak lze doložit tu půjčku pro případný spor?
Dobry den mam takovy problem pred dvouma rokama jsem si pujcil o pana X 10 000 a smlouvu sepsal vlastni rukou. ve smlouve bylo sepsane vsechny moje udaje a podpis..
dnes mi prisel dopis z mestskeho soudu ze ma mzaplatit tuto castu + naklady... je mozne se v tomto ohledu nejak odvolat nebo jestli je spis smlouva platna to me zajima...dekuji Vagner
Dobrý den. Mám jeden menší dotaz ke smlouvě o půjčce. V prosinci 2008 uzavřel můj známý s jednou svou "kamarádkou" smlouvu o půjčce na 15000 Kč + 500 Kč za každý den prodlení, splatnou k 28.2.2009. Bohužel nestihl zaplatit. Když jsem si ale tu smlouvu prohlížela, tak jsem si všimla, že je stažená z netu, není ověřena notářem a hlavně je na ní podpis pouze věřitele, a dlužníkův ne. Je tedy tato smlouva platná?
Dobrý den,
smlouva nemusí být ověřena notářem - proč?
Pokud se týká podpisu, musí být oba podpisy - jde také o to, zda je podpis dlužníka na tom exempláři smlouvy, který má věřitel. To by potom bylo platné vyhotovoení smlouvy.
Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu:
Pujčila jsem známému peníze, avšak smlouva o půjčce byla uzavřena pouze ústně a známý podmínky dohody nedodržel a půjčku nesplácí. Mám pouze doklady o vkladech půjčené sumy na jeho bankovní účet - mám nějakou šanci dostat peníze zpět a pokud ano, jak mám postupovat? Předem děkuji za odpověď.
Záleží především na tom, jestli jste schopna tuto půjčku prokázat, např. svědeckými výpověďmi, či zda jste tyto peníze zaslala převodem z účtu a máte tak výpis z banky. Napište výzvu, ať zaplatí dlužnou částku do určitého dne a to pošlete poštou doporučeně nebo na doručenku, případně předejte osobně a nechte si na kopii podepsat převzetí. Případnou reakci - dopis, sms, e-mail si uschovejte. Pokud nezaplatí, můžete se buď obrátit na soud, případně na policii s trestním oznámením. Podstatné je však to, jestli se vše podaří prokázat.
Děkuji Vám za rychlou odpověď. Peníze jsem vložila v hotovosti na účet dlužníka a doklady o vkladech mám, problém je však v tom, že dlužník na moje výzvy nereaguje a neodpovídá - zřejmě jsem měla být opatrnější. Trestní oznámení na policii zvažuji, avšak nevím, jestli doklady, které mám k dispozici, jsou dostačující. Ještě jednou děkuji za odpověď, Veselá
Myslím, že doklady kterými disponujete jsou dostačující na prokázání, že jste peníze zapůjčila. Takže se obraťte na místní soud. Když soudce shledá věc jasnou vydá platební rozkaz. Když poté povinný nezaplatí, tak se podá návrh na exekuci a exekutor už si najde optimální způsob, jak dluh vymůže.
Na policii se rovněž můžete obrátit pro podezření ze spáchání trestného činu, v tomto případě by mohlo jít o podvod (ust. § 250 tr. zákona). Zde ovšem bude muset policejní orgán prokázat pachateli – dlužníkovi úmysl???
Děkuji Vám za další informace týkající se mého problému s půjčenými penězi. V této souvislosti prosím o zodpovězení dalšího dotazu - dlužník má bydliště v jiném okrese než já, který soud je místně příslušný k projednání uvedené kauzy - soud v místě bydliště dlužníka nebo v místě bydliště mého? A dále prosím o sdělení, jaká je výše soudního poplatku - zda je to fixní částka nebo určité procento ze zapůjčené částky. Předem děkuji za vaši odpověď, Veselá.
Dobrý den, prosím o radu jak postupovat. V březnu 2008 jsem půjčila známému 40.000,-Kč. Splácení jsme si dohodli na 4 splátky + byly stanoveny úroky z celkové půjčky a úroky z prodlení za každý den. Smlouva byla sepsána, a ověřena notářem. První splátka měla proběhnout 20.1. 2009 jenže "dlužník" dodnes nic neposlal. Na SMS mi přestal reagovat. Nevím zda mám už teď nějak postupovat nebo až při splatnosti poslední splátky (tj. 20.4.2009). A jakým způsobem. Předem moc děkuji za rady
Dobrý den,
pokud máte ve smlouvě o půjčce uvedeno, že nezaplacením byť jedné splátky se stává celý dluh zcela splatný, tak máte právo se domáhat u soudu pouze této jedné neuhrazené splátky.Pokud tedy nemáte ve smlouvě ujednání o splatnosti celé částky, vyčkala bych a poté bych dala žalobu k soudu pro celou částku.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com