Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, zaměstnavatel mi dne 29.1.09 oznámil že pokud se nedohodneme na podepsání hmotné zodpovědnosti, tak se rozloučíme. Napsala jsem mu tedy ano a že chci vědět termín. Napsal ke dni 31.1.09. Nechala jsme si od něj poslat výpověď, protože jsem očekávala odstupné a také dvouměsíční výpovědní lhůtu a ptala jsem se proč ji nechce dodržet, nato mi neodpověděl. Nechci se odstupného vzdát, protože vím, že na něj mám nárok.Napsal mi ovšem výpověď dohodou, na které jsme se nedohodli, napsal že to bude řešit pro mne nepříjemněji, ať počítám s paragrafem za hrubé porušení práce. Poslal mi tedy výpověď z důvodu paragrafu 55. Jsem od 30.1.09 na neschopence a také jsme mu psala že jsem nemocná. Co nyní proti tomuto mám dělat (kromě právníka) abych nebyla úplně bez prostředků dokud si nenajdu jinou práci? Také mi dal po roce výplatní pásky, na kterých je ovšem pouze 12tis výplata, ale ve skutečnosti jsem dostávala 15tis. Tím budu mít i menší podporu v nezaměstnanosti a to nechci.Děkuji
Dobrý den, nejde o výpověď, ale
§ 55
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem
§55 (1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
V důsledku toho nebudete mít 6 měs. nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Předpokládám, že v dokumentu popsal, jaké povinnosti a jak jste je porušila.
Okamžitě zrušit prac. poměr lze i v prac. neschopnosti, takže Váš prac. poměr skončil. Prac. neschopnost trvá nehledě na prac. poměr.
§ 72
Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.
Dále se musíte rozhodnout podle
§ 69
(pokr.)
zda trváte na dalším zaměstnávání nebo ne.
§69 (2) Rozvázal-li zaměstnavatel pracovní poměr neplatně, avšak zaměstnanec neoznámí, že trvá na tom, aby ho zaměstnavatel dále zaměstnával, platí, pokud se se zaměstnavatelem nedohodne písemně jinak, že jeho pracovní poměr skončil dohodou,
a) byla-li dána neplatná výpověď, uplynutím výpovědní doby,
b) byl-li pracovní poměr neplatně zrušen okamžitě nebo ve zkušební době, dnem, kdy měl pracovní poměr tímto zrušením skončit; v těchto případech má zaměstnanec právo na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu výpovědní doby.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com