neplacení výplaty v termínu - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

nevyplacení výplaty v termínu

Štěpánka Trochová, 10.10.2011 09:14:49

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na nevyplacení výplaty v termínu. Ve firmě jsem pracovala brigádně a jedna z jejích poboček, ve které jsem pracovala skončila a ještě jsem neobdržela výplatu za červenec a je říjen, tak jsem se chtěla zeptat co je možné dělat a jestli je tohle nějak napadnutelné a hlavně řešitelné, nejedená se totiž o malou částku.

Děkuji
S pozdravem
Trochová

neplaceni mzdy

Pavel Novak, 09.02.2009 18:17:10

Dobrý den
Zajímalo by mě ke kterému dni je možné dát zaměstnavateli výpověd dle § 56 pism b.
-V pracovní smlouvě mam uvedeno , že "mzda je splatná do 12 dnů naásledujícího kalendářního měsíce"
-ve mzdovém výměru žadný termín splatnosti mzdy uveden není
-u firmy není žádná interní směrnice ani kolektivní smlouva
Je možné dát výpověd dle §56pism b i tehdy když zaměstnavatel zaplati celou mzdu nebo plat po splatnosti tj 12 + 15 = 27 po 28 dni měsíce kdykoli od data zaplacení nebo se datem zaplacení ruší možnost práva zaměstnance na okamžité zrušení dle §56?

děkuji
S pozdravem
novák

Re: neplaceni mzdy

Karel Dlouhý, 09.02.2009 19:16:44

Jak jsem již uvedl:
Tzn. mzda za prosinec je podle toho, co jste uvedl, splatná 12. ledna. Pokud jste ji nedostal do 27. ledna, můžete okamžitě zrušit pracovní poměr.

Tuto možnost máte do doby, než je dlužná mzda vyplacena.

neplacení výplaty v termínu

Pavel Novak, 02.02.2009 12:57:05

Dobrý den
Zajímalo by mě ke kterému dni je možné dát zaměstnavateli výpověd dle § 56 pism b.
-V pracovní smlouvě mam uvedeno , že "mzda je splatná do 12 dnů naásledujícího kalendářního měsíce"
-ve mzdovém výměru žadný termín splatnosti mzdy uveden není
-u firmy není žádná interní směrnice ani kolektivní smlouva
Ke kterému datu je možné dát výpověd dle §56 pism b aby výpověd nemohla být napadena jako neplatná, je to 28 dni od výplatního termínu , nebo je to k 16 dni následujícího měsíce(mzda za prosinec splatná 16.2.2009)
děkuji
S pozdravem
novák

Re: neplacení výplaty v termínu

Karel Dlouhý, 02.02.2009 19:17:52

Dobrý den, nejde o výpověď:
§ 56
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).

Tzn. mzda za prosinec je podle toho, co jste uvedl, splatná 12. ledna. Pokud jste ji nedostal do 27. ledna, můžete okamžitě zrušit pracovní poměr.

Re: neplacení výplaty v termínu - neschopenka

Pavel Novak, 08.02.2009 17:45:28

Dobrý den
Jak zákoník práce nahlíží na vyplacení neschopenky? Vztahuje se na tento případ i ustanovení §56 ZP zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).
Př: Zaměstnanec pracuje v měsíci lednu do 28 dne, od 29 dne je práce neschopen. Podle nového zákona o neschopnosti zaměstnavatel proplácí prvních 14 dní z neschopenky, musí teda zaplatit neschopenku ve výplatním termínu tj k 12 dni následujícího měsíce , nebo se na vyplacení neschopenky vztahuje jiný zakon?
Děkuji

Re: neplacení výplaty v termínu - neschopenka

Karel Dlouhý, 08.02.2009 19:48:22

To je zajímavý dotaz.
V uvedeném příkladu: za 29.-31. ledna nedostane nic, další dny je to již v únoru, tedy náhrada mzdy bude vyplacena ve výplatě za únor, 12. března.
Jestliže je uvedeno
"nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu", tak za prvních 14 dní neschopnosti jde o náhradu mzdy.
(Když trvá neschopnost déle, tak se vyplácejí nemocenské dávky, a to již zaměstnavatel nedělá.)

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »