exekuce na darovanou nemovitost - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

exekuce na darovanou nemovitost

Rudolf Nádvorník, 29.01.2009 01:42:38

Dobrý den,nedávno jsem dostal darem byt od otce(který mě tím vrátil dluh-sepsaný).Otec se dostal do problému a hrozí mu velká exekuce.Mohu o tento byt přijít?Jak se případně bránit?V současné době v bytě bydlí švagr a udělal rekonstrukci(má doklady)..Muže švagr přijít o jeho zhodnocení bytu?A lze zajistit aby švagr v případě zabavení bytu mohl užívat byt dále(věcné břemeno,nájemní smlouva)??Prosím o radu a názor Děkuji

Re: exekuce na darovanou nemovitost

Josef Soustružník, 29.01.2009 09:40:44

Přeji hezký den, jelikož jsem vlastníkem bytu, který mi byl darován matkou a žije zde ještě s námi můj nevlastní bratr, jenž má neustále problémy se zákonem tj: dluhy, pohledávky, exekuce atd.
1,)Předpokládám, že exekuční kancelář má nárok zabavit z tohoto bytu cokoli a tudíž na mě jako na vlastníka bytu nebude brán zřetel?
2.)Mám právo bratra z bytu vystěhovat nebo mu někým způsobem změnit trvalé bydliště?

Předem děkuji za odpověď.

Buďte s pozdravem

Jan Jech, 29.01.2009 11:24:26

Dle obcanskeho zakoniku musi byt darovaci smlouva pisemna pokud je predmetem daru nemovitost, takze pokud ste nesepsali smlouvu a nasledne nezapsali zmenu do katastru nemovitosti, tak zrejme bude moci byt vedena exekuce proti tomuto bytu. Pokud ste vsak s otcem sepsal platnou najemni smlouvu, tak se vas to prilis netyka, pripadny pravni nastupce vaseho otce ji bude muset respektovat. Samozrejme ze Vam muze dat napr. s privolenim soudu vypoved, ale ikdyby vam ji dal tak o zhodnoceni bytu tim neprijdete. Dalo by se vymahat jako bezduvodne obohaceni.

Rudolf Nádvorník, 29.01.2009 22:15:51

Dobrý den,byt je převeden na mě,ale udajně muže exekutor 3 roky zpět na dar v rodině(odporovatelnost ukonum dluzníka)?Švagr-současný obyvatel bytu měl nájemní smlouvu s otcem a ted ji má se mnou.Tak máme zamotanou hlávku.

Rudolf Nádvorník, 02.02.2009 20:08:28

Takže nájemní smlouvu musí respektovat i exekutor(jako nový držitel bytu)?

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »