nemovitost - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nemovitost nabyta v manzelstvi

Jakub Kotrč, 29.01.2009 18:16:39

Dobry vecer,
jsem nekolik let zenaty a kupujeme s manzelkou velky byt. Ona uz jeden na sebe napsany ma (z doby pred manzelstvim), tak jsme se shodli, ze by tento novy mohl byt napsany pouze na me (jak ve smlouve, tak v katastru), i vzhledem k tomu, ze vsechny splatky a poplatky pujdou z meho uctu.
Lze toto nejak smluvne osetrit, aby v pripade rozvodu (nedejboze) nemela manzelka narok na polovinu bytu? Maximalne bychom do nejake smlouvy napsali urcitou castku jako odstupne. Ona sama s tim souhlasi. Jen nevime vubec, zda by se to dalo pravne osetrit.
Deti zatim nemame.
Predem moc dekuji za odpoved.

Věcné břemeno

Krček, 28.01.2009 21:04:41

Dobrý den,chtěl bych darovat RD svoji dceři,která také v domě žije , ale s věcným břemenem abych mohl v domě dožít . Pokud bude k daru věcné břemeno musí se platit daň 7% nebo je přepsání zdarma?Děkuji

nemovitost

Lucie Benešová, 28.01.2009 19:18:26

Dobrý den
Chtěla bych se zeptat. Moje mamka vlastní rodinný dům a já žiji společně se svým přítem u ní. Na jaře bychom ho rádi zrekonstruovali. Mamka by ho chtěla přenechat mě. S tím, že jsem se dohodla se svými dvěmi sourozenci, že je vyplatím. Ale tak, že nebudeme dělat odhad, ale dám jim jen symbolickou částku. Dohodla jsem se, že tu nechám mamku dožít. Neboli, že tu bude jak se říká právnicky řečeno věcné břemeno. Prosila bych tedy o radu jak máme formulovat smlouvu. Své sourozence bych totiž chtěla vyplatit ze svého stavebního spoření. Nevím, tedy jestli to půjde, když mi ho mamka daruje.
Děkuji za brzkou odpověď, s pozdravem Benešová

Re: nemovitost

Karel Dlouhý, 28.01.2009 19:42:29

Dobrý den,
matka Vám může darovat dům, ve smlouvě bude věcné břemeno (doživotní užívání), je vhodné smlouvu sepsat u notáře (popř. advokáta). Nezávisle na tom vy můžete sourozencům darovat peníze (i když žádbnoiu zákonnou povinnost na vyplacení nemáte).

Viz mnoho starších odpovědí na toto téma.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »