Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, prosím o radu bylo mě zaměstnavatelem sděleno, že se ruší moje pozice a nemá mi co jiného nabídnout, takže mě bude muset propustit.Na odstupné mám zapomenout- nejsou peníze.Chce abych sám ukončil pp dohodou. Jak se mám zachovat?
Nárok na odstupné je ze zákona - to, že nemá peníze, je jeho problém.
Buď Vás chce propustit - tak ať Vám dá výpověď z organizačních důvodů, kdy náleží ze zákona odstupné.
Nebo Vás nechce propustit - tak ať Vám přiděluje práci a platí Vám mzdu (nebo náhradu mzdy, když pro Vás práci mít nebude).
Výpovědní doba 2 měsíce je na to, abyste si mohl hledat nové zaměstnání.
Pokud budete chtít přistoupit na dohodu (čímž ušetří na mzdě za výpovědní dobu), tak v dohodě musí být uveden důvod skončení z organizačních důvodů - pak máte nárok na odstupné a můžete ho vymáhat soudně (samozřejmě pokud zkrachuje, tak nic nevysoudíte).
Ještě prosím o č. paragrafu, který pojednává o nároku na odstupné. Děkuji.
Odstupné
§ 67
§67 (1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v §52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, a zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr podle §56, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.
§67 (3) Odstupné vyplácí zaměstnavatel po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu, pokud se se zaměstnancem nedohodne na výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru nebo na pozdějším termínu výplaty.
§ 52
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:
c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com