dědictví u nevlastních členů rodiny - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dědictví u nevlastních členů rodiny

JANA, 22.01.2009 12:24:05

Dobrý den,prosím o radu.Zemřel mi nevlastní otec(maminka si ho vzala,když jsem byla malá,ale nejsem osvojená,ani adopt.)a ve své poslední vůli ustanovil jako jedinou dědičku mou dceru,tedy svou nevl. vnučku.Jedná se o spoluvlastnický podíl na domě(resp.byt 2+1 v domě,kde všichni vlastní stejný spoluvlastnický podíl,nejde tedy o klasický byt v os.vl.).Otec má neznámo kde vlastního syna(který se k němu ale nehlásil,nebyli spolu v kontaktu)sestru a neteř.Já jsem se o tatínka starala posledních 8 let,kdy maminka umřela a on bydlel sám.Můj dotaz zní:může se stát,že i přes poslední vůli sepsanou u notáře má dcera o ten byt přijde?Za jakých okolností se tak může stát? A jak to chodí-notářka,u které závěť sepisoval ji obešle,nebo ji má kontaktovat sama?V nemocnici mně nevydali ani úmrtní list,takže ani netuším,u kterého z notářů ve městě se bude pozůstalost řešit(jsou zde 3,rozdělené to mají podle data úmrtí v měsíci).Díky za radu.

Re: dědictví u nevlastních členů rodiny

Karel Dlouhý, 23.01.2009 19:33:17

Dobrý den,
problém je v
§479 obč. zák.

Nezletilým potomkům se musí dostat aspoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků.
---
Na okr. soudu byste měla zjistit, kterému notáři to bylo přiděleno, ten si z centrální evidence závětí zjistí, zda zemřelý zanechla závěť.

Re: dědictví u nevlastních členů rodiny

JANA, 03.02.2009 10:47:48

Dobrý den, děkuju. Co tedy v případě,když o synovi nikdo neví ??? Máme čekat 20 let než se třeba najde ??

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »