SJM - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

SJM

michal vacek, 07.02.2012 21:58:54

Dobrý den,mám dotaz ohledně nemovitosti,kterou jsem dostal darem od svích rodičů.Znalecký posudek z té doby je na 600 000,- a za trvání manželství jsem tento dům prodal o 7 let později za 1 000 000,- kč. Jak je posuzován rozdíl,který je 400 000,- Jsme rozvedeni a máme v této otázce spor.Já tvrdím,že rozdíl výnosu patří mě,jako výlučné vlastnictví a ex manželka tvrdí,že se na tom podílela za trvání manželství.V kupní smlouvě jsem jako prodávající jenom já.Poradíte mi,kdo má pravdu? děkuji.... skvělé forum :-)

Re: SJM

právní vrba, 08.02.2012 16:22:17

Manželka má právo na polovinu toho, co bylo za trvání manželství vloženo ze společných prostředků do majetku jen jednoho z manželů. Na zhodnocení vlivem změny cen na trhu nárok nemá.

michal vacek, 14.02.2012 21:05:21

Velice děkuji za odpověď,aspoň se mě potvrdilo,co jsem si myslel...

obecní byt

vojtěch koloťuk, 31.01.2012 11:18:31

Zdravím,jsme rozvedeni více než 4 roky,bez majetkového vyrovnání soudem,ani dohodou.Až nyní se chceme jeden od druhého odstěhovat.Bydlíme v obecním bytě,který je napsaný v dekretu na nás oba.Když jeden chce aby se druhý odstěhoval,musí mu najít nějakou náhradu bydlení?A když jeden odejde sám od sebe,může si s bytem ten co vněm zůstal dělat co chce,třeba i vyměnit.

rozdeleni SJM a zavazky

Milan Hr, 12.07.2010 13:21:34

Dobrý den, zatím mi nikdo neporadil:
1, až do rozvodu mám SJM - tedy společnou hypotéku platím jen já, ale oficiálně ze společných peněz, že?
2, od listopadu 2009 mám nařízeno platit alimenty - tedy nyní (stále před rozvodem) ze společných peněz platím do společných peněz (ovšem na účet, na který nemám přístup) Platím tedy logicky sám sobě?
A problém:
Buď je nesmysl platit na dítě, když je všechno SJM, nebo je logické, aby mi soud při rozdělení SJM započítal moje platby na hypotéku na moji stranu vyrovnání nejpozději od měsíce, kdy jsem začal platit na dítě.
Tu hypotéku platím již velmi dlouho jen a pouze já. Ručeno je domem mé matky, takže si prostě nemůžu dovolit to nedělat.
Logika mi nedělá problémy, ale asi jsem nyní něco nepochopil....? Děkuji za uvedení do obrazu.

právo na byt

Milan Jaňovka, 06.05.2010 09:35:28

Dobrý den,
mám dotaz před svatbou jsem si koupil byt ve sdružení občanů( podíl). Po několika letech jsem ze oženil a nyní dojde ke změně ze sdružení občanů na společenství vlastníků bytových jednotek. Podepisujeme novou smlouvu na byt, rovněž dojde k zapsání majitele bytu do katastru nemovitostí. Má manželka právo na byt, být uvedená ve smlouvě a zapsaná na katastrálním úřadu?
Děkuji za odpověď.

Dar od matky a SJM

ix.y, 01.03.2010 09:55:02

Běhen trvání manželství jsem dostala peněžní dary od matky (za prodej zrestituavaných nemovitostí), za které jsem pořídila nemovitosti nové, určené k pronájmu. Nemám ovšem od matky žádnou darovací smlouvu. Na kupní smlouvě je uveden jako spolumajitel i manžel, který se však na investici nijak finančně nepodílel. Má manžel po rozvodu nárok na podíl z těchto nemovitostí? Matka by svůj dar pro mě potvrdila.

Re: Dar od matky a SJM

Milan Zeman, 01.03.2010 11:07:25

Majetek nabytý darováním výlučně jednomu z manželů, byť za trvání manželství, není součástí SJM. Ani věci nabyté za výlučný majetek jednoho manžela nejsou součástí SJM. Ovšem Váš manžel je uveden v kupní smlouvě a pravděpodobně i v evidenci katastru nemovitostí. Podle § 144 občanského zákoníku platí presumpce SJM, musela byste tedy prokazovat, že jste majetek nabyla Vámi uvedeným způsobem.

SJM

Martin , 21.02.2010 21:02:16

Dobrý den,po rozvodu jsem podal žalobu k vypořádání SJM. Začátkem září mi byl přidělen soudní odhadce na nemovitost.Ten se dostavil k odhadu až na konci prosince s tím že vypracovaný odhad odevzdá do konce ledna.Do této doby se nic neděje i přes lhůtu danou soudem,která vypršela již před několika měsíci.Dá se v této situaci vůbec něco dělat,nebo jen čekat až se odhadce uráčí něco dělat a soudu přestane být jedno že vlastně porušuje zákon??

Petra Janátová, 23.02.2010 15:25:21

Dobrý den, můžete podat k soudu stížnost na průtahy v řízení.

Martin , 11.04.2010 15:24:22

Dobrý den,přesto že jsem tak učinil a podal stížnost jsem ničeho nedosáhl a soud samotný mi sděli že i soud již urgoval odhadce,načež on nereagoval ani na urgence soudkyně.Při dotazu zda by nemohl být ustanoven nový odhadce mi bylo řečeno,že pokud první odhadce nevrátí spis zapůjčený soudem nemůže být ustanoven nový odhadce. Předem děkuji za radu jak z této situace.

Koupě bytu

Andrea Nováková, 23.01.2010 20:34:07

Jsme s manželem společnými nájemci ve státním bytě, který budeme od města kupovat. Chceme, aby byl byt pouze v mém vlastnictví. Dozvěděli jsme se, že to můžeme řešit zúžením SJM. Dotázali jsme se zastupitelů města, zda v případě notářské smlouvy o zúžení majetku před koupí bytu prodají byt pouze do mého vlastnictví a bylo nám řečeno že ne, že tato smluva je nezajímá, že jsme společnými nájemci bytu a oni prodají byt pouze nám oběma. V takovém případě by jsme museli u notáře sepsat smlouvu o zúžení SJM až po koupi bytu, ale tím by se zvýšil poplatek notáři(o cenu již koupeného bytu) a musel by se dělat nový zápis do katastru nemovitostí. Byla bych vám velmi vděčná za radu, co je v tomto případě možné a jak postupovat.

Re: Koupě bytu

Karel Dlouhý, 23.01.2010 22:42:00

Nejde o byt státní, ale obecní.
Pokud si město stanovilo, že byty prodává současným nájemcům, tak s tím asi nic nenaděláte.
Nový zápis do katastru není problém, poplatek notáři ano.

darované nemovitosti do SJM

Lenka Kolouchová, 06.12.2008 15:41:44

Dobrý den,
rodiče manžela nám darovali své nemovitosti do podílového spoluvlastnictví - každému 1/2, protože nelze darovat do SJM. Chtěli bychom ale, aby tyto nemovitosti do SJM patřily a bylo to zapsáno na Katastru nemovitostí.Je k tomu nutný notářský zápis nebo stačí smlouva či čestné prohlášení manželů?
Děkuji za odpověď

Re: darované nemovitosti do SJM

Petra Janátová, 26.01.2010 15:38:35

Dobrý den, v tomto případě je nutná smlouva ve formě notářského zápisu o rozšíření společného jmění manželů o tuto nemovitost.

SJM - koupě bytu + hypotéka

Katka Šk., 03.12.2008 15:38:35

Dobrý den,
mám dotaz.Máme teď možnost odkoupit manželův byt v privatizaci. Tento byt je zatím města a smlouva byla napsána na manžela. Ráda bych se informovala, jak můžeme zúžit SJM tak, aby se tento byt dal napsat
pouze na manžela. Ráda bych to i tak chtěla, ale na ten byt co budeme kupovat si musíme vzít hypotéku, ale bankovní účet zatím máme společný. Jak to máme udělat?
Asi založit nový účet, a jak to bude s možností si pořídit hypotéku, když budeme mít to zúžení? bude problém, aby manžel dostal hypotéku jenom na sebe? a budu v tom i figurovat já? a to se provádí jak? moc děkuji

Zavedení nemovitosti do SJM

Simona Tichá, 27.11.2008 09:50:39

dobré dopoledne,

ráda bych Vás požádala o informaci, jakým způsobem mohu zavést svou nemovitost do SJM a co je k tomu vše potřeba?

Děkuji a přeji příjemný zbytek dne
Simona Tichá

výpověď u soudu

Jaroslava Vránová, 11.08.2008 10:54:21

Vážená paní advokátko,
prosím vás o radu v této záležitosti: moje příbuzná podepsala svému bratrovi, nepravdivé prohlášení o tom, že mu půjčila peníze na zakoupení bytu pro jeho bývalou manželku, se kterou se rozvedl. Příbuzná je nyní předvolána k soudu, který řeší bratrovo porozvodové vypořádání SJM aby dosvědčila, že je to pravda. Ptám se proto, zda je v tomto smyslu možné u soudu odmítnou vypovídat. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Re: výpověď u soudu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.08.2008 11:18:52

Dobrý den,
svědek se musí na předvolání k soudu dostavit a musí vypovědět pravdu a nic nezamlčovat. Výpověď může odepřít jen tehdy, kdyby jí způsobila nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobám blízkým, o důvodnosti odepření výpovědi rozhoduje soud (§ 126 občanského soudního řádu).
Nemůžu jí doporučit, aby vypovídala křivě - to nelze, mohu ji jen poučit o právu výpověď odepřít. Je však otázka, zda se s tím soud spokojí a zda to bude považovat za důvodné.

DLUHY

Jaromír MAREK, 01.06.2008 08:44:30

V uplynulých 14 dnech jsem zjistil, že manželka bez mého vědomí vytváří patrně značné finanční dluhy v řádu statisíců. Nevím za jakou dobu se jí to daří a neznám ani přesnou výši. Od ní se to nedozvím. Nic ve společné domácnosti se neodráží v rozměru dlužných částek, prostě spotřeba finančních prostředků není nikde vidět mimo trvalého nedostatku financí u manželky. Jen mi začalo být podezřelé množství doručovaných zásilek od bankovních společností, ale bohužel jen upomínky o neplacení, ale ne výše úvěrů apod.
Jaké mám k tomu jednání manželky povinnosti i přesto, že např. úvěry uzavírá bez mého vědomí. Vstoupíme do rozvodového řízení. I přesto, že společné manželství trvá více jak 30 let, nemá na pořizování majetku v 98% žádnou účast. Toto patrně není žádným argumentem. Jak se oprostit od jejích dluhů a bránit se obav z exekuce majetku? Děkuji jm

Re: DLUHY

Petr Petr, 01.06.2008 11:27:36

Bohužel i v případech, kdy závazek vznikl za trvání manželství jen jednomu z manželů (tj. nejde o společný závazek manželů), lze v rámci vymáhání tohoto dluhu exekučně postihnout majetek tvořící společné jmění manželů. Výjimkou jsou jen závazky, které jednomu z manželů sice vznikly za trvání manželství, avšak při používání majetku, který nepatřil do společného jmění manželů, ale náležel výlučně zadluženému manželovi.

Je třeba ovšem upozornit, že určitou naději tu manželovi dlužníka nabízí judikatura – neboť soudy v současnosti zastávají právní názor, podle něhož srážkami ze mzdy a přikázáním pohledávky může být exekučně postižena jen mzda povinného.

Doporučuji se podívat na např. usnesení NS ČR ze dne 14. dubna 2000, sp. zn. 21 Cdo 1774/99, uveřejněné ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek č. 1/2001, pod poř. č. 4.

půjčky

alena adamkova, 17.04.2008 09:18:03

Jeden z manželů je 1/4 vlastníkem domu. Tento dům byl nadstavěn.Manželé se rozvádějí. Podíl 1/4 byl jednomu z manželů vyplacen.Manželé měli půjčky z nichž polovina byla čerpána na nadstavbu domu a druhá polovina na vyplácení sourozenců.Ja se bude provádět vyrovnání půjček mezi rozvádějícími se manžely?

SJM

Vláďa Štorch, 17.04.2008 09:10:59

Dobrý den,

jsem s manželkou v rozvodovém řízení, výživné a péči o dítě již máme vyřešenu a nabyla právní moci. Nyní nás čeká dělení SJM. Manželka si před časem z našeho společného účtu převedla na svůj, ke kterému nemám dispoziční právo veškerou naši hotovos ve výši cca. 1.mil. Kč. Já jsem v tuto dobu ve finanční tísni , existuje cesta - předběžné opatření , jak zamezit tomu, aby mne připravila o můj podíl z této hotovosti ? Respektive je možnost obrátit se na soud či jinou instituci o alespoň zmrazení této čásky nebo jejéí poměrné části ( 50 % ) ? Hotovost jsme získali před lety prodejem nemovitosti v SJM.

Děkuji

koupě bytu

olina, 03.03.2008 15:43:52

Jako svobodná jsem koupila družstevní byt.Poté jsem se vdala,manžel v něm není trvale hlášen,je jen uveden jako spolubydlící.
S manželem se chci dát rozvést,tento byt prodat a koupit novy,menší.Je možné toto provést ještě před rozvodem?Nechci aby manžel z prodeje starého bytu,a z koupě nového bytu dostal nějaký podíl.Velmi to spěchá a bojím se že rozvod bude trvat dlouho.Soužití s manželem již není k vydržení.Děkuji za radu.

Re: koupě bytu

Mgr. Oldřich Topka, 03.03.2008 16:10:55

Dobrý den, v první řadě nemáte byt, ale podíl na družstvu a s ním spojené právo k nájmu bytu. Takže nepůjde o prodej bytu, ale o převod členských práv a povinností. Podle §703 an. občanského zákoníku platí, že svatbou došlo ke společnému nájmu bytu manželů. Vy jste však právo užívat byt získala před sňatkem (a jste také členkou družstva), takže rozvodem společný nájem manželů zanikne. Váš muž nebude mít právní titul k užívání bytu a bude muset odejít. V nejhorším případě můžete podat žalobu na vyklizení. Pokud se bytu (resp. hodnoty členského podílu) týká, žádné konkrétní nároky ze SJM manželovi neplynou.

Rozdělení SJM

Miloš B, 02.03.2008 13:17:48

Dobrý den, zajímalo by mě, co se dává do SJM v případě vyřizování dědictví po zemřelém otci a manželovi. Zemřelý byl podnikatel, který zanechal firmu, dluhy ze soudních sporů, některé soudní spory jsou v odvolacím řízení, dluh na finančním a sociálním úřadě, dluhy v bance. Které dluhy přechází do SJM? V případě, že se vyřizuje dědictví které je mínusové, lze převzít všechen majetek v rámci SJM a v oné hodnotě odpovídající dluhy + polovinu dluhů v SJM které jsou nad hodnotu majektu v SJM? Lze si dluhy v SJM vybírat? Nebo musí převzít v majetku i v dluhách od všeho půlku? Děkuji za odpovědi.

SJM

michal feitl, 26.01.2008 21:26:50

Vznikne-li nemovitost za manželství a v katastru je zapsán jen jeden, co to znamená pro toho druhého.? Dolo li dále k další inestici třetí osoby do uvedené nemovitosti-stavba druhého patra, kdo je jejím majitelem. Podotýkám, že minimálně jeden z vlastníků nemovitosti nedal písemný souhlas této třetí osobě,( a potřebovala ho vůbec ?). Třetí osoba je syn z prvního manželství jednoho z manželů.Je na místě , a jak se jmenuje žaloba jednoho z manželů, když druhý manžel činí kroky k převedení vlastnického práva k celé nemovitosti na syna z prvního manželství Myslíte si, že je vhodné počkat dva roky až projde doba, kdy by mohla třetí osoba nárokovat, vznášet námitky z bezdůvodného nebo jiného obohacení ? Anebo toto nelze spravedlivě požadovat, pokud tato třetí osoba vědomě investovala a dle jednoho z manželů zhodnotila nemovitost. Děkuji za odpovědi. Michal Feitl

Rozvod

Ludek Velky, 02.01.2008 14:42:43

Za svobodna jsem si koupil pozemek (pomoci uver-na moji osobu), zacal stavet dum (pomoci hypoteky-na moji osobu),postupne splacel a pote jsem se ozenil a pokracoval ve splaceni hypoteky a uveru. Ted se rozvadim a nevim, jestli ma moje manzelka pravo na nemovitost, nebo pozemek. Dekuji za odpoved.
L.V.

Re: SJM a dědictví

Andrea Zusková, 26.01.2008 15:37:34

Dobrý den, můj dotaz zní: V roce 1992 jsem se provdala.
V roce 1994 zemřel můj otec. Po mém otci jsem zdědila
prokazatelně cca 600 000 Kč. V roce 1994 na podzim jsem
koupila nemovitost a ve smlouvě bylo dohodnuto, že
nemovitost uhradím v roce 1996 kdy budu mít k dispozici peníze z dědictví. To jsem také udělala a nemovitost
jsem z prokazatelných peněz po otci uhradula.
V domě bydlí od počátku má matka a do nemovitosti nebyly vloženy žádné peníze ze spol. peněz manželů.
Problém vznikl v momentě rozvodu v roce 2005.
Manžel si nárokuje podíl na tomto domku. Spor se řeší soudní cestou. Problém nebyl nejdříve žádný, soudce se přiklonil nejdříve k názoru, že pokud jsem koupila prokazatelně nemovitost z peněz po mém otci, nepatří nemovitost do SJM. Ať prokáže manžel, že nějaké peníze jeho a nebo společné byly vloženy do nemovitosti.
Potom by byl případ jiný. Ale náhle přišel advokát protistrany s tím, že pokud byla nemovitost zakoupena před rokem 1996 (kdy se údajně měnil zákon),
tak pokud jsem i uhradila prokazatelně nemovitost z peněz z dědictví, tak náleží mému bývalému manželovi
po odečtení mého původního vkladu do nemovitosti půlka podílu. Rozvedli jsme se v roce 2005 a jak uvádím, nemovitost byla zakoupena v roce 1994. Ceny nemovitosti jaksi stále stopají a mě se tento výklad zákona vůbec nelíbí a příjde mi nelogické, proč bych měla manžela vyplácet i s tím faktem, že do nemovitosti z naší strany během manželství
nebyla vložena ani koruna.Nevím jak tuto záležitost řešit a bránit se.

SJM a dědění

Luboš B., 22.12.2007 13:40:41

Notářka mě sdělila, že před vypořádáním majetku v SJM je třeba znát dědice? Je to pravda? Majetek v SJM má totiž i dost dluhů a aby se nezvětšoval sankcemi apod. tak chceme převzít buď celý SJM i s majetkem a převýšení vyplatit do dědictví nebo převzít polovinu SJM jak aktiv tak pasiv. Ovšem notářka sdělila, že to nelze bez znalosti dědice. Je to pravda?

Re: SJM a dědění

Mgr. Oldřich Topka, 28.12.2007 11:33:31

Dobrý den, nevím proč by Vám měla notářka sdělovat nepravdivé informace. Je vázána právními a stavovskými předpisy a pochybuji, že by měla zapotřebí Vás nějak klamat. Jestliže ji opravdu nedůvěřujete, tak si najměte advokáta.

Re: SJM a dědění

Pavel Sadílek, 07.08.2008 11:30:51

vstup do databáze

SJM

Luboš B., 20.12.2007 22:39:41

Chtěl bych se zeptat, jak se postupuje v dědictví a SJM. V případě, že SJM vychází mírně plusově a dědictví se všichni vzdají, tak mě notářka děsí s tím, že pak to příjde státu a ten se bude rozhodovat co si nechá a co si vezme. Je to pravda? Šlo by, že bych převzal celé SJM včetně závazků a aktiv a nadbytek aktiv dal do dědictvía přitom si nevzal dědictví? Mockrát děkuji za odpověď.

Šéfredaktor - Mgr. Lucie Jindrová, 21.12.2007 15:11:52

Dobrý den,
v případě, že zemře jeden z manželů, vypořádává se nejprve zaniklé SJM a to tak, že věci, které tvoří SJM (tj. věci, které nabyli manželé za trvání manželství) se rozdělí napůl a 1/2 připadne pozůstalému manželovi a druhá 1/2 je dědictví.
Poté se může případný dědic svého dědictví vzdát. Pokud by nenastoupil jiný dědic namísto něj, připadlo by dědictví státu.

Luboš B., 22.12.2007 13:40:06

Notářka mě sdělila, že před vypořádáním majetku v SJM je třeba znát dědice? Je to pravda? Majetek v SJM má totiž i dost dluhů a aby se nezvětšoval sankcemi apod. tak chceme převzít buď celý SJM i s majetkem a převýšení vyplatit do dědictví nebo převzít polovinu SJM jak aktiv tak pasiv. Ovšem notářka sdělila, že to nelze bez znalosti dědice. Je to pravda?

SJM

Luboš B., 19.12.2007 13:48:50

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Otec zemřel a notářka nám sdělila, že do společného jmění manželů jsou zahrnuty i veškeré půjčky otce, i ty které jsou na jeho firmu(fyzická osoba). Je to pravda? Dalo by se pak považovat do společného jmění manželů i soudy, které jsou vedeny na jeho jméno a které ještě nejsou dodnes ukončeny? Děkuji za odpověď.

Mgr. Oldřich Topka, 19.12.2007 14:55:33

Dobrý den, Vašemu dotazu není příliš rozumět, jelikož soudy do SJM nezařadíte. Ve společném jmění manželů jsou veškeré věci, hodnoty, ale i závazky, které byly uzavřeny v době trvání manželství. U dluhů by bylo možné domáhat se toho, že jejich rozsah přesahoval míru obvyklou pokud se majetkových poměrů manželů týká, a že je převzal jeden z manželů bez souhlasu tohot druhého. Jestliže by se toto prokázalo, uvedené dluhy by do SJM nebyly zahrnuty a odpovědnost za jejich splácení by zůstala jen tomu, kdo se k těmto dluhům zavázal. Při úmrtí jednoho z manželů se nejprve vypořádá SJM, až poté nastupuje dědické řízení.

Luboš B., 19.12.2007 18:50:35

Děkuji za odpověď. Ovšem soudy souvisí s majetkem, který nabyl v době manželství, tak by měli být dle toho zahrnuty do SJM? Mám tomu rozumět, že jestliže je majetek pozůstalého v mínusu tak v SJM jeho manželka dostane dluhy? A že do dědictví se přenáší jen to co pozůstalí manžel nabyl z dědictví či darů? Že úvěr, který uzavřel z důvodů provozu firmy, která byla na něho psána patří do SJM? Prosím ještě o jednu odpověď. Děkuji.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »