Darování poloviny domu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

odhad na dar

Lenka Splídková, 16.02.2009 12:48:42

Dobrý den,
je potřeba nechat udělat odhad na nemovitost, kterou budeme darovat? Myslím tím, zda musí být odhad v každém případě nebo pokud se jedná o dar, tak nemusí být?
Děkuji. S pozdravem

Re: odhad na dar

Pavla Pokorná, 16.02.2009 12:59:01

Pokud darujete osobě v I.nebo II.skupině tak odhad nepotřebujete, protože se neplatí žádná darovací daň.

rozdělení majetku po rozvodu

Hana Valtová, 16.02.2009 10:24:27

Dobrý den,
mám následující dotaz. S manželem jsme si v manželství pořídili chatu. Manžel podal žádost o rozvod a chce chatu prodat a o peníze se rozdělit. Já bych chatu chtěla, chci totiž, aby ji pak ziskal syn (bude mu 15 let). Stejně by ji zdědil, i kdybychom se nerozvaděli. Nechci maželovi tedy vyplácet polovinu, když chatu stejně přepiši na syna. Chci se tedy zeptat, zda svou polovinu chaty mohu již nyni (je podána žádost o rozvod) přepsat na syna (jelikož není plnoletý, tak zda to jde prostřednictvím opatrovníka). Předpokládám, že by manžel po synovi snad nechtěl vyplatit polovinu a svou polovinu by mu také přepsal.Nebo zda se tato situace dá nějak jinak vyřešit.
Děkuji za odpověď

Re: rozdělení majetku po rozvodu

Pavla Pokorná, 16.02.2009 10:32:17

Polovinu chaty přepsat zatím nemůžete, protože ji máte v SJM - společné jmění manželů. Nemáte tedy 1/2 id. S chatou teď můžete nakládat jen oba dva s manželem. Mohli byste ji jedině celou přepsat na syna. Až se u rozvodu dohodnete o vypořádání SJM, pak můžete něco dělat.
Pokud nebude SJM vypořádáno, tak se za 3 roky stanete podílovými spoluvlatníky chaty.

Darování poloviny domu

Pavlína Petrová, 21.01.2009 15:35:08

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na situaci, kdyby mi rodiče darovali polovinu svého rodinného domku a mám ještě jednu sestru. Zatím je v rodinném domku jedna bytová jednotka a já bych po darování půlky chtěla v tomto domku udělat 2 bytové jednotky, čímž bych hodnotu domu zvýšila. Jak by to bylo v budoucnu, kdy by se řešilo dědictví? Vyplácela bych sestru z půlky nebo čtvrtiny domu? A že já jsem „svoji“ půlku zhodnotila na to by se ohled nebral, nebo by se to dalo nějak zohlednit?
Mockrát děkuji za odpověď.

Re: Darování poloviny domu

Mgr. Oldřich Topka, 13.02.2009 14:49:25

Dobrý den, dům Vám darovali ze svého rozhodnutí. Sestře nic doplácet nebudete. Při dědění nastoupí §484 občanského zákoníku: Soud potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů. Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jde-li o dědice uvedeného v ustanovení § 473 odst. 2, započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení § 479 neodůvodněně zvýhodněn.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »