Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
je potřeba nechat udělat odhad na nemovitost, kterou budeme darovat? Myslím tím, zda musí být odhad v každém případě nebo pokud se jedná o dar, tak nemusí být?
Děkuji. S pozdravem
Pokud darujete osobě v I.nebo II.skupině tak odhad nepotřebujete, protože se neplatí žádná darovací daň.
Dobrý den,
mám následující dotaz. S manželem jsme si v manželství pořídili chatu. Manžel podal žádost o rozvod a chce chatu prodat a o peníze se rozdělit. Já bych chatu chtěla, chci totiž, aby ji pak ziskal syn (bude mu 15 let). Stejně by ji zdědil, i kdybychom se nerozvaděli. Nechci maželovi tedy vyplácet polovinu, když chatu stejně přepiši na syna. Chci se tedy zeptat, zda svou polovinu chaty mohu již nyni (je podána žádost o rozvod) přepsat na syna (jelikož není plnoletý, tak zda to jde prostřednictvím opatrovníka). Předpokládám, že by manžel po synovi snad nechtěl vyplatit polovinu a svou polovinu by mu také přepsal.Nebo zda se tato situace dá nějak jinak vyřešit.
Děkuji za odpověď
Polovinu chaty přepsat zatím nemůžete, protože ji máte v SJM - společné jmění manželů. Nemáte tedy 1/2 id. S chatou teď můžete nakládat jen oba dva s manželem. Mohli byste ji jedině celou přepsat na syna. Až se u rozvodu dohodnete o vypořádání SJM, pak můžete něco dělat.
Pokud nebude SJM vypořádáno, tak se za 3 roky stanete podílovými spoluvlatníky chaty.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na situaci, kdyby mi rodiče darovali polovinu svého rodinného domku a mám ještě jednu sestru. Zatím je v rodinném domku jedna bytová jednotka a já bych po darování půlky chtěla v tomto domku udělat 2 bytové jednotky, čímž bych hodnotu domu zvýšila. Jak by to bylo v budoucnu, kdy by se řešilo dědictví? Vyplácela bych sestru z půlky nebo čtvrtiny domu? A že já jsem „svoji“ půlku zhodnotila na to by se ohled nebral, nebo by se to dalo nějak zohlednit?
Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, dům Vám darovali ze svého rozhodnutí. Sestře nic doplácet nebudete. Při dědění nastoupí §484 občanského zákoníku: Soud potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů. Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jde-li o dědice uvedeného v ustanovení § 473 odst. 2, započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení § 479 neodůvodněně zvýhodněn.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com