Snížení mzdy - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Snížení mzdy o srážky za porušení povinností

D.K, 12.01.2012 17:58:39

Dobrý den chci se zeptat manžel má VPP na dohodu o provedení práce pracuje za cca 2000,- a zaměstnavatel si na něj vymyslel tabulku pokut tzn. pokud dojde např k porušení doby stáni stroje pokuta 500,- jedná se o časový interval do 4 min. nebo v případě nevynešení koše 100,-, např. neodeslání emailu ve správném tvaru a s správnými udaji 500,- atd. má na to zaměstnavatel vůbec právo vyžadovat podepsaní takového dotatku k smlouvě nebo může podpis odmítnou případně jde se nějak bránit pokud na tyto pokuty nemá nárok?? Práce se mu moc líbí a baví ho ale není lepší hledat jinde?? Děkuji za odpověď

Re: Snížení mzdy o srážky za porušení povinností

ivzez , 19.01.2012 23:39:11

Označení hlavní a vedlejší pracovní poměr se již nepoužívá. Dohoda o provedení práce (DPP) není pracovní poměr na základě pracovní smlouvy. Jde o práci vykonávanou mimo pracovní poměr.

Jakýkoliv dodatek lze uzavřít pouze za souhlasu obou stran, přičemž není možné žádnou stranu nutit k podpisu čehokoliv, s čím nesouhlasí.

Poznámka:
Požadavek zaměstnavatele mi přijde mírně řečeno "zvláštní".

D.K, 20.01.2012 19:52:19

Děkuji za vysvětlení pojmu které mi ovšem naprosto k ničemu není. Nejsem právník a opravdu je mi celkem jedno co nebo jak to funguje jde mi jen o to zda měli nebo mají právo vyžadovat platby za porušení či ne nic jim manžel nepodepíše ovšem to neznamená, že nebude mít o tyto peníze v případě porušení sníženou mzdu.

ivzez , 22.01.2012 01:48:40

Manžel nemůže mít sníženu mzdu, neboť při práci na dohodu není mzdou odměňován. Za práci na dohodu má nárok na odměnu sjednanou v dohodě. Zaměstnavatel nesmí z odměny kromě zákonných srážek bez souhlasu zaměstnance nic jiného srážet.

žádost o snížení mzdy

Kristýna Brhlíková, 16.10.2009 16:04:21

Můžu, jako zaměstnanec příspěvkové organizace (Divadlo) požádat o snížení mzdy, za účelem přispívání mi zaměstnavatelem na důchodové připojištění.

Výše mzdy při uvedení částky hrubé mzdy do pracovní smlouvy a její nedodržení

Pavel Hrejsemnou, 25.05.2009 19:40:58

Co se mi stalo: Dle 01.09.2008 jsem uzavřel pracovní smlouvu mezi mnou a firmou pana XY z nástupem do pracovního poměru s účinností 02.09.2008 na pozici obchodní zástupce. Smlouva je na dobu určitou s tím, že konec je sjednán na 31.08.2009.
Dle této smlouvy se společnost pana XY zavazuje dle kapitoly II.) bodu 1.) odstavce a) k cituji: „odměna za jím vykonanou práci (mzda), resp. její výše je stanovena dohodou smluvních stran ve výši minimálně 28.000,- Kč hrubá mzda / kalendářní měsíc.“ Dále je ve smlouvě ujednáno v kapitole III.) budu 4.) odstavce a) k cituji: „platit zaměstnanci za jím vykonanou práci mzdu ve sjednané výši.“
Při výplatě odměny za kalendářní měsíc duben 2009 byly porušeny výše zmíněné body tím, že výše hrubé mzdy byla snížena na 18.000,- Kč v rozporu s ustanovením pracovní smlouvy. Pan XY se ohání finanční krizí, že na to zkrátka jeho firma nemá.
Můj dotaz tedy zní jak mám postupovat při vymáhání dlužné mzdy?

Děkuji za odpověď.

Re: Výše mzdy při uvedení částky hrubé mzdy do pracovní smlouvy a její nedodržení

Karel Dlouhý, 29.05.2009 19:20:59

Dát žalobu k soudu.

mzdy nepedagogických pracovnikov od 1.4.2009

Jarča , 13.04.2009 14:05:39

Od dubna letošního roku stát přidal peníze na zvýšení platů nepedagogickým pracovníkům.Platové tarify nám sice byly navýšené, ale zároven byl odejmut osobní příplatek, takže můj plat se v konečné částce zvýšil o 200Kč.Máte taky takové negativní zkušenosti s vedením škol-příspěvkových organizaci a myslíte si ,že je to právně v pořádku,morálně určitě ne.

Snížení mzdy

Jana Bílá, 21.01.2009 10:40:14

pracovní smlouva ze dne ...Mzda Vám bude po sražení zákonných poplatků a zálohy na daň z příjmu vyplácena v obvyklých výplatních termínech zaměstnavatele, a to počínaje mzdou za měsích .....

Chtěla jsem se Vás proto prosím dotázat, zda na základě těchto faktů můžu já jako zaměstnavatel zaměstnanci mzdu snížit jako jednostranný právní úkon tj. změnou mzdového výměru a to až do výše minimální mzdy?

Pokud ano jak bych takovou změnu měla formulovat?Tedy sepsat nový mzdový výměr?ale jak uvést tu změnu??
Předem mnohorkát děkuji a v případě dotazů jsem Vám k dispozici.
Bílá

Re: Snížení mzdy

Karel Dlouhý, 22.01.2009 18:45:22

Dobrý den,
snížit můžete, ale ne libovolně.
Záleží na znění uvedeného vnitřního mzdového předpisu - jaká mzda (nebo rozpětí) je pro danou profesi uvedena - pokud je tam třeba 12 000 - 15 000 Kč, tak nemůže mít méně než 12 000 Kč.
Dále nemůžete snížit na úroveň minimální mzdy, nýbrž na úroveň minimálního mzdového tarifu.

"Že neplní prodeje" - a může za to, nebo nechodí zákazníci nebo máte neprodejné výrobky?

Snížení mzdy

Jana Bílá, 21.01.2009 10:35:52

Dobrý den, mám dotaz na, který jste tu již párkrát odpovídal, nicméně bych se raději ujistila přímo s Vámi. Naše společnost má 1 zaměstnance a momentálně uvažujeme o snížení mzdy vzhledem k tomu, že zaměstnanec nijak výrazně neplní prodeje. Jedná se o to, že máme v pracovní smlouvě čl.3 Mzda, kde je uvedeno následující: 3.1. Za práci vykonanou pro zaměstnavatele obdrží zaměstnanec měsíčně mzdu ve výši stanovené mzdovým výměrem a interními předpisy zaměstnavatele.3.2. Mzda po provedení zákonných popř. smluvních srážek je zaměstnanci vyplácena vždy k 20.dni následujícho měsíce, a to na žádost zaměstnance bánkovím převodem na jeho účet č.....vedený u.....
K této smlouvě je Mzdový výměr ve kterém je uvedeno:
Vážený pane..., s účinností od...Vám podle vnitřního mzdového předpisu zaměstnavatelem byla stanovena měsíční mzda ve výši...brutto a sjednaná odměna dle odměňovacího systému, který tvoří přílohu č.1 tohoto mzdového výměru. Tato mzda odpovídá sjednanému druhu práce, dle uzavřené

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »