Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
pracuji v jedné společnosti jako obchodní konzultant, tj. smlouva je uzavřena na úvazek 42,5 h týdně, ale odměňována jsem dle provizí, tj. uzavřených zakázek s klienty. Nyní bych si chtěla vybrat náhradní volno, ale nevím, zda na něj mám nárok, když mi nikdo práci přesčas výslovně "nenařídil", ale stíhat připravovat nabídky v rámci pracovní doby nelze. V pracovní smlouvě o řešení přesčasů či NV není ani slovo. Mám v tomto případě nárok na výběr NV nebo ne?
Děkuji za odpověď
Novotná
Dobrý den,
domnívám se, že v pracovní smlouvě to být nemusí, neboť je to stanoveno v zákoníku práce.
§93 (1) Práci přesčas je možné konat jen výjimečně.
§93 (2) Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v §91 odst. 2 až 4 i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
§114 (1) Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo, a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
---
Domnívám se, že v evidenci odpracované doby nemáte zaznamenáno, kdy konkrétně Vám zaměstnavatel nařídil práci přesčas, abyste si za tuto konkrétní dobu mohla vybrat náhradní volno.
Uvádíte: "odměňována jsem dle provizí, tj. uzavřených zakázek s klienty; stíhat připravovat nabídky v rámci pracovní doby nelze."
Řešení by bylo rozvrhnout si pracovní dobu tak, že v části budete jednat s klienty, v části budete připravovat nabídky.
Domnívám se, že ve Vašem případě nejde o práci přesčas, ale o "dobrovolný výkon práce nad pracovní dobu" (abyste uzavřela více zakázek a měla větší provize).
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com