Napadnutelná závět´ - dědictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

vydedeni

Stanislav Skoda, 16.08.2010 16:16:27

Mam dotaz ohledne dedeni.Jsem z Brna ale jiz tam 5 let nebydlim,jen bratr s rodici.Rodice prepsali byt na bratra a ja sem donucen si odhlasit trvaly pobyt.V pripade dedeni,mam nejake pravo na dedictvi???dekuji za odpoved

Re: vydedeni

Milan Zeman, 16.08.2010 16:20:22

Odhlášením trvalého pobytu neztrácíte nárok na dědictví. Předmětem dědictví však již nebude byt, ovšem při vypořádání dědictví máte nárok na to, aby bylo bratrovi na jeho dědický podíl započítáno to, co nabyl darováním za života zůstavitele, pokud se nejedná o obvyklá darování (byt).

Stanislav Skoda, 16.08.2010 20:04:12

Mam narok ikdyz rodice prepsali ten byt na bratra formou darovaci smlouvy?popripade jaky narok..mnohokrat dekuji

Milan Zeman, 17.08.2010 08:06:50

Pokud nebude sepsána závěť máte nárok na dědický podíl ze zákona. Při úmrtí jednoho z rodičů dostanete 1/3 dědictví.

Závět

Ivo Dittrich, 10.06.2010 15:31:16

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli v závěti mohu odkázat majetek přítelkyni s kterou žiji vjedné domácnosti poměrně delší dobu.Předem děkuji Dittrich

Re: Závět

Milan Zeman, 11.06.2010 07:59:19

V závěti můžete odkázat majetek komukoliv, třeba i právnické osobě.

dědictví ze závěti

Hana Popkova, 11.12.2009 09:14:13

MÁM DOTAZ, MOJE SESTRA BY CHTĚLA ODKÁZAT MÝM DĚTEM CHALUPU VE KTERÉ ŽIJE. NECHCE, ABY JÍ ZDĚDIL MANŽEL.ONA DĚTI NEMÁ.STAČÍ NAPSAT ZÁVĚTˇPOTVRZENOU NOTÁŘEM ?

Re: dědictví ze závěti

Petra Janátová, 23.06.2010 15:17:55

Dobrý den, ano, v tomto případě postačí sepsat závěť. Jelikož neopomenutelnými dědici jsou pouze děti zůstavitele, které Vaše sestra nemá, může svůj majetek odkázat komukoli. Závěť být potvrzena notářem nemusí, musí pouze splňovat formální a obsahové náležitosti dle občanského zákona (§ 476 a následující) nicméně uschovat závěť v Centrálním registru závětí lze jen doporučit.

Napadnutelná závět´ - dědictví

Tereza, 20.01.2009 16:08:26

Dobrý den,
mohla bych se Vás zeptat, jestli je napadnutelné mé dědictví? Mám sepsanou závět´ po osobě, která není v mém příbuzenském vztahu. V závěti je uvedeno, že veškerý majetek připadá pouze mě a sourozencům nikoliv. (Sourozenci se s osobou nestýkali řadu let, proto si nepřála, aby jim cokoliv připadlo).
U dotyčné osoby jsem byla řádně přihlášená jako "nájemník", byt byl v jejím vlastnictví a starala jsem se o ní více než rok, protože měla zdrav. problémy. Byt ve kterém jsme původně bydlela, byl majetkem pozůstalé a já v něm žila jako nájemník, měla jsem řádnou nájemní smlouvu. Byt se dál pronajímal na mé jméno, ale bydlela jsem u pozůstalé.
Je možné, aby sourozenci opravdu dle schválené závěti od notářky nic nedostali a já, vzhledem k tomu, že jsem s pozůstalou žila více než rok, spadala do 2. skupiny nebo patřím do jiné skupiny?
Děkuji a prosím odpověd´.

Re: Napadnutelná závět´ - dědictví

Stefi, 20.01.2009 20:02:31

Plete dvě věci dohromady. Jestliže jste se stala dědicem ze závěti, nepleťte do toho dědické skupiny, dělení podle nich se uplatní jen při dědění ze zákona. Pokud zůstavitelka neměla děti, kteřé jsou neopomenutení dědicové a i při neuvedení v závěti by dědický podíl dostat musely, potom můžete dědit sama, tak jak je v závěti uvedeno. Sourozenci ( nepochopila jsem, jestli Vaši nebo její, ale to nehraje roli) nehsou neopomenutelní dědicové, tudíž ze závěti nic dostat nemusí.

Tereza, 22.01.2009 13:09:01

Dobrý den,
sourozence jsem myslela zesnulé. Neměla ani děti a byla již delší dobu rozvedená, domnívám se, že zhruba 15 let. Proto do závěti uvedla mě s tím, že bych měla být výhradním dědicem a že si nepřeje, aby její sourozenci cokoliv dědili. Nejsem si jistá, zda sourozenci nemůžou napadnout závět´.
Na skupinu jsem se ptala, protože jsem s ní sdílela domácnost přes rok, i trvalé bydliště jsem měla přes rok vedené na úřadech na jejím bydlišti. Pokud bych patřila do 2. skupiny, tak bych nemusela platit dědickou daň, je to tak? Nebo do 2. skupiny nespadám, protože předešlá domáctnost byla stále na mé jméno - elekřina, plyn a pod. Má 2. skupina větší prioritu než závět´?
Děkuji velice za odpověd´.

Stefi, 22.01.2009 23:11:22

Opět pletete dvě věci dohromady. Dědické skupiny nemají nic společného ze závětí. Vy jste podle závěti výhradným dědicem a to je podstatné. Sourozenci nemají proč závě´t napadat, nejsou neopomenutelní dědicové a to je podstatné, dědění proběhne ze závěti.
Kdyby byla závě´t z nějakého důvodu neplatná, např. nebyla pořízena ohledně veškerého majetku, byla neplatná atd., nenastoupilo by dědění ze závěti a teprve tehdy by se dědilo ze zákona na základě dědických skupina. Jelikož jako osoba spolužijící ve společné domácnosti po dobu min. jednoho roku patříte do druhé skupiny, ve které ovšem nemůžete být výhradným dědicem, dědila byste spolu se sourozenci zůstavitelky ve skupině 3. a to všichni rovným dílem.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »