Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Skončila mi 3-letá RD a momentálně jsem těhotná, takže nenavážu na mateřskou dovolenou s druhým dítětem.Jsem však se zaměstnavatelem domluvena, že mi umožní neplacené volno. Jde mi o to, že nevím, jak mám formulovat "Žádost o neplacené volno." Jestli tam mám napsat, že žádám o neplacené do doby nástupu na mateřskou dovolenou s druhým dítětem nebo tam mám uvést obecně do 4 let věku toho prvního dítěte, i když dítěti 4 roky ještě nebudou, když nastoupím na mateřskou dovolenou. Tak nevím, prosím o radu. Děkuji.
To záleží na Vás. Znáte-li datum nástupu na MD, můžete požádat o neplacené volno do dně předcházejícího nástupu na MD.
Požádáte-li o neplacené volno do 4 let věku dítěte, skončí neplacené volno Vaším nástupem na další MD.
Doporučuji zajít na zdravotní pojišťovnu a dohodnout se s ní, jak máte doložit, že jste rodičem pečujícím celodenně o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let (a že je tedy za Vás plátcem zdravotního pojištění stát). Jinak byste za dobu neplaceného volna musela zdravotní pojištění hradit sama.
Dobry den,
rada bych se Vas zeptala zda mam moznost prodlouzit si RD
Zvolila jsem si rodicovskou v roce 2011 v delce 3 let. Dcera je narozena v unoru a spise pocitam s tim, ze se mi pristi rok do skolky nedostane a vzhledem k jejimu veku(prihlasku podavame v breznu 2013) bych si rada RD prodlouzila o 6 mesicu. Je takova moznost?
Predem dekuji za Vasi odpoved
Není to možné. Rodičovskou dovolenou Vám zaměstnavatel může poskytnout maximálně do 3 let věku dítěte. Den po jeho 3. narozeninách jste povinna nastoupit zpět do zaměstnání.
Můžete sice zaměstnavatele požádat o neplacené volno, ale zaměstnavatel není povinen žádosti vyhovět. Pak byste musela nastoupit nebo pracovní poměr (PP) ukončit výpovědí (žádosti o rozvázání PP dohodou zaměstnavatel není povinen vyhovět).
Po skončení PP byste mohla zůstat doma jako rodič pečující celodenně o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let. Pak byste se musela dohodnout se svou zdravotní pojišťovnou, co máte doložit (zdravotní pojištění za Vás bude hradit stát).
Sociální pojištění není povinné (ani si je sama hradit nemůžete), přesto se Vám doba péče o dítě do 4 let věku započte do odpracovaných let.
Prave zmena ve volbe rodicovske dovolene od tohoto roku kdy mate narok na 220 000 a zmenu muzete provadet kazde 3 mesice me na tuto myslenku privedla. Ze i starsi rodicovske maji moznost prestoupit na tento modul...
Zaměňujete rodičovskou dovolenou (volno od zaměstnavatele na péči o dítě, kterou lze podle zákoníku práce poskytnout maximálně do 3 let věku dítěte) s rodičovským příspěvkem (sociální dávka, kterou vyplácí úřad práce ve variantách do 2, 3 nebo 4 let věku dítěte.
Rodičovskou dovolenou není možné prodloužit na d 3 roky věku dítěte.
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám syna, který se narodil 23.1.2009, ale předčasně. Byl velmi nedonošený (745g a 33cm). Nyní v lednu mi skončí rodičovská dovolená (3 letá varianta). Vzhledem k tomu, že je nedonošený a vše u nás tvrá déle než u normálně rozených dětí, mám problém ho umístit do školky. V jediných jeslích, které tu máme mají plno, takže mi ho také nevezmou a do školky ho můžu dát nejdříve od září. Chtěla bych vědět, jak to bude po dobu od února do září, když mi dítě nikde nevezmou a já tím pádem nemohu nastoupit do zaměstnání. I kdyby zaměstnavatel přistoupil na neplacené volno, tak už nebudu pobírat žádné finanční prostředky??? Na úřadě mi sdělili, že s dětmi, které mají problémy můžu zůstat klidně až do sedmi let věku, ale obávám se, že posudková komise jeho zdravotní stav uzná jako normální. Můžete mi poradit, co mám v takové situaci dělat?? Nemohu si dovolit zůstat doma bez finančích prostředků. Platíme hypotéku a už takhle máme co dělat. Děkuji Procházková.
dobrý den,
za cca měsíc dovrší má dcera věk 3 let, u zaměstnavatele jsem žádala o 3letou RD. V jakém termínu musím požádat o případné prodloužení RD na 4 roky?
Rodičovskou dovolenou (volno od zaměstnavatele) lze čerpat maximálně do 3 let věku dítěte. Poté je možné zaměstnavatele požádat o neplacené volno do 4 let věku dítěte, ale zaměstnavatel není povinen žádosti vyhovět.
Tedy žádné "prodloužení RD na 4 roky" neexistuje.
Dobry den.Me dceri budou v kvetnu tri roky.Rodicovskou mam zvolenou take na tri roky,chtela bych si ji prodlouzit do ctyr let,predem jsem jiz pisemne zadala sveho zamestnavatele a ten mi toto bez udani duvodu zamitl.Navic jsem se dozvedela,ze budeme v kvetnu na provozovne vsichni dostavat vypoved-prodejna se bude rusit.Prosim,mam dotaz.Ma zamestnavatel pravo mi rodicovskou zamitnout,kdyz se prodejna rusi a kolik platu v odstupnem a jake vysi mi bude nalezet,deset let jsem u nich pracovala.Dekuji Patrika.
Zaměstnavatel může rodičovskou dovolenou poskytnout maximálně do 3 let věku dítěte. Den po 3. narozeninách jste povinna nastoupit do zaměstnání.
Nemůžete-li do zaměstnání nastoupit, je potřeba situaci řešit včas.
Možnosti:
1. žádost o neplacené volno
2. žádost o rozvázání pracovního poměru dohodou
Zaměstnavatel není povinen vyhovět ani jedné ze zmíněných žádostí. Pak byste situaci musela řešit výpovědí (překážka není na straně zaměstnavatele, takže bez nároku na odstupné).
Dobrý večer. 27.10.2009 se mi narodila dcera.Při vyplňování formulářů na sociální péči,jsem uvedla tří letou variantu rodičovské dovolené tj.7600,- na celé tři roky. Dnes mi přišel dopis,že mi příspěvek snížily na 3800,- že prý jsem nepožádala o délku rodičovské dovolené v době do 9 měsíců věku dítěte,tak to automaticky udělali na 4 roky.Jenže my to vypisovali už po narození dítěte.Nevím proč tedy to tak udělali.A ještě jsem četla v zákoníku,že si mohu změnit délku RD od 9 měsíců do 23 měsíců věku dítěte,což my nemáme,je nám 15 měsíců a do konce kalendářního měsíce února 2011.Co s tím mám tedy udělat?Mám nárok si to změnit na danných 7600,- ? A měli vůbec oni právo nám to takhle změnit?Děkuji moc za odpověď.Julie
Dobrý večer,
po podání žádosti Vám mělo přijít "Oznámení o schválení volby" + "Oznámení o přiznání dávky státní sociální podpory", které potvrzuje Váš nárok. To by mělo být podkladem pro to, kterou variantu jste zvolila (a důkazem, že jste skutečně požádala).
Délka RD nesouvisí s variantou rodičovského příspěvku. Můžete ji čerpat do 3 let věku dítěte (zaměstnavatel musí Vaší žádosti vyhovět) případně prodloužit až do 4 let věku (s tím už musí souhlasit zaměstnavatel).
Rodičovskou dovolenou (volno od zaměstnavatele) lze čerpat maximálně do 3 let věku dítěte. Poté je možné zaměstnavatele požádat o neplacené volno do 4 let věku dítěte, ale zaměstnavatel není povinen žádosti vyhovět.
Otázkou je, co jste při narození dítěte vyplnili, a zda to můžete doložit. Jestli jste volbu variantu do 3 let věku dítěte neprovedli včas, "spadli" jste automaticky do čtyřleté varianty.
Pro přesné informace se obraťte na ÚP, který RP vyplácí.
Více informací:
http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky_prisp
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak vyřešit prodloužení rodičovské dovolené. Napsala jsem si ji na 2 roky, ale okolnosti mě nutí k tomu, abych si ji prodloužila na 3 roky.Doba 2 let mi vypršela dne 19.1.2011 a se zaměstavatelem jsem se dohodla o nástupu dne 20.1.2011 avšak mé pracovní místo bylo přeloženo z Dlouhé Vsi u Sušice do Plzně, z tohoto důvodu bych chtěla tedy zůstat s dcerou na rodičovské dovolené až do dovršení 3 let nebo 4 let jejího věku. Jak tuto situaci vyřešit,zaměstavatel mě také nutní k podání výpovědi dohodou nebo mám podat žádost o prodloužení? Je mi jasné, že po dovršení 2 let věku již nebudu dostávat žádný rodičovský příspěvek.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
o rodičovskou dovolenou je možno požádat i znovu, a to až do dovršení 3 let věku dítěte (bez ohledu na to, že jste měla dohodnuté ukončení, prostě požádáte znovu). Zaměstnavatel musí vyhovět. Pokud budete žádat po 3. roku dítěte (mezi 3. a 4. rokem), zaměstnavatel vyhovět nemusí. Do 3 let je to jeho povinnost. Výpověď dohodou neexistuje. Buď podáte výpověď vy sama (doporučuji se předem informovat na úřadu práce, za jakých podmínek v tomto případě máte nárok na podporu, od ledna jsou změny, někdy se krátí !!!), nebo uzavřete dohodu (opět zkonzultovat na úřadu práce) a nebo dostanete výpověď od zaměstnavatele, kdy Vám náleží odstupné (při zákonem daných důvodech). Rodičovský příspěvek dostáváte (při splněných podmínkách) po dobu, na kterou Vám byl přiznán - 2, 3 nebo 4 roky bez ohledu na délku rodičovské dovolené. Pro Vás asi nejlepší řešení je požádat o RD a zůstat do 3 let doma, poté řešit, jak dál.
Dobrý den,
požádejte zaměstnavatele o prodloužení RD do 3 let věku dítěte, zaměstnavatel je povinen Vaší žádosti vyhovět.
Jaké místo výkonu práce máte sjednáno v pracovní smlouvě? Podle mého názoru by Vám zaměstnavatel měl dát výpověď z důvodu přesídlení zaměstnavatele (§ 52 písm. b) s nárokem na odstupné. Výpověď z tohoto důvodu Vám zaměstnavatele může dát i v době RD.
Nedoporučuji přistupovat na návrh dohody o rozvázání PP ani sama žádat o rozvázání PP dohodou.
Dobrý den!
14.7. 2010 mi vyprší rodičovská dovolená, kterou jsem měla zvolenou do 3 let dítěte. Chtěla bych se zeptat jestli je možno ji prodlužit při stejné finanční podpoře(7600Kč) ze zdravotních důvodů dítěte. Jsem matka samoživitelka. Pokud ano, jak se postupuje? Za odpověď předem děkuji. Jitka Nováková
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak vyřešit prodloužení rodičovské dovolené. Napsala jsem si ji na 2 roky, ale okolnosti mě nutí k tomu, abych si ji prodloužila na 3 roky. Ke všemu jsem teď ještě zjistila, že u zaměstnavatele jsem podepsala rodičovskou dovolenou až do 3 let věku syna. Chtěla bych tedy zůstat se synem na rodičovské dovolené až do dovršení 3 let jeho věku. Jak tuto situaci vyřešit, stačí jen zajít na úřad práce na sociální odbor a tam podat žádost o prodloužení? Je mi jasné, že po dovršení 2 let věku syna již nebudu dostávat žádný rodičovský příspěvek. Bude mi ale stát hradit sociální a zdravotní pojištění?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
"u zaměstnavatele jsem podepsala rodičovskou dovolenou až do 3 let věku syna" - tak nevím, proč se ptáte "jak vyřešit prodloužení rodičovské dovolené?", když ji máte do 3 let věku dítěte.
---
Bude mi ale stát hradit sociální a zdravotní pojištění?:
http://www.novinky.cz/finance/186330-na-co-maji-narok-matky-jak-se-hradi-zdravotni-pojisteni.html
"Stát je pak plátcem zdravotního pojistného: za ženy na mateřské dovolené a rodičovské dovolené, ..."
Dobrý den, chci se zeptat. Před otěhotněním jsem byla v evidenci ÚP. Všude jsem četla, že matky, které byly před těhotenstvím v registraci ÚP mají nárok pouze na pomalou variantu rodičovského příspěvku. Mému synovi bude za 4 dny 23 měsíců. Dnes mi měla teoreticky přijít složenka na rodičoský příspěvek na 3800kč, ale přišel mi opět ten na 7600. Není to v mém případě nějaký omyl? Mám raději zajít na OSSZ? děkuji Olszarová.
Dobrý den,
dne 14.2.2009 mi bude končit rodičovská dovolená, chtěla bych ji prodloužit do čtyř let věku dítěte to je do 14.2.2010. Jak se žádost o prodloužení píše a co by měla obsahovat.
Děkuji
§ 196 ZP:
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni na její žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené, a to v rozsahu, o jaký požádá, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Tedy prodloužit ji nelze.
Můžete žádat o neplacené volno, ale zaměstnavatel Vám nemusí vyhovět a může požadovat buď návrat do práce nebo skončení pracovního poměru dohodou.
§ 196 ZP:
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni na její žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené, a to v rozsahu, o jaký požádá, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Tedy prodloužit ji nelze.
Můžete žádat o neplacené volno, ale zaměstnavatel Vám nemusí vyhovět a může požadovat buď návrat do práce nebo skončení pracovního poměru dohodou.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com