výpověď v době nemocenské - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

ukončení pracovního poměru atd.

Martin Jelínek, 14.06.2011 23:40:32

Dobrý den,
v dubnu 2011 jsem se zaměstnavatelem sepsal "Dohodu o rozvázání pracovního poměru dle §49 ZP" ke dni 30.06.2011. Od 14. června 2011 jsem ale v dočasné pracovní neschopnosti a potřeboval bych zodpovědět následující otázky:
1. skončí mi pracovní poměr ke dni 30.06.2011 nebo pokud dočasná pracovní neschopnost bude trvat déle, až k datu její ukončení?
2. Pokud prac. poměr skonční k 30.06.2011 platí za mne někdo od 01.07.2011 zdravotní (sociální) pojištění?
2. Na kolik dnů dovolené za rok 2011 mám standardně nárok v případě, že jsem u zaměstnavatele zaměstnán již 2 roky?
3. Pokud jsem dovolenou nevyčerpal musí být mi proplacena ve mzdě za měsíc červen nebo v jiném měsíci (např. při ukončení dočasné pracovní neschopnosti až v červenci 2011)?
4. Pokud jsem povinen zaměstnavateli předat výstupní list ze zaměstnání k jakému dni?

Předem Vám děkuji.

S pozdravem Jelínek

ukončení zaměst. poměru za PN ze strany zaměstnance

Dita, 09.06.2011 01:02:45

Dobrý den,
jsem zaměstnána na dobu neurčitou. Smlouva byla podepsána 18.10.2010. Od 22.11.2010 jsem v pracovní neschopnosti. Tato neschopenka stále trvá. V průběhu onemocnění se v mém životě našla jedna s příčin onemocnění - zaměstnanecký poměr. Co mám dělat, když se do zaměstnání vrátit nechci z důvodů nespokojenosti v dané profesi a zaměstnaneckém poměru a chci dále pracovat jako OSVČ? Nemoc již odeznívá. ŽL mám. Mohu dát výpověď na nemocenské? S jakou výpovědní lhůtou?
Děkuji za odpověď.

výpověď v pracovní nrschopnosti

Tomáš Lutto, 07.06.2011 10:58:11

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mohu zaměstnavateli doručit výpověď z pracovního poměru danou zaměsdtnancem v pracovní neschopnosti a zda bude tato výpově´d platná. Lze takto podat výpověď v pracovní neschopnosti zaměstnance i dohodou k určitému dni?

Pracovní neschopnost

Jan Daněk, 30.05.2011 09:04:17

Dobrý den,
jsem důchodce a pracuji na smlouvu na dobu určitou. Tato smlouva cca. za měsíc končí a já jsem onemocněl. Pracovní poměr končí dobou určitou, nebo budu mít nárok na nemocenskou po celou dobu trvání PN? Děkuji!

ukončení pracovního poměru v době nemocenské

Simona Slavíková, 24.02.2011 16:32:59

Dobrý den, ráda bych se ujistila o následujícím. Mám zaměstnankyni již 1/2 roku na nemocenské s tím, že v nejbližší době nemocenská určitě neskončí, neboť jde o vážné onemocnění. Pokud mi je známo, tak u takového zaměstnance existuje doba hájení 1 rok, kdy s ním nelze rozvázat pracovní poměr, pokud by sám dohodou nebo výpovědí pracovní poměr neukončil. Pracovní místo této zaměstnankyně však nemohu již déle držet neobsazené, neboť mi její pracovní síla chybí. Jak mohu jinak postupovat, abych nemusela čekat dalšího 1/2 roku než se rozhodne, zda půjde do ID? Děkuji za radu.

Re: ukončení pracovního poměru v době nemocenské

ivzez , 07.03.2011 17:56:36

Dobrý den,

s tím rokem to není tak jednoznačné. V odůvodněných případech je možné podpůrčí dobu prodloužit, a to do max. délky 2 let. O ID lze žádat až v případě, že není předpoklad dalšího zlepšení zdravotního stavu.

Situaci můžete řešit uzavřením smlouvy na dobu určitou, v níž dobu, na niž PP sjednáváte, vymezíte trváním nemoci zaměstnankyně "XY". Taková smlouva skončí spolu s koncem nemoci zmíněné zaměstnankyně.

Ukončení prac. smlouvy v době nemoci

Jobík, 31.01.2011 16:17:58

Jsem od počátku prosince 2010 až dosud v neschopnosti. Od 1.11. mi běžela výpověď, kterou jsem podala sama, takže dneškem mi teoreticky by měl pracovní poměr skončit. Je to tak či se může ukončit až po ukončení prac. neschopnosti, ev. se prodlužuje?

Re: Ukončení prac. smlouvy v době nemoci

ivzez , 03.02.2011 21:10:43

Ne, výpovědní lhůta by se prodloužila pouze v případě, že by dal výpověď zaměstnavatel. Váš PP skončil 31. 1. 2011. Zaměstnavatel je povinen Vám vystavit potvrzení o zaměstnání, ale není povinen Vám je zaslat. Doporučila bych zaměstnavateli zavolat, kdy si zápočtový list můžete vyzvednout.

Nemáte-li ještě novou práci, zaregistrujete se na ÚP až po skončení nemoci. Na nemocenské dávky máte nárok až do konce nemoci nebo do konce podpůrčí doby (podle toho, co nastane dříve).

nárok na prop. dovolené

Antonín Barborák, 13.02.2009 12:06:19

Dobrý den. Byl se mnou rozvázán p.p.okamžitě k 3.9.2008. zbylo mi 16dní dovolené z 20. když odečtu poměrnou část to je5 dní zbyde mi 11 které sem nevybral . musí mi je zaměstnavatel proplatit. Děkuji

Re: nárok na prop. dovolené

Karel Dlouhý, 13.02.2009 18:30:44

Ano, při skončení prac. poměru se proplatí nevyčerpaná dovolená, na kterou vznikl nárok.

Výpověď v zk.době v nemocenské

Jiří Maršálek, 12.02.2009 19:00:11

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Od prosince jsem nastoupil do nové práce.V prosinci zaměstnavatel nebyl schopen mi předat pracovní smlouvu.Takže mi jí udělal až v lednu a tím pádem u něj pracuju od 2.1.2009.V prosinci jsem dělal bez smlouvy.31.1.2009 jsem byl u jejich doktora kvůli prohlídce.6.2.2009 jsem onemocněl.Zaměstnavatel mi hned ten den volal,co semnou je.Když jsem mu řekl,že mam neschopnost,tak se začal rozčilovat a řekl mi,že když mám neschopnost,tak k 31.1.2009 mi dává výpověď.Nevím co mám dělat.Ničím jsem se neprovinil,jen jsem onemocněl.To už se snad nesmí ani onemocnět v neschopnosti?Děkuji za odpověď.

Re: Výpověď v zk.době v nemocenské

Karel Dlouhý, 12.02.2009 21:36:14

Dobrý den,
jednak není v pořádku, jak začal Váš pracovní poměr v prosinci. Pokud pracovní smlouva byla uzavřena )stně, tak by mohl pracovní poměr platit.
Pokud se týká:
Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

§66 (1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel však nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.

§66 (2) Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit.
---
Tedy nejde o výpověď. Ale musí to být písemně a nemůže to být zpětně (a navíc nově to nemůže být v prvních 14 dnech prac. neschopnosti).
Tedy pokud od něho nemáte nic písemně, tak na jeho telef. sdělení neberte ohled. Až skončí pracovní neschopnost, tak normálně jděte do zaměstnání.

Re: Výpověď v zk.době v nemocenské

Jiří Maršálek, 22.02.2009 12:09:03

Dobrý den. Budu pokračovat k předchozímu problému který jsem vám zaslal 12.2.09. Dne 6.2.09 jsem onemocněl s neschopností práce, lékař ukončil neschopnost na 14.2.09 a od 16.2.09 jsem v neschopnosti s úrazem ruky. Zaměstnavateli jsem odeslal obě neschopenky včas a on je dne 19.2.09 odeslal zpět s výpovědí k 31.1.09, zápočtovým listem a se vzkazem že mě ukončuje pracovní poměr po telefonické domluvě k 31.1.09. Dnes 22.2.09 jsem ho telefonicky kontaktoval a po krátkém rozhovoru mi řekl že to nebude řešit po telefonu a rozhodně ne v neděli. Pak zavěsil. Žádnou výpověď jsem mu ještě nepodepsal a telefonicky jsem se s ním na výpovědi také nedomlouval. Chtěl bych od vás radu, co s tím mohu dělat a za kým s tím mám jít. Děkuji Maršálek

Výpověď v prac.neschopnosti

Antonín Barborák, 12.02.2009 13:44:52

Dne 1.9.2008 sem nastoupil PN Dne 3.9.2008 se mnou zaměstnavatel ukončil prc. poměr. důvodem bylo hrubé porušení prac. kázně § zatim neznám ani odstavec. může toto udělat? Prac. kázeŇ sem porušil 28.8.2008 Děkuji.

Re: Výpověď v prac.neschopnosti

Karel Dlouhý, 12.02.2009 21:42:30

Dobrý den,
pokud se jednalo o Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem, platí:

§55 (1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.

To lze i v době prac. neschopnosti.

§ 72
Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.

Čili tato lhůta již uplynula.

výplata nemoc.dávek

jana plzenská, 11.02.2009 16:51:30

Dobrý den,jsem st.důchodce a 8.9.2008 jsem nastoupila do zaměstnání.Měla jsem smlouvu do 28.2.2009 se zkušební dobou 3 měsíce.11.11.2008 jsem onemocněla a zaměstnavatel mi dal výpověd.Pobírám nemocenské dávky a zaměstnavatel je ode mě požaduje vrátit,prý na ně nemám nárok.Můžete mi prosím poradit? Děkuji Plzenská

Re: výplata nemoc.dávek

jana plzenská, 11.02.2009 18:18:52

Dobrý den,jsem starobní důchodce a 8.9.2008 jsem nastoupila do zaměstnání. Měla jsem smlouvu do 28.2.2009 se zkušební dobou 3 měsíce.11.11.2008 jsem onemocněla a zaměstnavatel mi dal k 30.11.2008 výpověd.Pobírám nemoc.dávky.Zaměstnavatel je ode mě požaduje zpět.Prý na ně nemám nárok.Můžete mě prosím poradit?Děkuji Plzenská

výplata nemoc.dávek

jana plzenská, 11.02.2009 16:02:52

Dobrý den,jsem st.důchodce a 8.9.2008 jsem nastoupila do zaměstnání.Měla jsem smlouvu do 28.2.2009 se zkušební dobou 3 měsíce.11.11.2008 jsem onemocněla a zaměstnavatel mi dal výpověd.Pobírám nemocenské dávky a zaměstnavatel je ode mě požaduje vrátit,prý na ně nemám nárok.Můžete mi prosím poradit? Děkuji Plzenská

Karel Dlouhý, 12.02.2009 21:39:27

Dobrý den,
dal Vám výpověď nebo zrušil pracovní poměr ve zkušební době?

Pokud se týká nemocen. dávek, obraťte se na okr. správu soc. zabezpečení.

(U důchodců je to s nemocen. dávkami poněkud jinak než u nedůchodců.)

jana plzenská, 13.02.2009 11:03:26

Dobrý den,děkuji za odpověd.Zaměstnavatel mi dal výpověd.Plzenská.

Výpověď v době nemoci

Libuše Čechová, 02.02.2009 21:17:57

Dobrý den,

ve zkušební lhůtě jsem onemocněla. Jsem stále práce neschopná. Lékařka mi sdělila, že tuhle profesi nemohu dále vykonávat.Nevím, jak se mám zachovat. Zda podepsat ukončení pracovního poměru nebo ne. Jinou práci zatím nemám. Také nevím, když prac. poměr ukončím, jestli se musím hned přihlásit na pracovním úřadě nebo až po ukončení nemoci. Jde mi o to, aby se mě nezkrátila doba na pobírání sociálních dávek v nezaměstnanosti.

Předem děkuji za odpověď

Nashledanou čechová

Re: Výpověď v době nemoci

Karel Dlouhý, 02.02.2009 21:38:10

Dobrý den,
ZP § 66

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

§66 (1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel však nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.

§66 (2) Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit.

Tedy můžete poslat zaměstnavateli toto písemné oznámení. (Nejde o výpověď)
NA úřadu práce se hlásíte, až když jste schopna práce, tedy po ukončení pracovní neschopnostu.

smlouva na dobu určitou

Eva Janáková, 26.01.2009 19:30:18

Dobrý den, potřebovala bych poradit mám smlouvu na dobu určitou - zástup za mateřskou dovolenou.Zjistila jsme si,že se má paní vrátit 18.3.2009.Smlouva už mi nebude dále prodloužena.Chci se zeptat co by bylo kdybych otěhotněla ještě před výpovědí a byla na rizikovém těhotenství.jestli by mi slouva skončila 18.3.2009 pokud ano tak jestli je nutné se nahlásit na pracovní úřad nebo dále být v pracovní neschopnosti až do nástupu na mateřskou dovolenou. poraď te mi prosím co je pro mě výhodnější. Děkuji moc

Re: smlouva na dobu určitou

Karel Dlouhý, 26.01.2009 19:44:47

Dobrý den,
"ještě před výpovědí" - před jakou výpovědí? Máte smlouvu na dobu určitou, ta skončí uplynutím sjednané doby (tedy žádnou výpověď Vám zaměstnavatel nedá), bez zřetele na to, zda případně budete v pracovní neschopnosti.
Nemocenské dávky budete pobírat i nadále a pokud z PN přejdete na mateřskou dovolenou, budete pobírat i penežitou pomoc v mateřství.
Na Úřad práce se nemůžete jít evidovat, pokud jste v pracovní neschopnosti.

výpověď v době nemocenské

Barbora Bělohlávková, 19.01.2009 12:29:22

Dobrý den, pracuji pro společnost, která má v České republice několik závodů a ten náš se rozhodli zavřít, z důvodu přesunutí výroby do lacinějších států. Propouštění zaměstnanců probíhá postupně, konečné datum uzavření závodu je březen roku 2010. Všem nám oznámili přesné datum ukončení prac. poměru každého zaměstnance. Já bych měla výpověď podepsat ke dni 31.01.2009 s tím, že mi běží dvouměsíční výpovědní lhůta, takže konečné datum ukončení prac. poměru je posledního března. Chtěla jsem se zeptat, jestli když jsem od 19.01.2009 v prac. neschopnosti, jestli jsem povinna podepsat výpověď nebo jestli jsem v nějaké ochranné lhůtě. Děkuji za odpověď.

Re: výpověď v době nemocenské

Karel Dlouhý, 19.01.2009 20:00:51

"Podepsat výpověď" - je tím nejspíš míněno převzít výpověď a podepsat toto převzetí.

Zaměstnavatel nemůže dát výpověd zaměstnanci, který je v pracovní neschopnosti, ALE s výjimkou výpovědi z důvodů:
§ 52 a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,

Tedy pokud by to byly tyto důvody, tak v i vobě PN Vám výpověď dát může.
Pokud by byla výpověď podle § 52 c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách, - tak nemůže

Barbora Bělohlávková, 20.01.2009 09:21:48

Takže nemohu odmítnout převzít výpověď se slovy "podepíšu to až ukončím prac. neschopnost"?

Karel Dlouhý, 20.01.2009 19:55:26

Ustanovení o doručování zaměstnavatelem zaměstnanci jsou v zák. práce §§ 334 až 336.
§334 (1) Písemnosti týkající se vzniku, změn a skončení pracovního poměru nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, odvolání z pracovního místa vedoucího zaměstnance, (dále jen "písemnost"), musí být doručeny zaměstnanci do vlastních rukou.

§334 (2) Písemnost doručuje zaměstnavatel zaměstnanci do vlastních rukou na pracovišti, v jeho bytě nebo kdekoliv bude zastižen ... ; není-li to možné, může zaměstnavatel písemnost doručit prostřednictvím provozovatele poštovních služeb.

§334 (3) Nedoručuje-li zaměstnavatel písemnost ... prostřednictvím provozovatele poštovních služeb, považuje se písemnost za doručenou také tehdy, jestliže zaměstnanec přijetí písemnosti odmítne.
---
Tedy mohou k Vám přijet domů se svědky a s kamerou si natočit, jak Vám doručují výpověď. Odmítnutí přijetí Vám tedy nepomůže.

Barbora Bělohlávková, 22.01.2009 15:51:44

Děkuju za informace.

Věra Bolková, 29.01.2009 15:57:08

Od 1.10.2008 mám výpověď podle §52c. Na nemocenské jsem od května 2008 a bude mi ukončena dne 30.1.(pátek) ke dni 31.1.2009 (sobota).Když v pátek odevzdám nemocenský lístek, může mi být doručena výpověď již v sobotu,(31.1.), nebo až od 1.2.2009?

Karel Dlouhý, 30.01.2009 19:16:29

Dobrý den,
§53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným,

Z dotazu není jasné, jak můžete mít výpověď od 1. 10. 2008, když jste od května 2008 na nemocenské.

Dne 31. 1. 2009 budete ještě práce neschopná, tedy Vám nemůže dát zaměstnavatel výpověď. Tu může doručit až v únoru, tedy výpovědní doba skončí 30. 4. 2009.

Michael Samuel, 20.06.2011 17:45:18

Dobrý den.
Jak dlouho muze zamestnanec marodit aniz by mu zamestnavatel vyhrozoval propustenim.
Jsem skoro 3 mesice po operaci.A mam po-operacni komplikace.
Zamestnavatel na me tlaci a neprimo mi dava na jevo ze me propusti. nejspise hned jak se vratim do zamestnani.
A nevim zda nejak se mohu branit kdyz me propusti z nejaeho duvodu. Ten duvod me a jemu bude jasny ale pro okolni uvede zcela jinou vec.
mohu se nejak branit pokud vypoved dostanu ? Dekuji za odpoved.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »