Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.Jsem zaměstnaná jako domácký pracovník, pracuji v administrativě-podklady pro výplaty.Chci si najít k této práci i brigádu na pár hodin denně(na Dohodu o provedení práce)- a to v call centru,takže nejde o stejný druh práce jako u zaměstnavatele.Jde mi o to,zda si mohu sama určit svou pracovní dobu v zaměstnání, aby mi zaměstnavatel nedělal problémy s tím, že nebudu doma,když by chtěl například přivézt další podklady pro mou práci(jezdí si klidně kdykoliv, kdy ho napadne a jsem tudíž "uvázaná" doma pomalu celý den.) Mohu jim třeba určit,že budu doma pro ně jen do např.13.30 hodin?Neporuším tím své povinnosti podle ZP?Mohou mi to zakázat?Podle ZP si myslím mohu sama určit,svou prac.dobu,je to tak?(dodnes mi dělají potíže i s tím, že jsem například na vyšetření u doktora.Jak se mohu bránit?) Děkuji
O domáckých zaměstnancích se píše v ZP:
§ 317
Na pracovněprávní vztahy zaměstnance, který nepracuje na pracovišti zaměstnavatele, ale podle dohodnutých podmínek pro něj vykonává sjednanou práci v pracovní době, kterou si sám rozvrhuje, se vztahuje tento zákon s tím, že
a) se na něj nevztahuje úprava rozvržení pracovní doby, prostojů ani přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy,
---
Tedy ZP přimo místo pojmu "domácký zaměstnanec" užívá termín "zaměstnanec, který nepracuje na pracovišti zaměstnavatele, ale podle dohodnutých podmínek pro něj vykonává sjednanou práci v pracovní době, kterou si sám rozvrhuje" - tím můžete operovat při jednání se zaměstnavatelem - že jste zaměstnancem podle § 317 ZP a tam je to jasně definováno.
Prostě musí si odvyknout "jezdit kdykoliv". Vy prostě můžete jít k lékaři, nakoupit atd., kdy se to Vám hodí.
Bránit: podat podnět na isnpekci práce.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com