Diskuze ke článku 'Smluvní pokuta jako zajišťovací institut podle občanského zákoníku' - fórum

Zbyněk Bouda  |  13.11.2007  |  diskuze (8)
Smluvní pokuta je zajišťovací institut, který bývá do smluv jakéhokoli typu včleňován poměrně často, protože se jedná o relativně známý způsob, jak zajistit nároky vzniklé z uzavřené smlouvy. Jde o peněžité plnění, které je dlužník povinen uhradit věřiteli z jejich závazkového právního vztahu (kupní smlouva, smlouva o dílo ap.) jako určitou sankci za nesplnění jakékoli (nebo pouze dohodnuté) povinnosti, vyplývající z jejich smluvního vztahu.

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

odměna

Olga Pechová, 25.07.2008 12:07:58

Dobrý den,můžete mi prosím poradit?Před 5ti lety jsem uzavřela ZS s realitní kanceláří smlouvu o přenechání družstevního bytu.Před 2 lety jsem byt prodala sama a nyní po mě RK požaduje smluvní odměnu.Při realizaci mi makléřka tvrdila,že u družstevních bytů se nejedná o změnu vlastnických práv na katastru a tudíž ani nemohou zjistit skutečnost zda jsem byt přenechala.Může SBD realitní kanc.poskytnout informace o členech družstva?Je mi divné,že RK po jediném tel.hovoru požadovanou částku snížila téměř o polovinu.Předem moc děkuji

Re: odměna

Mgr. Oldřich Topka, 30.07.2008 09:46:23

Dobrý den, v tomto případě nejde o převod vlastnictví k bytu, ale o převod členských práv a povinností, takže jste byt prodat nemohla. Není totiž Váš, ale družstva. Prodala jste pouze členský podíl s právem k nájmu bytu. Jinak u podobných dotazů platí, že bez znalosti předmětných smluv, lze těžko určit, jestli druhá strana postupuje v souladu s nimi nebo ne.
Jinak to, jestli družstvo RK potvrdilo změnu v osobě nájemce je věcí družstva. Něco takového by navenek sdělovat nemělo, ale v jsme v ČR, kde se nedaří udržet v tajnosti ani mnohem závažnější informace, takže proti tomu těžko něco zmůžete.

Smluvní pokuta

Jindra Dvořáková, 26.06.2008 20:28:39

Mám platit smluvní pokutu za porušení dohody ,i když jsem dohodu neporušila?Jak se mohu bránit?

Re: Smluvní pokuta

Mgr. Oldřich Topka, 30.06.2008 14:02:26

Dobrý den, pokud jste nic neporušila, pak jim zašlete vyjádření, proč se domníváte, že je po Vás pokuta požadována neoprávněně. Pokud si je druhá strana jistá, že je v právu, pak ať podá žalobu a svůj požadavek náležitě obhájí. Nebo můžete se smlouvou rovnou zajít k advokátovi, ten je pak může vyzvat, aby upustili od svých neopodstatněných nároků.

Náhrada mzdy

Marie, 14.01.2008 20:33:40

Pracuji ve firmě, která platí řádně nájem za užívané prostory. Z důvodu poruchy topení, nás byl nucen zaměstnavatel propustit z práce a vyplatit nám náhradu mzdy. Může chtít po svém pronajimateli nějakou náhradu - např. za ušlý zisk, nebo slevu na nájmu?
Mockrát děkuji za odpověď.

Re: Náhrada mzdy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 15.01.2008 11:01:47

Dobrý den,
nájemce má právo na slevu z nájmu, pokud mohl předmět nájmu užívat jen omezeně a to z důvodu, že pronajímatel neplnil své povinnosti z nájemní smlouvy (tj. zejm. zajistit předmět nájmu způsobilým k užívání). Toto právo na slevu na nájemném musí nájemce u pronajímatele uplatnit bez zbytečného odkladu a písemně.

fakticka pokuta pri absenci smluvni pokuty

Jan Novotny, 17.12.2007 11:18:09

Prosim autora o radu, zda je možno uplatnit nahradu skody vznikle udelenim pokuty stavebnim uradem za castecnou pristavbu bez stavebniho povoleni, pokud stavbu provadelo druzstvo dle smlouvy o dilo, v niz nebyla osetrena odpovednost za pripadnou vzniklou skodu stavebni firmou, ktera sama ji zpusobila, kdyz stavebni dozor se zrika jakekoli odpovednosti.Stav.firma stavela cast stavby bez staveb.povoleni s oduvodnenim, ze jinak neslo a nevyckala vyneti casti pozemku z verejne zelene.

Re: fakticka pokuta pri absenci smluvni pokuty

Šéfredaktor - Mgr. Lucie Jindrová, 19.12.2007 08:46:29

Dobrý den,
na Vámi položenou otázku nelze jednoznačně odpovědět. Bylo by to možné až po znalosti smlouvy o dílo a vzájemných vztahů. Nicméně však obecně platí, že zajištění stavebního povolení apod. je věcí objednatele stavby a nikoli zhotovitele. Záleží na tom, jestli zhotovitel požadoval stavební povolení, jestli dostal od objednatele pokyn začít stavět i bez něj apod.
Doporučuji obrátit se spíše na nějakého advokáta, který Vám po seznámení se s celou situací dokáže lépe odpovědět, jak vysoká je šance na úspěch.
Nikdy v žádném sporu však není možno jednoznačně říci, která strana bude úspěšná. Takovou záruku Vám nikdo nedá.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »