Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Dne 2.3.2009 mi končí PPM a od 3.3.2009 jsem si zvolila dvouleté čerpání rodičovského přispěvku. Vzhledem k tomu, že jsem odešla ze zaměstnání ve zlém, tak mne dnes kontaktovali, zda skutečně nastoupím. Dle dostupným informací vím, že moje pracovní místo je dosud obsazeno. Chci se zeptat, do kdy mi musí zaměstnavatel držet pracovní místo a zda mi po případném návratu do zaměstnání může nabídnou jinou pracovní pozici. Pracovala jsem na pozici "účetní". Z kontaktu od zaměstnavatele je patrné, že se chtějí domluvit. Je možné v tomto případě požadovat odsupné a podle jaké paragrafu ZP.
§217 (5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
- to byste měla využít a vyčerpat si dovolenou za 2008 (podku Vám zbyla) a 2009. (přitom můžete čerpat rodičovský příspěvek)
Pak požádat o rodičovskou dovolenou na dobu, jakou chcete.
Při návratu z mateřské dovolené máte nárok na své původní pracovní místo. Při návratu z rodičovské dovolené máte nárok na práci podle pracovní smlouvy (tedy nemusí být na původním pracovním místě).
Na Vaše prac. místo měli přijmout někoho jen na dobu určitou na dobu Vaší nepřítomnosti.
Pokud práce odpadla nebo místo není, mohou dát výpověď z organiz. důvodů (ale ne v době rod. dovolené) s odstupným nebo skončit prac. poměr dohodu z tohoto důvodu s odstupným.
Abyste nepřišla o dovolenou za rok 2009, nebylo by vhodné skončit pracovní poměr dohodou dříve než k 31. 12. 2009.
Dobrý den,
jsem na rodičovské dovolené od září 2008 a v březnu 2009 mi končí pracovní poměr u zaměstnavatele kde jsem ho měla na dobu určitou. Jak je to v tomto případě se zápočtovým listem? Má mi ho zaměstnavatel v březnu dát a mám ho mít doma u sebe pokud nenastoupím do dalšího zaměstnání nebo mi ho má dát až po ukončení rodičovské dovolené?
Děkuji
Má mi ho zaměstnavatel v březnu dát a mám ho mít doma u sebe pokud nenastoupím do dalšího zaměstnání - ANO
DOBRÝ VEČER.K POSLEDNIMU UNORU JSEM DOSTALA VÝPOVĚD 2+3 S TIM ŽE TY DVA MĚSÍCE BUDEME NA 60% DOMA.CHTĚLA BYCH VĚDĚT JESTLI TO MÁ POTOM VLIV NA VÝPOČET ODSTUPNÉHO,NEBO POTOM PODPORY.DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Ano, snížení mzdy v průběhu výpovění lhůty bude mít vliv na výpočet odstupného i následné podpory v nezaměstnanosti Obě částky budou nižší. Doporučuji se dohodnout na ukončení bez výpovědní lhůty, ale s odstupným ve výši 3 měsíčních průměrných mezd. Tím získáte nejen vyšší podporu, ale zároveň ušetříte prostředky zaměstnavateli, protože nebudete muset být doma a mít 60% mzdy bez toho aniž zaměstnavateli něco přinášíte (děláte nějakou činnost) a jeho celkové mzdové náklady budou nižší.
dobrý večer.Od roku 97 jsem na MD,která mi končí letos v říjnu.Dnes sem dostala od zam.dopis:z důvodu org.změn firmy je třeba další projednání zaměstnaneckých vztahů.Po tel.domluvě sme se dohodli na ukončení PP dohodou.Zatím se ale nic nepodepsala.Zajímalo by mne,zda mám nárok na odstupné.Zaměstnavatel o něm nemluvil a já se opomněla zeptat.Má právo mi to zatajovat nebo je mou povinností se na odstupné zeptat.Dále bych se chtěla zeptat,co mám dělat se zápočtovým listem,který dostanu? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
asi nejste na mateřské dovolené, ale spíše na (opakované) rodičovské dovolené.
Pokud bude v dohodě uvedeno "z důvodu org.změn", pak máte nárok na odstupné; pokud to tam nebude, tak nic nedostanete.
Zápočtový list si schováte a předložíte jej novému zaměstnavateli (resp. na Úřadu práce), až v říjnu budete hledat zaměstnání.
Dobrý den, jsem ve 32 týdnu těhotenství a za 2 týdny mám nastoupit mat.dovolenou.Nyní jsem v prac.neschopnosti.Zaměstnavatel na mě neustále tlačí ať podepíši výpověď dohodou.Prac.smlouvu mám na dobu neurčitou.Já bych jim klidně i výpověď podepsala, ale nevím jaké by to mělo na mojí mateřskou dopad, kdo by mi jí platil a také jsem někde slyšela, že když tu výpověď podepíšu, tak si nebudu moci vybrat jak dlouho bych pak chtěla pobírat rodičovský příspěvěk a automaticky bych ho musela mít na 4 roky.Ale já chci mat. příspěvek pobírat 3 roky.Mělo by teda rozvázání prac. poměru dohodou vliv na délku mat.příspěvku?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
nejde o "výpověď dohodou", nýbrž o "rozvázání prac. poměru dohodou".
Na Vašem místě bych nic nepodepisoval - co z toho budete mít, že podepíšete? Takto máte zaručené místo po mat. dovolené.
Nebo Vám nabízí odstupné?
Na peněžitou pomoc v mateřství to vliv nemá a na rodičovský příspěvek asi také ne:
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/708/.cmd/ad/.c/307/.ce/14601/.p/12301?s=rodi%C4%8Dovsk%C3%BD&l=10&i=0&POSTUP_ID=616&PRVEK_ID=276
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, mému dítěti je 1,5 roku a já již téměř rok pracuji na 1/2 úvazku v mé původní práci. Nedělám úplně stejnou práci, jelikož to by na půl úvazku nebylo možné, ale pomáhám s podobnou prací kolegyni. Smlouvu mám stejnou, akorát mzda se mi krátí podle počtu odpracovaných hodin (1/2 úvazku = půl mzdy). Smlouva je na dobu neurčitou. Ráda bych věděla, zda se na mě stále vztahuje ochranná lhůta do 3 let věku dítěte v případě, že by šéf byl vedením nucen, snížit počet pracovníků nebo zda mi může dát výpověď, příp. zda mě může tzv. "poslat domů" a říci, ať nastoupím zpět až po skončení rodičovské dovolené, tj. za 1,5 roku.
Dobrý den, prosím o radu. Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou, RD mi skončí k datu 20.11.2009, zpět do tohoto zaměstnání se ale nechci vrátit. Je nějaká možnost podání výpovědi tak, aby byl pracovní poměr ukončen přesně ke dni 20.11. a já bych již nemusela nastoupit? Tuším že výpověď dohodou nebude možná.
Předem děkuji za odpověď.
Dbrý den,
když bude výpověď doručena zaměstnavateli během září 2009, skončí prac. poměr 30. 11. 2009, tedy od 21. do 30. 11. byste měla chodit do práce.
(Neboť výpovědní doba je vždy do konce měsíce.)
Nebo dohoda o skončení pracovního poměru k 20. 11. 2008 - pokud bude zaměstnavatel souhlasit.
Dobrý den, v současné době jsem na rodičovské dovolené(do 29.4.2009). Se současným zaměstnavatelem jsem se domluvila,že ukončíme PP dohodou (do konce ledna)jelikož mohu od února nastoupit u jiného zaměstnavatele(lépe vyhovuje prac.doba).Vedoucí řekl, že to není problém, že dohodu rovnou přinese na naši sjednanou schůzku.Chtěla bych se zeptat, zda je možno v tomto případě dostat odstupné?
Dobrý den, a za co byste chtěla dostat odstupné?
To se dává jako satisfakce, pokud zaměstnavatel dává výpověď z důvodu, že se ruší zaměstnavatel nebo část, nebo se snižuje stav pracovníků z organizačních důvodů - nebo pokud se z těchto důvodů ukončí pracovní poměr dohodou.
V daném případě chcete dohodou skončit pracovní poměr Vy.
Tedy odstupné nemůžete dostat.
Děkuji za odpověď. Já jsem jen opomněla dodat, že se mnou můj současný zaměstnavatel po RD nepočítal(na mém místě už mají jinou sílu a jiné místo není), takže i proto uvítal návrh ukončení PP dohodou.Ještě jednou děkuji, vím, že toho máte spoustu, a přeji hezký den.
Počítal - nepočítal, to je jeho problém.
Je faktem, že mu to usnadňujete.
Na odstupné se můžete zeptat, ale nárok není.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com