hypotéka před manželstvím - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Koupě bytu

Klára Urbanová, 04.05.2009 11:23:45

A ještě k dotazu níže...dalo by se s tím popř. něco dělat po uzavření manželství??Dal by se byt zahrnout do SJM?Manželství máme v brzké době v plánu,ale do uzavření smlouvy to bohužel nestihneme:)

Koupě bytu

Klára Urbanová, 04.05.2009 11:09:08

Dobrý den,
s druhem jsme se rozhodli pro koupi bytu. V současné době jsem na MD, proto zažádal o hypotéku pouze on (já jsem si vzala půjčku na jeho staré dluhy, aby ji mohl bez problémů dostat). Vše v pořádku proběhlo, nárok na hypotéku má.Teď však když máme uzavírat kupní smlouvu,tak nám v bance řekli, že KS musí být jen na jeho jméno, když o úvěr žádal on. Já za něj ovšem platím ty dluhy a jsem rozhodnutá vložit peníze na část rekonstrukce.Samozřejmě splátky hypotéky budeme hradit společně.Jak máme tedy postupovat, aby byt byl nakonec majetkem nás obou?Lze upravit KS po zaplacení nemovitosti bankou nebo by pak stačil jen přepis na katastru...nevíme jak máme postupovat?Děkuji za odpověď

Hypotéka před manželstvím

Erik Pafin, 18.01.2009 12:59:07

Dobrý den,
Zajímal by mě právní pohled na popsanou situaci: Žena si vezme hypotéku na byt (2mil. Kč na 20 let), je svobodná a měsíční splátky se jí strhávají ze svého bankovního účtu, již třetím rokem. Nyní se k ní nastěhuje její přítel. Bydlí spolu další tři roky. Ale bez sňatku. Či-li hypotéku stále platí teoreticky žena. Rozhodnou se, že se vezmou. A hypotéka se během manželství platí stále z učtu ženy. Kdyby nastal případ, že po např. pěti letech se manželství zhorutí a dojde k rozvodu. Zajímalo by mě, zda má muž nějaký nárok na byt (na část bytu? , popř, dojde k rozvodu po zaplacení celé dlužné částky-zda má nárok na něco nebo ne.)? Jak je to z právního hlediska? Vše pořízené během manželství je obou? Jak je to v tomto případě? Mockrát Vám děkuji za odpověď. S pozdravem hezkého dne

Re: Hypotéka před manželstvím

Mgr. Oldřich Topka, 13.02.2009 13:19:27

Dobrý den, nárok na podíl na bytu mít nebude. Ovšem mohl by požadovat podíl ze splátek, na které byly použity peníze ze SJM (většina příjmů obou manželů v době manželství). Viz §149/2 věta druhá občanského zákoníku: "Každý z manželů je oprávněn požadovat, aby mu bylo uhrazeno, co ze svého vynaložil na společný majetek, a je povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní majetek.".

hypotéka před manželstvím

Daniel Štanglica, 15.01.2009 10:05:20

Dobrý den, potřeboval bych poradit s následujícím problémem. Nedávno jsem jako svobodný zakoupil byt, na který také čerpám hypotéku. Byt i hypotéka jsou jen na mé jméno. Nyní se budu ženit a předpokládám , že hypotéku budu splácet i po dobu manželství. Budou finanční prostředky na mém účtu, ze kterých se bude hyp. splácet po uzavření manželství považovány za SJM? Může si činit v budoucnu při rozvodu manželka na nemovitost nárok? Pokud by prokázala, že byla hypotéka umořena i z jejich prostředků, stane se pak nemovitost automaticky SJM? Jak je možno tomuto problému v budoucnu zamezit?Děkuji za odpověď

Re: hypotéka před manželstvím

Mgr. Oldřich Topka, 13.02.2009 13:23:56

Dobrý den, částečnou odpověď naleznete v odpovědi na dotaz shora. Peníze, které budou na účtu před svatbou v SJM nebudou. Ovšem příjmy Vás i manželky (s výjimkou dědění, darů apod.) v době manželství, v SJM již budou. Hypoteční splátky pak nejspíš půjdou z prostředků SJM (tak je to u většiny případů). Při vypořádání se pak zohledňují prostředky, které byly ze SJM vynaloženy pouze na majetek jednoho z manželů (tedy na byt, který je a zůstane výlučně Váš, pokud ho ovšem do SJM nezahrnete).

Lada Buková, 03.05.2009 17:53:25

Dobrý den,
řešila jsem před několika lety úplně stejný problém, takže ikdyž nejsem právník, odpovím vám.
Nemovitost bude i po svatbě jen vaše, na nemovitost jako takovou si vaše žena nemůže činit nárok. Svatbou získává užívací právo k bytu, bude mít nárok jen na náhradu bydlení (= musíte ji zprostředkovat nějakou nájemní smlouvu na jiný rovnocenný byt) - POUZE zprostředkovat, NE zaplatit ! a to pouze v případě, že v době rozvodu nebude jiný byt sama vlastnit. Při event. rozvodu může ale požadovat polovinu z částky součtu hypotečních splátek ode dne vzniku manželství - a to asi nebude malá částka.
Tomuto vyplacení při event. rozvodu lze zamezit pouze tak, že vaše žena a vy sepíšete u notáře notářský zápis o zúžení SJM právě o tyto hypoteční splátky. Lze to sepsat kdykoliv po svatbě a platí to zpětně ode dne vzniku manželství. Jen to není levná záležitost, notářské poplatky mají svůj tarif (očekávejte 5.000 - 10.000), ale vyplatí se vám to.

Vojta Nebesky, 26.07.2010 13:41:27

Dobrý den,

obecně všem doporučuji společné splácení čehkoliv dobře zvážit. Zejména, pokud někomu "spolusponzorujete" jeho hypotéku. Z logiky věci jasně vyplývá, že pokud to s vámi partner myslí opravdu dobře, pak by bylo jistě vhodné vás nechat zapsat do katastru nemovitostí jako druhého vlastníka, pokud se na splácení hypotéky spolupodílíte. Je proto dobře, že existuje určitá možnost náhrady viz občanský zákoník. Sepsání notářského zápisu o vyloučení hypo ze SJM je férové pouze v případě, že si ji vlastník hypotéky splací/splácel z drtivé většiny sám.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »