Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, chci se zeptat kdo platí dluhy po zemřelém. Situace je taková, že jako dědictví je polovina RD. RD byl ohodnocen na 1.375.000,- Dluhy jsou 135.000,- Polovina domu je otce a druhá polovina zemřelé. Zemřelá sepsala závěť ve které uvedla jako dědice svých 5 dětí a otce ze závěti vyškrtla tudíž nedědí nic. Kdo tedy platí dluhy? Je to tak, že se udělá polovina z 1.375.000 což je 687500,- a od této částky se odečtou dluhy 135000,- a pak děleno 5ti nebo se dluh odečte z celé částky odhadu 1.375.000 a pak teprve děleno 2 a rozdělit mezi 5 při této variantě by, ale otec platil dluhy a nic nedědil což se mi zdá značně nespravedlivé... Děkuji za odpověď
Dobrý den, za dluhy odpovídají dědicové.
Tzn. (pokud se nedohodnou jinak) tak každé dítě zdědí 1/10 RD a dluh 27 000 Kč.
Podotýkám, že jiné by to mohlo být, pokud by nešlo o výlučné dluhy zemřelé. Tzn. Pokud by zemřelá byla manželkou toho otce a dluhy byly učiněny během manželství, tak jsou součástí SJM.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 18 a sestře je 22. Otec je alkoholik, nestará se o nás, neplatí alimenty, nebyli jsme ve styku asi tak tři roky. Mamka s ním měla společný majetek a po rozvodu(10let) si nevypořádali majetek.v majetku je dům a parcela. Otec dělá dluhy nic neplatí, je živonostník, takže ani sociálni, zdravotní, všude narůstají dluhy. Na jeho půlku chalupy je evalena exekuce. Ale ve škole jsme meli právo a tam bylo, že pokud dotyčný zemře, tak dedictví jde po stupních a když všichni odmítnou tak jde na stát. Ale stát, že hradí dluhy jen do vyše majetku a zbytek jde na příme potomky. To by bylo na nás. Co máme udělat, aby na nas ty dluhy nespadly. Vzdyt to muze jit až do zavratnych castek. nejde se nako zrict otcovstvi nebo tak neco? Omlouvam se, že jsem tak krutá, ale vazne se bojim toho, že budu celý zivot za nej nejaky dluhy... deekuju za odpoved M.Z.
Přeji dobrý dena chtěl by jsem se zeptat. Babičce zemřel manžel, po kterém zůstalo v dědickém řízení: Chalupa, garáž, auto a 250 000,- dluhu, které si půjčili na nákup automobilu. Tento dluh není nijak písemně sepsám, poněvadž to byla půjčka ze strany rodiny. Jako dědici zůstala manželka a dva synové. Jestli tomu rozumím, každý se synů dostane jednu šestinu. Synové nechtějí přistoupit na 250 tisícový dluh. jak se tento dluh bude řešit?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem LT
Dobrý den,
jestliže synové chtějí dědit, tak musí se vším všudy, tady jek majetek ta i dluhy! Dědictví v opačném případě mohou odmítnout, ale zase jen celé, nelze odmítnout dluhy a majetek ne.Měli by si spočítat, zda by dlýuhy přesáhly majetek, v tomto případě si myslím, že nikoliv. Odmítnout dědictví ale mohou jen do jednoho měsíce ode dne, kdy jim přišlo vyrozumění soudu o dědictví a možnosti odmítnutí.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com