Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobré odpoledne,
pracuji ve společnosti jako zástupce vedoucího oblasti Prahy 4. Do zaměstnání jsem nastupoval z pozice ředitele velkoobchodu. Můj současný nadřízený mi ale neustále háže klacky pod nohy. Neusále mě kontroluje u našich podřízených, stále proti mě něco hledá a bez jakých koli důvodu neustále vymýšlí problémy, které neexistují. Poškodil mě i finančně a díky nestardadnímu vztahu s naší asistentkou mi brání využívání jejích služeb. Pomlouvá mě před kolegy a nikdy neocení mojí práci, která je zodpovědná a poctivá.
Chci se zeptat jak postupovat při podání žaloby na mobbing, jaké je třeba shromáždit důkazy a jaká je šance na potrestání tohoto neslušného jednání.
Děkuji
Jiří Záruba
Mobbing se dost těžko prokazuje. Je tedy třeba shromáždit důkazy na jednotlivá VAše tvrzení.
Nejlépe obrátit se na advokáta.
Dobrý den, poraďte, prosím. V březnu 2007 jsme dali zaměstnanci výpověď pro neuspokojivé prac.výsledky k 31.5.2007 (byly 2 písemné důtky s upozorněním). Zaměstnanec namítl neplatnost výpovědi s tím, že chce být nadále zaměstnán. Nevěděli jsem, že zaměstnanec dal věc k soudu. V dubnu 2008 proběhlo soudní přelíčení, které jsme z formálního důvodu prohráli (ve výpovědi uveden jiný důvod než v důtkách - porušení prac.kázně). Vyzvali jsme zaměstnance, aby nastoupil do zaměstnání nebo abychom se dohodli o ukončení prac.poměru. Od té doby zaměstnanec ani jeho právník přes výzvy nereagují. Zaměstnanec je od roku 2007 zaměstnán. Za jakou dobu máme zaměstnanci vyplatit náhradu mzdy - do doby než nastoupil k jinému zaměstnavateli nebo ke dni nabytí právní moci rozsudku? Je zaměstnanec povinen nastoupit po naší výzvě nebo ne? Děkuji za radu.
Dobrý den,
píšete "Nevěděli jsem, že zaměstnanec dal věc k soudu" - ale vždyť jste jako účastník řízení museli dostat od soudu stejnopis návrhu; "jsme z formálního důvodu prohráli" - domnívám se, že šlo o důvody obsahové a tedy zásadní; jednak nemůžete dávat důtku (kárná opatření již byla dávno zrušena), nýbrž nanejvýš výtku nebo upozornění, jednak ustanovení § 52 písm. f) a g) jsou jasná - buď má zaměstnanec neuspokojivé pracovní výsledky a po upozornění dostane výpověď podle f), nebo soustavné méně závažné porušování povinností a po upozornění dostane výpověď podle g). K dotazu:
ZP §69 (1) "Náhrada podle věty první přísluší zaměstnanci ve výši průměrného výdělku ode dne, kdy oznámil zaměstnavateli, že trvá na dalším zaměstnávání, až do doby, kdy mu zaměstnavatel umožní pokračovat v práci nebo kdy dojde k platnému skončení pracovního poměru."
Tedy do prvního dne, kdy po Vaší výzvě mohl a měl nastoupit do práce. Povinen nastoupit byl - teď hrubě porušuje pracovní kázeň.
Dobrý den, pracuji v obchodním sektoru v nedávno otevřené firmě. Současná ekonomická situace je taková, že firma nemá takové výsledky,
jaké si přála. Na tento rok je vydán nový obchodní plán, ale neví se, jestli bude plněn. Dozvědela jsem se (z určitého zdroje), že se
jedná o mém propuštění (z důvodu nadbytečnosti to nebude, prý na mé místo nasadí někoho jiného). Je možné, že to může být z
neuspokojivých pracovních výsledků.
Jsme ale kolektiv a vše závisí hlavně na počtu zákazníků. Nikdo mi nedal nic najevo - ani ústně, ani výtkou. V případě, že bych se
nedomluvila s personálním ředitelem, jakou formu ukončení PP mi doporučujete? (dohoda + příp odstupné, nebo výpověď podle §52). Tato
práce mě baví, navíc jsem z regionu s nejvyšší nezaměstnaností.
Další část mé otázky se týká tzv. Mobbingu. Již nějakou dobu (cca 1-2 měsíce) pozoruji, že se kolektiv chová ke mě jakoby odtažitě.
Je možné, že se mě chtějí zbavit (možná kvůli nové kolegyni, která má přijít). Dříve problém nebyl. Pro mě není problém si s kýmkoliv
promluvit. Lze tuto formu šikany nějak řešit, pokud by se prokázala? Děkuji za odpovědi.
U toho je právě problém prokazování.
Lze si stěžovat u nadřízeného.
Teoreticky my se to mohlo prokázat např. písemnou či elektronickou komunikací, ale nevím, zda bych třeba uspěla u soudu.
Pokud dostanetre výpověď z důvodu neuspokojivých pracovních výsledků, nemáte nárok na odstupné - ale můžete se bránit u soudu a pokud to dostatečně neprokáží, tak můžete třeba vyhrát.
Tedy když víte, že se Vás chtějí zbavit, tak lepší by byla dohoda z organizačních důvodů s odstupným.
(Než pracovat v nevyhovujícím kolektivu)
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com