Rozvod nemovitost - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

deleni majetku

anilorakkarolina anilorakkarolina, 19.01.2009 08:36:56

Dobry den,
prosim o radu.
Pred uzavrenim manzelstvi s cizincem (mimo eu) jsem vlastnila druzstevni byt. Kdyz jsem odesla od manzela ale behem manzelstvi jsem byt s jeho souhlasem prodala, ale nove koupeny jiny druzstevni byt jsem nechala napsat na me rodice. Ted druzstvo prevadi byty do osobniho vlastnictvi. Rada bych se zeptala jestli je spravna moje domnenka, ze kdyz by moje rodice jako vlastnici bytu si nechali byt prevest do osobniho vlastnictvi a pak napsali darovaci smlouvu u notare a darovali byt mne, tak by pri rozvodu nepatril do spolecneho vlastnictvi manzelu a nedelil by se? Muzete mi dat vedet jak mam postupovat, jestli je to postup jak jsem ho popsala?
Dekuji Vam

Re: deleni majetku

Konstantin Lavrushin, 19.01.2009 12:54:27

Dobrý den,
jestli se ptáte, zda věci nabyté darovací smlouvou (ne)jsou předmětem společného jmění manželů (dále SJM), tak máte pravdu, nejsou. V případě rozvodu by věci takto nabyté nebyli ani předmětem vypořádání SJM.

Navíc, co se týče družstevních bytů, je-li jeden z manželů členem družstva již před uzavřením manželství (vlastní družstevní podíl), uzavřením manželství sice druhému manželu vzniká právo k tomuto podílu, avšak po rozvodu opět zaniká.

Toliko obecně. Vždy ale mohou býti určité "háčky".

www.law.phorum.cz

Rozvod nemovitost

Tomas Volny, 11.01.2009 15:16:02

V době před manželstvím jsem v dědickém řízení získal rodinný dům po rodičích (dům jsme získali společně se sestrou, které jsem vyplatil její podíl). Poté jsem se oženil a po 2 letech přepsal polovinu domu na svou manželku. Bohužel se zdá, že jsem udělal velkou chybu. Manželka celou dobu našeho manželství nepřispívá do rodinného rozpočtu ani korunu, svou výplatu utrácí nevím na co a já celou dobu "táhnu" jak náklady na domácnost, jídlo a také ošacení pro sebe a malou dceru. Manželka se takřka na rodinném životě nepodílí, po práci si dělá, co chce, často "zmizí" na celý zbytek dne, aniž bych věděl co dělá a kde.. Své příjmy utrácí podle svého uvážení, čas od času také něco do domácnosti, ovšem bez konzultace se mnou.. O nějakém společném trávení času nelze ani mluvit.
Chtěl bych proto zažádat o rozvod a požádat soud o svěření malé do mé péče. Jak ale naložit s nemovitostí a zbylým majetkem?
Předem prosím o vynechání komentářů o tom,jaký jsem hlupák. Potřebuju poradit..

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »