Družstevní byt - převod podílu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

převod družstevního bytu

Hana Kubů, 30.12.2009 16:54:34

Dobrý den,
v létě jsem zažádala o převod dr.bytu do soukromého vlastnictví a družstvo mi písemně odpovědělo, že pokud jsem o převod nezažádala do roku 1995, družstvo nemusí s převodem souhlasit a tudíž ho také nepřevede. Jsem z Ústí nad Labem, odkud jsem se nyní přestěhovala ku Praze, kde pracuji. Platím pronájem a potřebuji prodat ústecký byt. Většina lidí z Ústí nemá hotovost na koupi bytu, potřebují hypotéku. To, že je byt družstevní, tedy komplikuje prodej. Nyní jsem četla v deníku E15 online ze dne 29.12.09, že V pátek na Nový rok 2010 začne platit novela zákona o vlastnictví bytů, která prodlužuje lhůtu pro převod družstevních bytů do osobního vlastnictví do roku 2020 a že pokud družstvo nesplní svou povinnost a nepřevede byt na nájemníka, který ho k tomu vyzval a splnil všechny související povinnosti, bude muset platit pokutu 100 Kč za každý den prodlení. Znamená to, že každé družstvo v ČR má povinnost byt převést do osobního vlastnictví? Předem moc děkuji za odpověď!
H.Kubů

Převod družstevních bytu do osobního vlastnicví ,ve kterém nebydlí členové družstva

Břetislav Vodička, 23.02.2009 14:51:14

Při převodu z obecních bytů jsme založili byt.druž.Někteří nájemníci si podíl v byt.dr.nekoupili a tak si je koupili jiní členové dr.Teď jsme se rozhodli převést byty do osobního vlastnictví.Můžeme podíl na bytech ve kterých bydlí nájemníci,kteří nejsou členy družstav převést do osobního vlastníctví majitelům těchto podílů, nebo musíme nejprve opět nabídnout tyto byty nájemníkům,jak to bylo při převodu z obecních bytů?Když ano,tak za jakou cenu odhadní či tržní a jak bychom se měli potom vypořádat s původními majiteli podílů na družstvu.

převod členských práv a dědictví

Zuzana Procházková, 22.01.2009 13:04:02

Dobrý den, chěla jsem se zeptat. Moje maminka na mě převedla členské práva a povinnosti (družstevní byt). Tuto dohodu jsem sepsali podle vzoru a nechali ověřit podpisy. Družstvo práva převedlo na mě. Zajímalo by mě, jestli tím pádem byt už nepůjde do dědictví, mám ještě sourozence. Děkuji Vám za odpověď.

Re: převod členských práv a dědictví

Mgr. Oldřich Topka, 13.02.2009 15:23:21

Dobrý den, byt by do dědictví nešel nikdy, nebyl totiž matky a není ani Váš. Vy jste si převedly pouze členská práva a povinnosti (členský podíl) s právem k nájmu bytu. Tento podíl se dědit dá, ale v pozůstalosti matky již nebude, protože je Váš. Může dojít k zápočtu hodnoty bytu na Vás dědický podíl, ale nikomu žádné kompenzace doplácet nebudete.

Družstevní byt - převod podílu

Ivana Krejčová, 08.01.2009 17:18:24

Dobrý den, mám dotaz, který se týká družstevního bytu. Moje babička se nastěhovala do družstevního bytu, kdy byla v nájemní smlouvě uvedena jako vlastník podílu domu. Babička nechce, aby byt byl zahrnut do dědictví a rozhodla se jej věnovat mě. V roce 2005 na mě tedy převedla podíl - "dohoda o převodu práv ". Mám tedy na byt právo pouze já, nebo je třeba ještě sepsat darovací smlouvu? Děkuji.

Re: Družstevní byt - převod podílu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 09.01.2009 09:24:43

Dobrý den,
zaměńujete pojmy - u družstevního bytu nevzniká vlastnické právo, ale pouze nájemní vztah. Jestliže na Vás babička převedla práva a povinnosti spojené s členstvím v družstvu a tato dohoda byla současně předložena bytovému družstvu, které na tomto základě s Vámi sepsalo nájemní smlouvu, není třeba již nic dalšího sepisovat.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »