ztráta nářadí za mé nepřítomnosti - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Způsobení škody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

ztráta nářadí za mé nepřítomnosti

Jiří Fučík, 07.01.2009 18:41:04

V pátek 13. června m.r.jsem po skončení směny zanechal nářadí v ceně asi 20 000,- kč na svém pracovišti v uzamčeném kufru. Během výkendu jsem měl zdravotní problém s následnou pracovní neschopností,která trvá dosud. Nářadí se během mé nepřítomnosti stratilo.Vedoucí mi naznačil, že by po mě mohla být tato částka požadována. Ztráta nebyla vyšetřována a ani zadokumentována.Pracoviště, kde ke strátě došlo je určeno jako místo výkonu mé pracovní činnosti, kde pracuji jako údržbář.Může zaměstnavatel vyžadovat po mě tuto náhradu?

Re: ztráta nářadí za mé nepřítomnosti

Karel Dlouhý, 07.01.2009 19:36:48

§255 (1) Zaměstnanec odpovídá za ztrátu nástrojů, ochranných pracovních prostředků a jiných podobných předmětů, které mu zaměstnavatel svěřil na písemné potvrzení.
§255 (5) Zaměstnanec se zprostí odpovědnosti za ztrátu svěřených předmětů zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že ztráta vznikla zcela nebo zčásti bez jeho zavinění.
---
Tedy prokazovat musíte Vy. (Je zde otázka, kdo všechno měl klíče od té místnosti, jak byl hlídaný objekt, případně monitorovaný kamerami atd.
Jakmile byla ztráta zjištěna, mělo to být nahlášeno na Policii ČR a vyšetřováno.
Pokud ne, tak byste to měl nahlásit dodatečně.
Zaměstnavatel vyžadobvat může, ale když odmítnete, tak musí podat žalobu k soudu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »