mateřská a podnikání - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

mateřská a podnikání

Kateřina Cholevová, 06.01.2009 12:46:51

Dobrý den.
Nastupuji na mateřskou dovolenou, kde mám nárok na dávky PPM. Mám však možnost si přivydělat na základě živnostenkého listu, který mám pozastaven, ale mohu si ho obnovit. Otázka zní, zda tímto mým podnikáním (přivýdělkem) nepřicházím o výplatu dávky v mateřské? Prosím o uvedení nějakého zákona pro případnou konfrontaci se soc. úř.
Děkuji. Cholevová K.

Re: mateřská a podnikání

Mgr. Oldřich Topka, 07.01.2009 13:28:21

Dobrý den, k PPM je možné si přivydělat neomezenou částku. Omezení je pouze v tom, že výdělek nesmí pocházet z pracovního poměru (nebo dohody), ze které je PPM vypláceno. Také musí být samozřejmě zajištěna řádná péče o dítě. Základní úprava PPM je obsažena v zákoně č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, zj. v §32 a následující.

Re: mateřská a podnikání

Kateřina Cholevová, 13.01.2009 13:54:59

Vážený pane magistře. Na soc.úř. jsou si nejisti s mou PPM a výpočtem, zda budu posuzována dle roku 2008 nebo 2009. Nástup na PPM 13.1.09, termín porodu 25.2.09. Otázka: když 6 týdnů před porodem připadne na 14.1.09 a 8 týdnů před porodem na 31.12.08, podle kterého výpočtu bude má PPM? Dle roku 2008 nebo 2009 ?
A druhá otázka: spadám vůbec do ochranné lhůty, když na nemocenské (nepřerušeně) jsem od 20.6.08 a 30.6.08 mám ukončení prac. poměru?
Na závěr: paní na soc.úř. mi radí, abych si posunula o jeden den nástup na PPM (na 14.1.), tudíž i ukončení prac. neschopnosti, že poté teprve budu mít nárok na přiznání PPM, protože 8.týden před porodem připadne na 1.1.09, ale s výpočtem dle roku 2008. Není to nesmysl ?
Děkuji za odpověď a uvedení zákona.
Cholevová K.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »