půjčka bez smlouvy - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

půjčka bez smlouvy

Kateřina Jílková, 14.01.2009 16:12:48

Dobrý den všem,

mám opačný problém než paní Cardová. Před rokem jsem půjčila nejmenované osobě 150 000 Kč bohužel bez podepsání žádné písemné smlouvy (tenkrát jsme mu ještě věřila). Mám jen několik desítek mailů, ve kterých dotyčná osoba uznává, že má ke mě dluh, domlouváme se v nich na splátkách (50 000 Kč mi bylo již po částech vráceno), ... Předběžná dohoda splacení (přes mail) zněla, že mi půjčené peníze vrátí do konce roku 2008, teď se ale brání a já bych potřebovala peníze vrátit v co nejkratší době. Nabízela jsem mu několik možností - okamžité vrácení peněz, splátkový kalendář s notářsky ověřenými podpisy, směnku, ale na nic nechce přistoupit.
Mám vůbec nějakou šanci jen na základě mailové korespondence od něho zákonným způsobem peníze získat? A jakými způsoby?
Velice děkuji za Vaši radu a pomoc.
S přátelským pozdravem Kateřina Jílková

Re: půjčka bez smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 14.01.2009 17:22:44

Dobrý den,
e-mailová korespondence je důkaz jako cokoli jiného. Jestliže tedy nechce dotyčná osoba přistoupit na Vámi nabízené možnosti, doporučuji podat soudu žalobu na zaplacení dlužné částky a částku vymáhat soudní cestou.

půjčka bez smlouvy

Eva Cardová, 05.01.2009 17:02:35

Dobrý den,
před dvěma lety mi známá půjčila 5000,- korun českých,bez písemné smlouvy. Peníze mi zaslala přes poštovní poukazku a po telefónu jsme se domluvily,že ji peníze vrátím až se dostanu z nejhoršího. Moje finanční stránka ale stále není dobrá, bohužel jsem dlohodobě nemocná a navíc jsem byla propuštěna ze zaměstnání z reorganizačních důvodů.
Od října na mě začala naléhat abych ji okamžitě zmíněnou částku vrátila celou, snažila jsem se ji již několikrát vysvětlit, že bohužel prozatím nemám z čeho zmíněnou hotovost vzít, buhožel nezúspěšně,ba naopak mi začala vyhrožovat pomocí SMS a telefónátu, že na mě pošle policii a exekutory.A zároveň začala vyhrožovat i mé dceři, která se mi snaží pomoc sehnat půjčku u banky.
Prosím mohli byste mi pomoc najít cestu, jak se bránit právní cestou?
Děkuji za odpověď , s pozdravem Cardová Eva

Karel Dlouhý, 05.01.2009 17:57:39

Dobrý den,
promiňte, ale před čím se chcete bránit? Půjčila jste si dobrovolně, jsou to dva roky - kdy jste zamýšlela peníze vrátit? Kdybyste si dávala měsíčně 250 Kč stranou, tak už byste to mohla vrátit.
Je pravda, že od Vaší známé to bylo neuvážené, že jste se jasně nedohodly, kdy peníze vrátíte , popř. s jakým úrokem, s jakou sankcí z prodlení.
Nevšímejte si jejího vyhrožování, že na Vás pošle policii (to nejspíš nemůže).
Počkejte, až na Vás podá žalobu k soudu, pak buď zaplatíte (ovšem prodraží se to o soudní výlohy), nebo to bude vymáhat exekucí (a přijde k Vám exekutor - což by ovšem pro Vás nebylo výhodné, neboť se to prodraží o náklady exekuce).

Karel Dlouhý, 05.01.2009 18:15:21

Ještě dodávám: smlouva o půjčce nemusí být písemná.
Podle §563 občanského zákoníku platí, že pokud není sjednána doba splatnosti, pak je dlužník povinen splatit dluh den poté, co ho věřitel k zaplacení vyzve.

Cituji odpověď Mgr. Topky na podobný dotaz věřitele:
V první řadě záleží na tom, jestli věc vyřešíte nějakou dohodou, třeba právě tím, že jí schválíte splátkový kalendář (s přiměřenými splátkami). Pokud však řešení nenaleznete a ona dluh nesplatí, můžete podat žalobu o zaplacení s návrhem na vydání platebního rozkazu a ten pak případně vymáhat exekučně (když dobrovolně nezaplatí).

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »