Souhlas obce se stavbou podmíněný věcným břemenem - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Souhlas obce se stavbou podmíněný věcným břemenem

Jiří Janyška, 04.01.2009 03:21:43

Dobrý den,

v rohu pozemku, který jsem zakoupil pro stavbu RD je šachta dešťové kanalizace. Vlastníkem kanalizace je obec a ta chce na pozemku zřídit věcné břemeno "vedení dešťové kanalizace na pozemku a právo chůze a jízdy po tomto pozemku za účelem údržby a oprav dešťové kanalizace". Jinak než přes můj pozemek k šachtě přistupovat nelze. S právem chůze bych žádný problém neměl, chápu, že občasná kontrola či údržba je nutná. Nelíbí se mi ale to právo jízdy, v návrhu smlouvy o VB nijak blíže nespecifikované a nejraději bych povolil výhradně chůzi. Např. větší vozy pro tlakové čištění kanalizace mají i dlouhé hadice, takže můžou zůstat stát na cestě.

A můj dotaz zní, zda v připadě, že obec na můj návrh úpravy VB nepřistoupí (což předpokládám), má obec právo svůj souhlas se stavbou RD podmínit existencí požadovaného břemene v původním plném rozsahu a územněstavební řízení tak vlastně kvůli chybějícímu souhlasu zastavit.

Děkuji za odpověď.

Re: Souhlas obce se stavbou podmíněný věcným břemenem

Mgr. Oldřich Topka, 02.02.2009 16:12:30

Dobrý den, stavebně-právní řízení o stavbě je zcela samostatné řízení, které s věcným břemenem nesouvisí. Klást si takové požadavky při povolení stavby by tedy neměly. To ovšem nevylučuje, že Vám nějaké nepříjemnosti v průběhu stavebního řízení nepřipraví.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »