prodej nemovitosti po rozchodu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

prodej nemovitosti po rozchodu

jan holý, 03.01.2009 18:49:42

dobrý den,
chtěl bych se zeptat: před dvoumi lety jsme si s přítelkyní pořídili pozemek na stavbu domu a začali stavět dům. Ten je teď ve fázi rozestavěnosti bez kolaudace. Na katastru nem. jsme oba dva napsáni jako spoluvlastníci 1/2 na dům i pozemek. Na obě nemovitosti je zastavní pravo banky protože jsme si dohromady na půl brali hypoteku na stavbu a to 2 400 000.- já jsem dostal od pojišťovny 1 100 000.- za invaliditu a to se nám odečetlo od dluhu na hypotéce.
teď se se mnou přítelkyně rozešla a nechce přistoupit na odprodej poloviny nemovitosti mě ale chce ho prodat a rozdělit výdělek půl na půl.
prosím o radu : 1)jakým spůsobem máme postupovat pro prodej,2) jaké poplatky a daně se budou platit,3) jaké bude vypořádání když jsem skoro polovinu hypotéky již zaplatil tou pojistkou,4) kdo nám musí dát souhlas k prodeji
Ďekuji za radu

Re: prodej nemovitosti po rozchodu

jan holý, 03.01.2009 18:52:41

dovětek k dotazu.
Co když nebudu souhlasit s prodejem nemovitosti.

Re: prodej nemovitosti po rozchodu

Mgr. Oldřich Topka, 04.02.2009 14:19:54

Dobrý den, nejlépe bude vše vyřešit dohodou o vypořádání se zohledněním vyšší částky, kterou jste přispěl na umoření hypotéky. Pokud dohoda neprojde, musíte se obrátit na soud, aby spoluvlastnictví zrušil a vypořádal on. Do té doby budete stále spoluvlastníky a je pouze na vás, jestli se na správě společné věci dohodnete nebo ne.
Pokud jde o daňové aspekty vypořádání, půjde o daň z převodu nemovitostí, podrobnosti si vyžádejte na finančním úřadu.
Vše samozřejmě musíte koordinovat i s hypotečním ústavem, aby byly dobře ošetřeny náležitosti kolem úvěru.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »