Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobry den!
Prosim o radu.Dne 23.12.08 mne zamestnavatel odeslal doporucene/ne do vlastnich rukou/ okamzite zruseni pracovniho pomeru dle §55ods.1pism b ZP,kde mi sdeluje ze pracovni pomer konci dnem vystaveni dopisu t.j.23.12.08.Dopis jsem prebral 31.12.08 na poste.Zadneho hrube poruseni jsem se na pracovisti nedopustil.S timto zrusenim prac.pomeru nesouhlasim.Jak postupovat?
23.12,29.12,30.12.jsem mel nahlasenou radnou dovolenou,kterou muj zamestnavatel zrejme neuznal a povazuje toto vybirani dovolene za ono hrube poruseni.Ve firme vsak v tyto dny nikdo nepracoval.Do zamestnani jsem mel za normalnich okolnosti nastoupit 5.1.09.Zamestnavatel mi neplati ani svatky ani prescasy,tydne odpracuji v pracovni dny 55hodin i kdyz v prac. smlouve je stanoveno40hod.Byl na me vyvijen natlak,abych pracoval patky od8:00 do soboty 02:00.To jsem vsak odmitl i kdyz 1x pred vanoci jsem takovy patek odpracoval.Sam jsem chtel v prubehu ledna podat vypoved,ale timto jsem zaskocen.Mam narok napodporu na UP?
Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá:
uchazeč o zaměstnání, se kterým byl v době posledních 6 měsíců před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání zaměstnavatelem skončen pracovněprávní vztah z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem; to platí i v případě skončení jiného pracovního vztahu z obdobného důvodu,
ZP §55 (1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
---
Tedy nárok na podporu nemáte.
V tom dopise musí být uvedeno konkrétně, čeho jste se dopustil, jakou povinnost jste porušil (pouhý odkaz na
§55ods.1pism b nestačí) - pokud to tam není, máte velkou šanci, že u soudu uspějete. Proč "zrejme neuznal"? - to tam ten důvod není? Pokud 23., 29.,30. se ve firmě nepracovalo, tak co jste tedy měl mít když ne dovolenou?
I kdyby tomu tak bylo, za 1 den absence (23. 12.) se nemůže hned dávat okamžité zrušení.
§ 60 ZP Okamžité zrušení pracovního poměru musí zaměstnavatel i zaměstnanec provést písemně, musí v něm skutkově vymezit jeho důvod tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným, a musí je ve stanovené době doručit druhému účastníku, jinak je neplatné; uvedený důvod nesmí být dodatečně měněn.
§61 (1) Výpověď nebo okamžité zrušení pracovního poměru je zaměstnavatel povinen předem projednat s odborovou organizací. - pokud je v dané firmě
§69 (1) Dal-li zaměstnavatel zaměstnanci neplatnou výpověď nebo zrušil-li s ním zaměstnavatel neplatně pracovní poměr okamžitě, a oznámil-li zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu písemně, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, jeho pracovní poměr trvá i nadále a zaměstnavatel je povinen poskytnout mu náhradu mzdy nebo platu. Náhrada podle věty první přísluší zaměstnanci ve výši průměrného výdělku ode dne, kdy oznámil zaměstnavateli ..
že trvá na dalším zaměstnávání, až do doby, kdy mu zaměstnavatel umožní pokračovat v práci nebo kdy dojde k platnému skončení pracovního poměru.
§69 (2) Rozvázal-li zaměstnavatel pracovní poměr neplatně, avšak zaměstnanec neoznámí, že trvá na tom, aby ho zaměstnavatel dále zaměstnával, platí, pokud se se zaměstnavatelem nedohodne písemně jinak, že jeho pracovní poměr skončil dohodou, dnem, kdy měl pracovní poměr tímto zrušením skončit; v těchto případech má zaměstnanec právo na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu výpovědní doby.
§ 72
Neplatnost rozvázání pracovního poměru okamžitým zrušením, může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.
TEDY: do 2 měs. musíte podat návrh u soudu, že rozvázání bylo neplatné. A rozhodnout se, zda trváte na dal. zaměstnávání. Pokud vyhrajete, dostanete náhradu mzdy.
Diky za rychlou odpoved.Co tedy navrhujete v pripade,ze pracovat nadale ve firme nechci,ale s timto zrusenim PP /v podstate/neplatnym nesouhlasim?Nikde neni uvedeno za jake hrube poruseni a ani zminka o dovolene.Podle recenych"slov" zamestnavatele je onim hrubym porusenim cerpani nenahlasene RD 23.12.,kterou jsem ustne nahlasil tak jak to fungovalo vzdycky.Mel zamestnavatel poslat zruseni prac.pomeru doporucene nebo do vlastnich rukou?
Jiz 22.12.vecer po pracovni dobe mne zamestnavatel SMSkou sdelil,ze se mnou rozvazuje PP dohodou s cimz sem nesouhlasil.Timto zrusenim PP se chtel zrejme zbavit odpovednosti proplatit zbyvale 3dny RD +svatky,ktere nikdy nikomu ve firme neplatil.
Lze zaslat dopis na inspektorat prace s temito skutecnostmi?
Diky Hejda.
Dobrý den,
podnět na isnpektorát práce poslat můžete, pokud insp. provede kontrolu, může dát zaměstnavateli pokutu, ale to nevyřeší Váš případ.
Z toho, že "nikde neni uvedeno za jake hrube poruseni", se domnívám, že máte velkou šanci být u soudu úspěšný ve Vašem návrhu na neplatnost okamžitého zrušení. Pak budete mít nárok na prům. výdělek za 2 měsíce (tj. odpovídající výpovědní době).
S doručováním - asi by to mělo být do vl. rukou, ale nemyslím si, že by to byl až tak podstatný argument.
Problém bude na Úřadu práce, neboť teď podporu nedostanete (domnívám se, že pokud u soudu uspějete, že byste to mohl dostat zpětně). Ale zaevidovaný byste tam měl být a hledat si zaměstnání.
Tedy teď byste měl dát na okresní soud návrh na neplatnost okamžitého zrušení prac. poměru.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com