Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
mé dotazy se týkají některých právních aspektů vztahujících se k rozvázání pracovního poměru ve zkušební době a registrace na úřadu práce.
1. Pokud se registruji na ÚP a poměr byl zrušen ve zkušební době ze strany zaměstnance, je nutné ÚP dokládat evidenční list důchodového pojištění? Osobně si myslím, že to nutné není (úředník tvrdí, že je). Ovšem zaměstnavatel má povinnost ho zaměstnanci vystavit.
2. Z pracovní smlouvy je zjevné, že byla dohodnuta 3 měsíční zkušební lhůta.Ze zápočtového listu je zase patrné, že došlo ke zrušení pracovního poměru ve zkušební době a nedošlo k závažnému porušení pracovních povinností ze strany zaměstnance. Ovšem v zápočtovém listu nestojí čí to byla vůle (zaměstnace/zaměstnavatele) zrušit pracovní poměr ve zkušební době. Je nutné na ÚP doložit moje písemné oznámení zaměstnavateli, že ruším pracovní poměr ve zkušební době? Úředník tvrdí,že ano. Já si myslím, že ne.
Předem děkuji za zodpovězení dotazu, s pozdravem
H. Vejrostová
Dobrý den,
1) zaměstnavatel vydává potvrzení o zaměstnání a o příjmech (ty se ÚP dokládají), ELDP vydává také (chtějí ho doložit nejspíš kvůli celkové době trvání zaměstnání).
2) ZP nestanoví, že by zrušení PP ve ZD muselo být písemné, ale úředník ho nejspíš písemně chce, aby to měl podloženo ve spisu.
Dobrý den, děkuji za odpověď.
1, Mluvila jsem se mzdovou účetní, která mi sdělila, že jednu kopii ELDP zasílá zaměstnavatel na ČSSZ a druhou obdrží zaměstnanec pouze pro svoji potřebu, jako potvrzení. Již ze samotného zápočtového listu je přece evidentní délka zaměstnání a tudíž si myslím, že úřednice nemá právo požadavat navíc ještě evidenční list důchodového pojištění.
2, Podstata problému tkví trochu někde jinde. ÚP zjišťuje zda evidenci nebrání porušení pracovní kázně vůči zaměstnavateli. Za takových okolností Vás úřad práce nezaeviduje. Pokud je to ze zápočtového listu patrné, že nedošlo k porušení pracovní kázně, tak podle mne není nutné dokládat ještě písemné rozvázání. Tohle jsem úřednici sdělila a kupodivu ho přestala vyžadovat.
Spíše mne zajímala právná podstata nároku na jednotlivé dokumenty ze strany úředníka ÚP.Nevidím důvod dokládat něco co již bylo doloženo. Není zrovna moc úředníků, kteří opravdu vědí co dělají.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com