Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, 4. 12. 2008 jsem v PN z důvodu pracovního úrazu, do dneška mi zaměstnavatel neproplácí ztrátu na výdělku, ač jsem svůj nárok uplatnila již v lednu, na výzvy zaměstnavatel nereaguje. Jak mám postupovat v takové situaci? Dále, v únoru jsem dala výpověď, výpovědní lhůta konči 30. 4. 2009. Mám nárok na proplacení dovolené za rok 2008 a rok 2009? Jaká bude výše průměrného výdělku na potvrzení od zaměstnavatele po skončení PP v dubnu?Děkuji mnohokrát za odpověď.
Nárok budete muset vymáhat soudně.
Proplacení nevybrané dovolené za rok 2008 a poměrnou část (jednu třetinu) za rok 2009 - ano.
Průměrný výdělek: použije se pravděpodobný výdělek :
§ 355
§355 (1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.
§355 (2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.
Dobrý den,
od února 2008 do konce roku 2008 jsem byla v pracovní neschopnosti následkem pracovního úrazu. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, aby výše nemocenských dávek byla každý měsíc jiná. Podle mého názoru by měla být stejná každý měsíc. Také by mne zajímalo, zda dorovnání do výše normálního platu zaměstnavatel vyplácí měsíčně, nebo čtvrtletně a po jak dlouhou dobu.
Děkuji J. Musilová
Dobrý den, podle §382/2 ZP platí, že náhradu za ztrátu na výdělku a náhradu nákladů na výživu pozůstalých vyplácí zaměstnavatel pravidelně jednou měsíčně, pokud nebyl dohodnut jiný způsob výplaty.
Pokud jde o výši nemocenské, jednou vypočítaný denní vyměřovací základ (DVZ) je stejný po celou dobu nemoci, ale postupem doby nemoci se mění redukční hranice. Do 30. dne nemoci se vyplácí nemocenské ve výši 60% DVZ, do 60. dne 66% a od 61. dne ve výši 72%. Výše dávky se tedy mění, nemůže být tedy po celou dobu stejná.
Dobrý den,
v únoru 2008 se mi stal pracovní úraz. Doba pracovní neschopnosti trvala do konce roku 2008. Mám nárok na proplacení dovolené za rok 2008?
Děkuji
J. Musilová
Nárok na proplacení dovolené za rok 2008 nemáte - máte nárok na její vyčerpání v roce 2009.
Podle §216 (3) "doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce."
Tewdy se výměra dvolené nekrátí.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com