Výpověď na mateřské - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Odstupné versus podpora

Andrea Šmejkalová, 08.10.2011 20:05:25

Dobrý den, v listopadu jsem se měla vrátit po rodičovské dovolené do zaměstnání, ale zaměstnavatel mi zrušil pracovní místo. Budu mít tedy výpověď pro nadbytečnost. Z příspěvků zde na fóru jsem pochopila, že mám ze zákona nárok na dvouměsíční výpovědní lhůtu plus tříměsíční odstupné. Zároveň jsem zde četla v jiném příspěvku ze začátku roku 2011, že výše odstupného nemá vliv na vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Nyní jsem slyšela, že během tohoto roku došlo ke změně zákona a nemám nárok na pobírání podpory v nezaměstnanosti tolik měsíců, kolik mi bylo vyplaceno mezd odstupného. Chápu tedy dobře, že pokud bych se domluvila se zaměstnavatelem že odjedu hned bez čerpání výpovědní lhůty a dostanu vyplacených pět platů, nemám následujících pět měsíců nárok na podporu v nezaměstnanosti ?
A ještě bych se chtěla zeptat, z jakého období se vypočítává podpora v nezaměstnanosti, když jsem byla 4 měsíce před porodem na nemocenské. Děkuji za odpovědi.

Re: Odstupné versus podpora

ivzez , 08.10.2011 22:24:39

Na podporu má nárok i ten, komu bylo vyplaceno odstupné, jenom se posouvá začátek výplaty podpory o tolik měsíců, kolika měsícům odpovídá odstupné.
Odstupné se vypočte z pravděpodobného výdělku.

-----
Nenastoupíte-li po RD do zaměstnání a neodpracuijete výpovědní lhůtu, potvrdí Vám zaměstnavatel pro ÚP pravděpodobný výdělek, k němuž ÚP není povinen přihlížet.

V takovém případě se podpora počítá z průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předchozího roku.

Průměrná mzda v národním hospodářství za 1. - 3. čtvrtletí 2010: 23 324 Kč
- první 2 měsíce: 3.499 Kč (0,15 násobek)
- další 2 měsíce: 2.799 Kč (0,12 násobek)
- zbytek podpůrčí doby: 2.566 Kč (0,11 násobek)

výpověď na mateřské dovolené

vendula baráková, 20.09.2011 08:38:18

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem, v tuto chvíli jsem na mateřské dovolené ( kterou mám na 4roky ) v tuto chvíli do konce mateřské zbývá rok, nicméně zaměstnavatel mi teď ( po 3letech na mateřské ) zaslal výpověď s tím že na základě dohody se rozvazuje pracovní poměr a to ze strany zaměstnance a že se mám dostavit do personálního oddělení k podpisu výpověďi z mé strany, přesto že jsem já zaměstnavateli výpověď nedávala, chtěla bych se zeptat jakým způsoběm bych měla v této situaci postupovat, jelikož o práci bych přijít nechtěla a tento postup ze strany zaměstnavatele se mi nezdá správný. Předem Vám děkuji za radu v mé situaci.

Re: výpověď na mateřské dovolené

Lenka Konečná, 20.09.2011 15:03:45

Dobrý den, mateřská dovolená je 28 týdnů (popř. 31 týdnů, máte-li dvojčata). S největší pravděpodobností jste čerpala rodičovskou dovolenou, která je maximálně do 3 let věku dítěte (tu Vám zaměstnavatel musí umožnit) nebo až do 4 let věku dítěte (pouze se souhlasem zaměstnavatele). Takže pokud už dítěti byly 3 roky a Vy jste se se zaměstnavatelem nedohodla na prodloužení RODIČOVSKÉ dovolené, tak se musíte vrátit do práce (následující den po 3. narozeninách dítěte). Takže, prosím, upřesněte, co přesně čerpáte. Patrně pobíráte rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte, ale to nemá se zaměstnavatelem nic společného (to ho nezajímá). Pokud jste nenastoupila po 3leté rodičovské dovolené do práce, porušila jste své povinnosti a můžete dostat výpověď za porušení pracovní kázně.

Lenka Konečná, 20.09.2011 15:14:07

Ještě je podivné, co přesně Vám zaměstnatel poslal. Buď poslal "výpověď" nebo "dohodu o ukončení pracovního poměru" - s tím musíte souhlasit, nebo můžete dát sama výpověď. V tom případě ale (za určitých okolností) ztrácíte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zdá se, že jste "prošvihla" lhůtu, kdy jste si toto měla se zaměstnavatelem vyřešit.

Karel Dlouhý, 20.09.2011 19:16:58

Do kdy jste požádala zaměstnavartele o rodičovskou dovolenou? Do 3 let věku dítěte?
Byly už dítěti 3 roky? Pokud ano, tak jak píše p. Konečná, měla jste nastoupit do práce, pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete na neplaceném volnu.
Pokud dítěti nebyly 3 roky a jste na řádné rodičovské dovolené, tak nic nepodepisujte. Výpověď vám dát nemůže.

vendula baráková, 20.09.2011 20:30:12

v tuto chvíli dětem ( mám dvojčata ) ještě 3 roky nebyli až 2.října 2011 . Nicméně abych blíže přiblížila znění dopisu ( dohoda o rozvázání pracovního poměru ) zaměstnavatel a zaměstnanec se dohodli na rozvázání prac.poměru sjednaným dne ..... se na žádost zaměstnance rozvazuje dle § 49 zákoníku práce a končí dnem 2.10.2011
V tuto chvíli vzhledem k tomu že rodičovskou dovolenou mám na 4 roky měla bych do práce nastupovat až 2.10.2012 pokud se nepletu. Nevím zdali v tuto chvíli mám tuto dohodu o rozvázání prac.poměru z mé strany podepsat, přesto že s tím nesouhlasím, případně zdali mi můžete poradit jak dále v této věci postupovat, předem děkuji

Lenka Konečná, 20.09.2011 21:01:06

Rodičovská dovolená je skutečně maximálně do 3 let věku dítěte (špatně jsem to vyjádřila), ale můžete se se zaměstnavatelem dohodnout, že zůstanete do 4 let doma (tj. rok bude neplacené volno, jak je výše uvedeno). Ale to pouze se souhlasem zaměstnavatele (nevím, zda je nutný, ale určitě je lepší písemný souhlas). Na 4 roky máte nejspíš přiznaný rodičovský příspěvek, který ale nezávisí na délce rodičovské dovolené. Takže pokud se nedohodnete na neplaceném volnu, musíte nastoupit toho 3.10. (první pracovní den po narozeninách). Jinak porušujete povinnosti a můžete dostat výpověď (a to bez nároku na odstupné). Jestli chcete, napište mi na skipi33@centrum.cz, zkusím Vám k tomu napsat víc.

Karel Dlouhý, 21.09.2011 18:17:47

Přesně tak jak píše pí Konečná.
Jedině můžete chtít do dohody formulaci "z důvodu péče o děti" - aby šlo o závažný důvod ukončení pr. poměru (pro vyšší výši podpory v nezaměstnanosti - pokud byste po dovršení 4 let věku dětí nesehnala hned zaměstnání).

Výpověď na mateřské

Alena Novotná, 28.12.2010 21:14:13

Dobrý den. 25.ledna budu končit mateřskou, a vzhledem k tomu, že v březnu mám porodit druhé dítě, na základě rozhodnutí lékaře mám nastoupit na ryzikové - neschopenku. Právě se mi však ozvalo personální, že firma se stěhuje a proto dává výpovědi - to se týká i mne. Chci se proto zeptat, zda i v tomto případě platí ochraná lhůta, zda mám nárok na odstupné a zda mohu dostat výpověď i v neschopnosti.

Děkuji za odpověď

Alena

Re: Výpověď na mateřské

Karel Dlouhý, 30.12.2010 21:54:13

§ 52
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď z těchto důvodů :
a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
- je nárok na odstupné.
Zákaz výpovědi (v době prac. neschopnosti, těhotenství, ...) se nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci pro organizační změny uvedené v § 52 písm. a) a b); to neplatí v případě organizačních změn uvedených v § 52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána.
(zn. pokud by bylo v prac. smlouvě místo výkonu práce např. Praha a firma by se stěhovala v rámci Prahy).
Tedy pokud to není tento případ, tak můžete dostat výpověď - pokud Vám bude doručena v prosinci 2010, skončí prac. poměr 28. 2. 2011, pokud ji dostanete až v lednu, skončí p.p. 31. 3. 2011. Máte nárok na odstupné.

Alena Novotná, 10.01.2011 20:53:41

Moc děkuji za pomoc.

Alena

Ivana Zezulová, 08.01.2011 20:01:23

Dobrý den,

po skončení PP již nebudete mít nárok na mateřskou a rodičovskou dovolenou, tedy volno od zaměstnavatele. Budete ale mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) i na volbu varianty rodičovského příspěvku (RoP).

Jenom doporučuji ověřit si, jak Vás bude mít evidovánu Vaše zdravotní pojišťovna, ev. se s ní dohodnout, jak máte doložit, že plátcem pojistného za Vás bude stát.

Výpověď na mateřské

Kamila Chaloupková, 31.12.2008 17:48:27

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V současné době, jsem třetím rokem na mateřské. Můj zaměstnavatel, uzavírá celou pobočku, kde jsem pracovala. Všichni zaměstnanci dostanou výpověď k 31. lednu 2009. Tak se chci zeptat, zda dostanu výpověď také, i když jsem na mateřské. A zda se na mě vztahuje odstupné (smlouvu mám na neurčito) a z jakého průměru se mi bude odstupné vypočítávat. Děkuji Chaloupková

Karel Dlouhý, 31.12.2008 21:45:43

Dobrý den, těžko můžete být třetím rokem na mateřské - spíš jste na rodičovské dovolené.
§ 52 ZP:
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď z těchto důvodů:
a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část.

To je asi Váš případ.
Na tento důvod se nevztahuje zákaz výpovědi v ochranné době.

Máze nárok na odstupné, bude se počítat z pravděpodobného výdělku.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »