bytove druzstvo vs. vlastnik bytu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

opravy v bytě

Sylva Kojdová, 20.02.2009 09:26:13

Dobrý den.Dnes se mi stala věc,o které jsem si myslela,že bude velice jednoduše vyřešená.Soused mi oznámil,že mi někde teče z odpadních trubek voda a jelikož tomu nerozumím a i po mé snaze závadu najít se nepodařilo problém vyřešit,rozhodla jsem se,že budu tento problém řešit přes bytové družstvo.Domovník nebyl k zastižení,na družstvu mi řekli,že mám zavolat přímo vodaře co je vypsán na nástěnce a ten mi řekl,že nemá čas a že "takovou kravinu mi těžko někdo opraví".Obvolala jsem 8 firem a nepodařilo se mi nikoho přesvědčit,aby se na tento problém přišel podívat.Zajímalo by mně,jestli jsem já povinna zajišťovat opravy takového druhu nebo jestli je mou povinností toto jen oznámit domovníkovi nebo družstvu.Já jsem vlastníkem bytu,ale řádně platím fond oprav a ostatní poplatky jako odměna domovníka,odměny funkcionářů samospráv,odměna správce.Děkuji vám za odpověď.

družstvo vs. vlastník

posluchač, 02.02.2009 17:39:32

Dobrý den. Vlastníme s manželem byt v osobním vlastnictví. Tohoto správce je jedno nejmenovaného bytového družstvo. Náš byt je jako jediný v osobním vlastnictví v sedmipatrovém panelovém domu se dvěma vchody, kdy ostatní byty jsou družstevní. Nyní se rada usnesla o nutnosti zateplení celého panelového domu včetně výměny oken s tím, že bude nutné tento panelový dům zastavit bankou z důvodu úvěru. Od bytového družstva jsme obdrželi oznámení s tím, že vlastník byt. jednotek provede platbu doplatku podílu na nákladech akce jednorázově či zajištěním vlastního úvěru (jedná se téměř o 500.000,-Kč) a to i za situace, kdy nám byla zvýšena - upravena záloha plateb a poplatků na tvorbu dlouhodobé zálohy na opravy ve stejné výši, jak u bytů družstevbních (tedy cca 3.000,-Kč měsíčně). Táži se tedy - zda-li tento postup ze strany bytového družstva je správný, v souladu a zda-li bytové družstvo může nějakým způsobem nařít vlastníku bytu, aby si sám zajistil úvěr a zaplatil zateplení svého bytu sám.

bytove druzstvo vs. vlastnik bytu

jiri lottmann, 30.12.2008 12:02:11

Dobry den,
chtel bych se zeptat na nasledujici problem:

Nastehovali jsme se do panelaku s 32byty (ten panelak si zalozil bytove druzstvo), ze kterych jsou odkoupeny do osobniho vlastnictvi 4 byty (vcetne naseho).
Ted na schuzi bytoveho druzstva se odsouhlasil prispevek na vedeni druzstva, se kterymi nesouhlasim. moje otazka tedy je: Musim ja jakozto vlastnik bytu a ne druzstevnik, platit tento prispevek na vedeni druzstva, kdyz s nim nemam nic spolecneho?

Dekuji za rychlou odpoved

Re: bytove druzstvo vs. vlastnik bytu

Iveta, 05.01.2009 10:29:01

Mám podobný problém,koupila jsem si družstevní byt a oni na mě vyvýjí nepřiměřený nátlak,abych do družstva vstoupila a platila jim příspěvek na vedení družstva. Teď mě tak napadlo,že tato částka bude zarok dost velká - měli by asi platit z toho daně:-) ale asi . . .

Re: bytove druzstvo vs. vlastnik bytu

Mgr. Oldřich Topka, 02.02.2009 17:07:02

Dobrý den, než bude ve vlastnictví více jak 75% společných prostor, bude o správě domu rozhodovat hlavně družstvo. Vy jste sice vlastníci bytů, ale společné prostory spoluvlastníte s družstvem a to má v současné době většinu. Souběh vlastníků i družstevníků v jednom domě není nic výjimečného, ale v praxi dochází k mnoha třenicím, protože jak vlastníci tak i družstvo musí spolurozhodovat. Pokud nenajdou dohodu, komplikuje to řadu věcí, které je v domě třeba udělat.
Optimální je totiž stav, když do vlastnictví přejdou všechny byty.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »