Jak prodat chalupu, pokud jsem majitelem 5/6 - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Jak prodat chalupu, pokud jsem majitelem 5/6

Tomáš Bušek, 29.12.2008 15:12:44

Dobrý den,
jsem majitelem nemovitosti z 5/6. Zbytek, tedy 1/6 vlastní osoba, která se o tento objekt nestará, nejezdí na něj, neplatí žádné daně a poplatky již 2O let. Avšak tuto 1/6 nechce odprodat. Byl by prosím někdo, kdo ví a poradil mi, jak bych mohl tuto část dostat do mého vlastnictví? Byl bych Vám velice vděčný za jakoukoliv odpověď.

Děkuji

TOMÁŠ

Re: Jak prodat chalupu, pokud jsem majitelem 5/6

Karel Dlouhý, 29.12.2008 17:44:11

§140 obč. zák.
Převádí-li se spoluvlastnický podíl, mají spoluvlastníci předkupní právo, ledaže jde o převod osobě blízké (§116, 117).

§141
(1) Spoluvlastníci se mohou dohodnout o zrušení spoluvlastnictví a o vzájemném vypořádání; je-li předmětem spoluvlastnictví nemovitost, musí být dohoda písemná.
§142
(1) Nedojde-li k dohodě, zruší spoluvlastnictví a provede vypořádání na návrh některého spoluvlastníka soud. Přihlédne přitom k velikosti podílů a k účelnému využití věci. Není-li rozdělení věci dobře možné, přikáže soud věc za přiměřenou náhradu jednomu nebo více spoluvlastníkům; přihlédne přitom k tomu, aby věc mohla být účelně využita.
---
Tedy podle § 142 může dát návrh k soudu na zrušení spoluvlastnictví z uvedených důvodů, spoluvlastníkovi pak zaplatíte 1/6 ceny nemovitosti podle odhadu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »