Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Prosím o radu. Jsme tři sourozenci. Zemřel otec.Otec měl dům, který chtěl darovat mě. Darovací smlouvu již podepsal, ale není právnicky ověřená (již se to nestihlo).Bere se při dědickém vyrovnání ohled na smlouvu, která je sice podepsaná ale již není ověřená? Musí brát ostatní sourozenci ohled na to, že otec dům nechtěl dělit a chtěl aby ho měl jeden z nás?
Děkuji
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se smlouva nepodala na katastr nemovitostí, byl ke dni úmrtí vlastníkem stále Váš otec a dům se tak stává předmětem dědictví. K této listině se tak v dědickém řízení přihlížet nebude - nemá žádné právní účinky.
Prosím o radu.Zemřela moje maminka a zůstal její manžel(můj nevlastní otec)toho času v domově důchodců .Předmětem dědictví bude byt v OV.Nevlastní otec má ještě dceru ,která nikdy nebydlela
v společné domácnosti.Prosím jakým poměrem se bude dělit
pozůstalost.
Děkuji Kislinger
Dobrý den,
pokud zemřela Vaše matka, dědí po ní manžel a její děti. Tedy pokud jste jediným dítětem Vaší matky, tak Vám připadne 1/2 bytu a jejímu manželovi také 1/2 bytu.
Pokud tomu dobře rozumím, uváděná "dcera nevlastního otce" není dcerou Vaší matky, tedy po ní dědit nebude. (Bydlení ve společné domácnosti není rozhodující.)
Dobrýnu den,prosím ještě o jednu radu.
Po smrti mé matky zemřel během 5dní ještě její manžel,můj nevlastní otec.Tím se situace zřejmě změnila od mého předešlého dotazu a Vaší odpovědi.Prosím jak se v této situaci postupuje ohledně dědictví bytu v OV,když můj nevlastní otec se nežůčastní jednání o dědictví a má dceru ( nevlastní sestra).
Děkuji Kislinger
Pokud byl byt v BSM (bezpodílové spoluvlastnictví manželů), a ne jen v majetku matky, nebyla předchozí odpověď správná.
Nejdříve se vypořádá BSM - tedy otci připadne 1/2.
V dědictví se rozděluje ta druhá polovina mezi Vás a otce - takže vy budete mít 1/4 a otec 3/4.
Teď když otec zemřel, tak jeho 3/4 zdědí jeho dcera.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com