PN po skončení PP a odstupné - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

prodloužení PP v ochranné době

Jana Matušová, 15.01.2009 10:40:55

Mohu svému zaměstnavateli oznámit, že na prodloužení PP z důvodu PN v ochranné době netrvám,až po skončení PN, nebo jsem tak měla učinit k původnímu dni ukončení PP? Děkuji za odpověď

Ochraná doba

Nicol Hřmánková, 05.01.2009 18:19:26

Děkuji za odpověď níže, oznámím-li tedy zaměstnavateli že na prodloužení PP za nemoc netrvám skončí můj PP tak jak původně měl, ještě se ale chci zeptat zdali naopak zaměstnavatel nemůže trvat na odpracování doby za PN.

A ještě jak jsem se už také ptala, odstupné dostanu předpokládám až při poslední výplatě po zkončení PP ale bude vypočteno z posledního odpracovaného čtvrtletí, v mém případě tedy 4/2008 nebo z 1/2009 pokud se pro PN pracovní poměr prodlouží o nemoc do 31.3.2009 ??

ochranná doba

Nicol Hřmánková, 04.01.2009 20:07:06

Mám dvou měsíční výpověď z nadbytečnosti, PP skončí 28.2.2009, celý leden budu na PN, jelikož ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává, znamená to že po ukončení PN budu chodit do práce o tu dobu déle, tedy i v březnu a PP skončí až 31.3.2009 ??

Re: ochranná doba

Karel Dlouhý, 04.01.2009 20:56:29

Ano, jak je citováno níže:
§53 (2) "Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá."

Ale můžete se rozhodnout, že na prodloužení prac. poměru netrváte.

vyplácení odstupného

Nicol Hřmánková, 04.01.2009 19:59:37

Jak to tedy prosím bude s tím odstupným, viz. dva dotazy níže, bude vyplaceno až po ukončení PN spolu s poslední výplatou nemocenské ?

vyplácení odstupného

Jana Matušová, 30.12.2008 13:36:07

Dobrý den, v říjnu jsem dostala výpověď z důvodu nadbytečnosti s dvouměsíční výpovědní lhůtou k 31.12.2008 a tříměsíčním odstupným. Od 1.12.2008 jsem v PN a další kontrolu mám až v lednu, což již nebudu zaměstnancem firmy. Jsem si povinna vyzvednout dokumenty spojené s propuštěním a vrátit zaměstnaneckou kartu ještě v prosinci a nebo až po skončení PN? A jak to bude s vyplácením odstupného, proběhne až po skončení PN a nebo hned v prosincové výplatě, jak mělo být? Děkuji za odpověď.

Re: vyplácení odstupného

Karel Dlouhý, 31.12.2008 12:06:01

Dobrý den, upozorňuji na ustanovení
§53 (2) "Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá."

Ochranná doba je mj. doba prac. neschopnosti.

Tzn. pokud jste zaměstnavateli nesdělila nic, tak Váš pracovní poměr neskončí 31. 12. 2008.

PN po skončení PP a odstupné

Nicol Hřmánková, 21.12.2008 16:36:44

Dobrý den, přečetla jsem poctivě fórum a chci se ujistit. Dostala jsem výpověď pro nadbytečnost, PP skončí 28.2.2009 a ve výplatním termínu 10.3.09 dostanu 3-měsíční plat. Protože si chci vyřešit zdravotní problém který jsem dosud odkládala plánuji PN hned od 1.3 v ochranné době, po dobu PN budu tedy dostávat nemocenskou od bývalého zaměstnavatele, odstupné ale dostanu hned v termímu 10.3. nebo až z posledním vyplacení nemocenské po ukončení PN ?
A ještě jeden dotaz, po skončení PN se přihlásím na ÚP kde budu mít nárok na 5 měsíců podpory, tato podpora se vypočte z prům. výdělku stejně jako u odstupného, v mém případě tedy ze 4 čtvrtletí 2008 ??
Děkuji.

Re: PN po skončení PP a odstupné

Karel Dlouhý, 21.12.2008 18:36:01

Ano, je to tak.

Jen nevím, jak to bude s nemocenskou, neboť od 1. 1. 2009 podle novely zákona nebude nemocenská v prvních 14 dnech vyplácena, místo ní bude určité částky vyplácet zaměstnavatel ze svých prostředků. Nevím, jak to bude v těch případech, kdy nemoc vznikne v ochranné době.
Můžete se zeptat na Okresní správě soc. zabezpečení.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »