Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
pracuji v jedné firmě jako obchodní dealer a rozvážím zboží k zákazníkům. Vedení mi chce přidělit hmotnou zodpovědnost za sklad, kde je zboži cirka za 10 mil. Prý je to z důvodů personálních změn a aby toho neměl skladník, který je ve skladu sám mnoho. Bylo mi řečeno, že bych zhruba 10-20% z mé pracovní doby byl na skladu a jinak v terénu jako doposud. Po pravdě se mi to nelíbí, jelikož když budu v terénu a skladník co tam zůstane špatně naskladní zboží, tak i za mé nepřítomnosti budu muset zaplatit ztrátu s ním na polovic, která vznikne. Proto bych se chtěl zeptat, zda-li na to má firma vůbec právo, chtít po někom hmotnou zodpovednost za zbozi na skladu, i když v něm nebudu působit celou mou pracovní dobu. Děkuji
Dobrý den,
obávám se, že asi právo má.
Domnívám se, že byste ale měl požadovat, aby se zohlednil Váš menší úvazek práce ve skladu pro případnou náhradu škody.
§260 (4) Při určování podílu náhrady jednotlivých zaměstnanců, kteří odpovídají za schodek společně, se vychází z jejich hrubých výdělků zúčtovaných za dobu od předchozí inventury do dne zjištění schodku. Přitom se započítává výdělek za celý kalendářní měsíc, v němž byla tato inventura provedena, a nepřihlíží se k výdělku za kalendářní měsíc, v němž byl zjištěn schodek. Jestliže byl však zaměstnanec zařazen na pracoviště během tohoto období, započítává se mu hrubý výdělek dosažený ode dne, kdy byl na pracoviště zařazen, do dne zjištění schodku. Do hrubého výdělku se nezapočítává náhrada mzdy nebo platu.
--
Tedy analogicky k tomuto byste mohl zkusit požadovat, aby v dohodě bylo uvedeno např., že ve skladu budete pracovat max. 1/5 svého úvazku a že tedy při náhradě škody bude Váš výdělek započten jen z 1/5.
Dobrý den, mám podepsanou hmotnou zodpovědnost a pracuji jeko jediný skladník ve skladu stavebního materiálu, kdo za sklad odpovídá po dobu mé PN nebo dovolené, po tuto dobu mají do skladu přístup všichni mí nadřízení kteří se střídají v zastupování. Vydávají zboží a mnohdy zapomínají vést evidenci.
§252 (1) Byla-li se zaměstnancem uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování, za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny, odpovídá za schodek vzniklý na těchto hodnotách.
§252 (4) Zaměstnanec se zprostí odpovědnosti zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zejména, že mu bylo zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými hodnotami nakládat.
§253 (1) Zaměstnanec, který uzavřel dohodu o odpovědnosti, může od ní odstoupit ... nebo pokud zaměstnavatel v době do 15 kalendářních dnů od obdržení jeho písemného upozornění neodstraní závady v pracovních podmínkách, které brání řádnému hospodaření se svěřenými hodnotami.
Tedy mělo by se to vyřešit, např. společnou hmotnou odpovědností i pro ně.
Dobrý den,jsem zaměstnanec na HPP jako skladník.Mám podepsanou hmotnou zodpovědnost a zaměstanavatel mne posílá na povinné školení.Po dobu mé nepřítomnosti (2dny) budou mít přístup k materiálu osoby bez hmot.zodpovědnosti.Mohu odmítnout účast na školení?Jak se mám zachovat?
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com