Dědictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dědictví po matce

Eva Mozga, 19.01.2009 16:48:36

Matka odkázala svůj byt závětí vnukovi (jednomu, ač měla vnuky dva); znamená to, že děti (plnoleté) jsou z dědictví zcela vyloučeni, ač nebyly vyděděni, resp. zajímá mě syn a vnuk, kteří byly závěti obejiti.
Děkuji za odpověď.

Re: dědictví po matce

právní vrba, 11.04.2012 12:48:46

Zletilý potomek (syn, dcera) musí při dědění ze závěti obdržet alespoň 1/2 toho, co by obdržel při dědění ze zákona; porušuje-li závěť toto pravidlo, je v této části neplatná. Vnuci obecně nejsou potomci zůstavitele, dědí ze zákona jen pokud jejich rodič-potomek zůstavitele předemřel anebo dědictví odmítl - pak nastupují místo něj.

Dědictví

Kateřina Pelclová, 19.01.2009 10:45:28

Dobrý den, prosím Vás o radu:
ve smlouvě prohlašuji, že majitelem nemovitosti (tatínek přítele) nemá žádné dluhy, ani neváznou žádná práva třetích osob, jenže po smrti maminky mého přítele mají nárok na dědictví i neteř se synovcem a zatím nejsou plnoletí. Tak nevím, jak to mám do smlouvy zformulovat, aby mi ji nevrátili nazpět a nebo ten odstavec mám úplně vynechat? Ještě mám jeden dotaz, o plnoletosti dětí nám určil soud část vyplacení dědictví, jenže tolik peněz nemáme a nevíme jak to obejít, aby peníze nedostali. Zatím děkuji a nashledanou Kateřina Pelclová

dědictví po bratrovi

eva jiraskova, 18.01.2009 21:05:31

Děkuji za rychlou odpověd.Psala jste,že matka může být výlučným dědicem,znamená to tedy,že nemusí? za jakých podmínek? Děkuji

Re: dědictví po bratrovi

Stefi, 19.01.2009 15:27:16

Maminka by nebyla výlučným dědicem, kdyby s ní ve 2. dědické skupině dědily další osoby, které do této skupiny ze zákona patří, tzn. manžel/manželka zůstavitele, pokud nedědil/a v 1. skupině a nebo osoba žijící se zůstavitelem nejméně po dobu 1 roku ve společné domácnosti a společeně se o domácnost starali nebo zde byla vyživovací povinnost. Takže kdyby vy jste se zůsavitel žila takto ve společné domácnosti, mohla byste dědit společně s maminkou.

dědictví po bratrovi

eva jiraskova, 17.01.2009 22:33:40

Dobrý den,zemřel mi bratr.Byl bezdětný,svobodný,bez přítele,žil a bydlel sám v bytě v osobním vlastnictví.Já jako sestra jsem ve 3.dědické skupině.Matka v první,otec již nežije.Znamená to,že celý byt po bratrovi zdědí pouze matka? nebo mám také nárok na nějaký podíl?
Dále se chci zeptat zda je možné byt po bratrovi. pronajmout,ještě před dědickým řízením.bratr zemřel teprve před dvěma týdny a matka by chtěla byt pronajmout.Děkuji předem za odpověd.

Stefi, 18.01.2009 08:35:18

Vaše matka dědí na základě zákona ve 2. ddické skupině a může být výlučným dědicem, tudíž všechen majetek po bratrovi zdědí pouze ona.
S pronájmem bytu si nejsem jista, ale obávám se, že dokud nebude skončeno dědické řízení a bratr veden stále jako majitel bytu, nebude to "ofciální" cestou možné.

Vlaďka, 11.04.2012 12:35:32

Zdědila jsem po bratrovi byt , než se vyřídilo dědictví , tetička mezi tím dokonale sebrala vše co v bratrově bytě bylo. Takže mi byl byt tetičkou předán úplně holý a prázdný . Zajímalo by mě , zda na to tetička měla právo a co s tím mám dělat.

závět

Lenka Vrbová, 16.01.2009 20:14:25

Dobrý den chtěla bych se zeptat,všude se mluví že závět má přednost před zák.děděním.Mamce zemřel manžel ,který sepsal závět,kde veškerý majetek jak movitý tak nemovitý odkazuje manželce a své děti,které jsou plnoleté vyděduje.Jakto tedy,že podíl na družstevním bytu jde do dědictví a mamka musí vyplatit z ceny bytu vnoučata,podotýkám že je tu závět kde vše odkazuje manželcea své děti vydědil.děkuji

Re: závět

Stefi, 16.01.2009 21:52:06

Dobrý den,

potomci jsou neopomenutelní dědicové a i když je vydědil, uplatní se zde reprezentační právo, tzn. že podíly těchto vyděděných dětí dostanou jejich děti. Je to častá chyba, maminčin manžel měl v listině o vydědění uvést, že vydědil děti a všechny jejich další potomky. Bohužel, právo je v této situaci podle zákona na jejich straně.

Dědíctví

Karel Frančík, 16.01.2009 08:18:56

Za života mého otce se zakládalo bytové družstvo nájemníků.Otec zaplatil vstupní poplatek a byl na zakládající schůzi družstva,poté zemřel.Soud potvrdil veškerá má dědická práva včetně práva na družstevní podíl.Předseda družstva tato má dědická práva popírá.Proto jsem podal na družstvo žalobu k Městskému soudu ,který má práva potvrdil.Proti rozsudku Městského soudu se předseda družstva odvolal.Prosím jakou naději mám na kladné rozhodnutí soudu.
Děkuji za odpověď

Re: Dědíctví - vymáhání závázků

MIchal Kudelka, 16.01.2009 09:11:03

Dobrý den,
dle usnesení o dědictví mi bratr měl vyplatit částku 500 tisíc korun. 100 000 tisíc do jednoho měsíce od nabytí platnosti usnesení o dědictvi (zbylou část peněz do termínů, které v tomto usnesení jsou vypsány). Tento termín již vypršel a bratr mi dlužnou částku neuhradil. Mohu Vás poprosit o radu, jak mám nyní postupovat? Jak mám vymáhat dlužnou částku a zda naskakuje ze zákona nějaké penále z prodlení? Moc Vám děkuji za odpoveď

platnost smlouvy-vymahatelnost

Vlastislav Dolanský, 15.01.2009 14:46:19

v roce 1994 došlo smlouvou k prodeji dědického podílu. podle smlouvy měla být vylacena cena podílu na nemovitosti. v této smlouvě se kupující zavazuje k úhradě ceny za podíl na předmětné nemovitosti do 30.6.1999, ale není žádný doklad o úhradě tohoto podílu. otázky tedy zní: 1.je ještě částka vymahatelná? 2.lze od smlouvy odstoupi, když kupující nenaplnil svou smluvní povinnost?

vypořádání

Hana Kontrová, 21.12.2008 13:57:00

Dobrý den,jsme 3 soueozenci,v roce 2006 nám zemřela maminka,s otcem vlastnili družstevní byt.Dědictví bylo od paní notářky rozděleno tak,že otec získá členský podíl s tím,že ze svého majetku vloží určitou finanční částku na vyplacení našeho dědického podílu.V roce 2007 se otec podruhé oženil.S nynější ženou zmiňovaný byt prodal za mnohem vyšší částku,než byla uvedena v dědictví.Mám dotaz,zda mohl byt prodat bez našeho souhlasu,když dědictví do dnešního dne nebylo vypořádáno?Na náš dotaz,ohledně vypořádání,nám otec sdělil,že nám nic nedá a ani prý nemusí.S tím ovšem nesouhlasíme.Prosím o radu,jak máme v tomto případě pokračovat a zda je toto řešit soudní cestou.Děkuji moc za vaši odpověď.Kontrová

Dědictví

Zdenka Rákosníková, 21.12.2008 12:06:55

Dobrý den,mám problém já a bratr jsm e zdědili každý 1/6 nemovitosti po otci a macecha 4/6 a ted jsem zjistila,že ona darovala svůj díl před 3 roky obci aniž nám nabídla předkupní právo asi z důvodu,že v domě pořád bydlí.Ted jsem nabídla obci svůj díl k odkupu a vypořádání spoluvlastnictví,ale nereagují,tak to chci dát k soudu.Takže nevím zda soud bude přihlížet ke skutečnosti,že tam pořád bydlí macecha a dům se nemůže
prodat a pokud s břemenem tak budeme finančně poškozeny.Tak nevím jak jinak tuto záležitost vyřešit.Děkuji

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »