Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Pracuji v akciové společnosti s jediným akcionářem na pozici ředitele a současně místopředsedy představenstva. Akcionář a současně předseda představenstva mě odvolal, a to následujícím způsobem: na místě jako jedíný akcionář tzv. vykonal působnost valné hromady (§ 190 Obch. zák.). kdy mě nejprve odvolal z představenstva a poté zrušil pozici ředitele jako třídu. Avšak platné stanovy naší společnosti říkají, že valná hromada musí být svolána předem, oznámením v novinách atd. (to je reziduum z doby, kdy ještě akcionářů bylo více), což se nestalo. Jsou vůbec tyto kroky, tj. mé odvolání z předsdtavenstva a zrušení pozice ředitele platné - co má větší právní sílu, ustanovení Obchodního zákoníku nebo platné stanovy a. s.? Majitel mi nedal nic písemně, což mu nařizuje §73 odst. 5 Zákoníku práce. Nabídku dalšího pracovního zařazení v rámci společnosti jsem sice dostal, ale jen ústně a velmi nekonkrétně (bez uvedení podřízenosti, specifikace pracovní náplně, platu apod.) - opět neplatné?
Dobrý den, chyba je, že nebyly řádně změněny stanovy tak, aby odpovídali aktuálnímu stavu. Je-li pouze jediný akcionář, pak se totiž valná hromada nesvolává. Jinak přednost má zákon. Jestliže mu stanovy neodpovídají nebo mu dokonce odporují, pak platí zákonná úprava, má tedy v tomto případě vyšší právní sílu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com