Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den
Pracuji na ŽL jako uklízečka.Mám s firmou smlouvu na běžné úklidové práce s určením 2 dnů i hodin na tyto úklidy a paušální měsíční platbou.Ve smlouvě o těchto náhradách není ani zmínka (o svátcích tam není ani slovo).Nyní,protože se firma rozrostla po mě požaduje nahrazování svátků bez finanční náhrady.Já si myslím,že nařídit mi to nemohou a pokud se dohodneme, tak si myslím,že je to z mé strany práce navíc a měla bych za ní také dostat navíc zaplaceno.Mám pravdu a nebo má pravdu firma která chce tuto práci a ještě bez finanční náhrady.Děkuji za odpověď Marta
Dobrý den,
jestliže pracuje na ŽL, nevztahuje se na Vás zákoník práce. Z toho důvodu tedy nemůžete hovořit o práci ve svátek či náhradách za tuto práci apod. Vycházejte čistě ze znění smlouvy. Jestliže firma požaduje práci navíc, uzavřete novou smlouvu, v níž bude odměna navýšena.
Dobrý den, jsem dlužníkem u telefoního operátora, svůj dluh jsem chtěla splácet a proto jsem zavolala do společnosti a poprosila o splátkový kalendář.Ten do týden přišel, avšak s částkou, kterou měsíčně bohužel nemůžu platit.Chtěla jsem se Vás zeptat,zda když pošlu částku nižží než je uvedená, zda mě čeká nějaký jiný postih, nebo soudní exekuce? V dopise u splátkového kalendáře je psáno, že pokud nebude některá částka uhrazená k uvedenému datu nebo ve stanovené výší, stane se celý zbývající závazek bez dalšího ihned splatným.děkuji za Vaši rychlou odpověd
Dobrý den, před nedávnem, jsem se tu dotazovala na možnost odstoupení od smlouvy s mobilním operátorem.(Dobrý den, před nedávnem mě na ulici zastavili 2 prodejci mobilního operátora. Nabízeli mi abych přešla k jejich operátorovy. Lhali mi od očí, že se nejedná o paušál, ale že je to formou dobíjení kreditu. Nakonec jsem tedy podepsala, protože se zdálo, že to bude opravdu výhodnější volání a sms než jaké jsem měla doteďka. Nedostala jsem podepsanou smlouvu ani její kopii. I přesto, že jsem podepsala, jsem se nakonec rozhodla, že nové sim karty nepoužiji a zůstanu nadále u stávajícího operátora(nové sim karty jsem nepoužité založila do šuplíku).asi za měsíc mi přišly 2 vyúčtování paušálu. tak jsem se rozhodla, že sim karty i s vyúčtováním pošlu zpět a že budu chtít odstoupit od smlouvy.
Jelikož jsem nedostala ani kopii podepsané smlouvy, tak nevím co jsem vlastně podepsala. Vzápěti mi přišel dopis, že jsem podepsala smlouvu na 24 měsíců a že má žádost o odstoupení bude individuálně projednána.
Zajímalo by mě, zda můžu napadnout to, že jsem nedostala ani kopii smlouvy a to, že mi bylo lháno do očí. Děkuji)
bylo mi odpovězeno:(Dobrý den, uzavřela-li jste se svým spolukontrahentem písemnou smlouvu, je naprosto nepřípustné, aby se Vám nedostalo (alespoň jednoho) jejího písemného vyhotovení. Přesto, vycházeje z údajů, které jste uvedla, Vás musím upozornit, že jste se bohužel platně zavázala – a to i přes Vaši neznalost předmětných smluvních podmínkek – k plnění pravidelné měsíční úhrady za poskytování telekomunikačních služeb po dobu 24 měsíců.
V žádném případě však nepropadejte panice!
Společnost, s jejímiž pracovníky jste uzavřela smlouvu, je jednoznačně povinna Vám na vyžádání vydat kopii smlouvy, kterou jste měla dostat již hned po jejím uzavření. Je vždy velice vhodné mít tento dokument při sobě a sice pro důkazní účely. Pokud Vám odmítnou Vaši smlouvu vydat, ihned zajděte za advokátem ;-).
Ale nyní k Vašemu trumfu!
Jestliže s Vámi pracovníci oné nejmenované společnosti uzavřeli smlouvu mimo prostory obvyklé k podnikání, máte možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez uvedení důvodů. Chápu, že Vás tato čtrnáctidenní lhůta asi příliš neuspokojila. Tímto ale věc nekončí! Na Vaše právo odstoupit od smlouvy byli oba prodejci povinni Vás písemně(!) upozornit a zároveň Vás ze zákona přesně instruovat komu a jak odstoupení podat. Vzhledem k tomu, že tuto svoji povinnost porušili, vzniká Vám právo odstoupit od smlouvy do 1 roku od jejího uzavření.
Pokud jste společnosti již nějaké plnění poskytla, máte právo na jeho plné navrácení do 30 dnů od doručení Vašeho odstoupení příslušnému oddělení operátorské společnosti.
Nebudou-li se s Vámi bavit, doporučuji zajít za advokátem a ten Váš spor jistě vyhraje.)
Má žádost o odstoupení byla zamítnuta. Doteď nemám kopie smluv. Rozhodla jsem se, že celou več budu řešit přes Český tel.úřad. Dnes mi přišla 1.upomínka, jelikož jsem nezaplatila vyúčtování služeb.Chtěla bych se tedy zeptat, zda musím vše zaplatit, a nebo zda nemám nic platit, protože se situace stále řeší a proto, že doteď nemám kopie smluv,písemně mě neupozornili a já mám tedy právo do 1 roku odstoupit od smlouvy?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
odpověď, kterou jste obdržela na Váš dotaz, byla zcela správná a pokud něčeho chcete dosáhnout, měla byste se jí začít řídit.
Nejprve ale musím upozornit, že o odstoupení se nežádá, odstoupení se oznamuje a to písemně. Jde o jednostranný právní úkon.
Vám však doporučuji zajít opravdu za advokátem, který vše správně a dle zákona zařídí.
Děkuji, takže podle Vás nemám věc řešit přes Český telekomunikační úřad? ale raději přes advokáta?
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com