Soukromé emaily - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Soukromé emaily

Ika Janatová, 17.12.2008 09:27:15

Dobrý den, zjistila jsem, že mi zaměstnavatel čte soukromé emaily v době, kdy jsem na nemocenské a šíří ji dál mezi ostatní zaměstnance firmy i mimo firmu. Na toto počínání mám svědka a sms od bývalé kolegyně, kde mi sděluje že emaily též četla. Mohu se nějak bránit, případně jak. Velice děkuji za odpověď a přeji krásné svátky.

Re: Soukromé emaily

Karel Dlouhý, 17.12.2008 21:34:13

Bránit se můžete žalobou na ochranu osobnosti.

Není mi však jasné, jakým způsobem se zaměstnavatel mohl dostal k vašim soukromým mailům resp. zda to nebyla z Vaší strany nedbalost a neuváženost nechat si posílat soukromé maily na server zaměstnavatele.

Normální je, že služební mailová adresa je určena pro pracovní korespondenci (a k ní se může dostat jenom správce serveru) a pro soukromou poštu mají lidé soukromé schránky (např. na www.seznam.cz), kam se jim zaměstnavatel dostat nemůže.

Ika Janatová, 18.12.2008 12:12:07

Zaměstnavatel čte poštu ze soukromého emailu na portálu Seznam.cz a gmail.com. Je velice zběhlý v orientaci na internetu a programování PC. Heslo si pravděpodobně zjistil, protože jsem se do soukromých emailů občas přihlásila z firemního počítače.

Karel Dlouhý, 18.12.2008 18:40:58

Dobrý den, omlouvám se, že jsem měl pochybnosti. S tím, co uvádíte, jsem se nesetkal.
Existují "špionážní" programy (key-loggery), které zaznamenávají stisknuté klávesy a tak ten, kdo je instaloval, se může dozvědět různá hesla. Ale jejich nasazení zaměstnavatelem není normální.

Ika Janatová, 18.12.2008 12:58:45

...ještě bych chtěla dodat, že díky tomu, že mou soukromou poštu šíří mezi kolegyněmi a bývalými zaměstnanci, se mnou ve firmě nikdo nekomunikuje. Smějí se mi za zády a vypráví obchodním zástupcům z jiných firem, jak mě díky soukromé poště vyhodí z práce. Mohu na základě těchto skutečností ukončit pracovní poměr okamžitě? Velice vám děkuji za odpověď.

Karel Dlouhý, 18.12.2008 18:52:57

Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
a) podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce, nebo
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti.
Tedy Vy to použít nemůžete.
Asi by bylo nejlepší skončit pracovní poměr dohodou (říci mu, do jaké jste se dostala situace, a že raději odejdete).
Odkazuji na stanovisko ÚOOÚ
http://www.uoou.cz/index.php?l=cz&m=top&mid=02:02:15&u1=&u2=&t=

kam byste mohla poslat stížnost na zaměstnavatele.
Ze stanoviska vyplývá, že se i na maily vztahuje listovní tajemství - tedy byste mohla na zamětnavatele poodat trestní oznámení (pokud máte důkazy).

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »