Způsobení škody - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Způsobení škody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Internetové stránky

Lenka Storbová, 06.11.2011 16:24:15

Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně jedné věci. Moje klientka má problémy se svou bývalou paní, která ji vytvářela internetové stránky. Nechala si od ní udělat internetové stránky, kde ji ta paní umístila placený obrázek a po půl roce ji zavolali a musela zaplatit nějaké firmě 19 tisíc. Od této paní si nechala dělat každoměsíční službu za 2500 kč měsíčně a po tomto incidentu ji řekla, že ji za přechozí 3 měsíce platit nebude, protože ji způsobila tu škodu za 19 tisíc. Kdo může za to, že tam byl ten obrázek?
Jinak všechny jejich dohody jsou zaznamenány na mailu. Není žádná smlouva.
Děkuji za odpověď, prosím spěchá.

Re: Internetové stránky

Karel Dlouhý, 06.11.2011 20:03:17

"Kdo může za to, že tam byl ten obrázek? "

JAk vám tady někdo může na toto odpovědět? To přece musí vědět ty dvě paní.

Re: Internetové stránky

Lenka Storbová, 06.11.2011 20:29:18

Dala to tam ta. co je vytvářela, ale kdo je v právu?

odeslání mzdy na jiný účet

Žaneta Fryčová, 11.02.2009 21:51:30

Dobrý den, chtěla bych se poradit jak postupovat.Má kolegyně při nástupu do zaměstnání(červenec) zadala číslo účtu na kterou bude mzda odeslána, avšak omylem zadala kód jiné banky a zaměstnavatel ji tedy odeslal na jiný účet.Jednalo se o částku přesahující 5.000 Kč.Dotyčný odmítá peníze vrátit. Jak postupovat ? Má vůbec šanci získat peníze zpět? Může ji k tomu napomoci zaměstnavatel?

škoda na vozidle

Jaromír Švenda, 26.01.2009 13:50:16

Dobrý den.
Chtěl bych požádat o radu, jak postupovat. 10.1.2009 bylo dáno do servisu vozidlo na pravidelnou prohlídku.Při převzetí vozidla cca 18.1 mi nikdo ze servisu ani můj šéf neřekl, že bylo kontrolováno i obložení na kolech. V důsledku špatně dotažených šroubů na kole mi toto upadlo a tím jsem způsobil škodu zaměstnavateli na případných opravách. Má zaměstnavatel právo požadovat náhradu škody po mě, nebo se má obrátit na servis? Podotýkám, že jsem byl jediný, komu nebylo sděleno, že kola byla demontována.Nejsem přeci takový blázen, abych s 24 tunama jezdil s vědomě neutaženými koly. Děkuji.
gquff

Re: škoda na vozidle

Karel Dlouhý, 26.01.2009 19:57:22

§250 (1) Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.

§250 (2) Byla-li škoda způsobena také porušením povinností ze strany zaměstnavatele, odpovědnost zaměstnance se poměrně omezí.

§250 (3) Zaměstnavatel je povinen prokázat zavinění zaměstnance, s výjimkou případů uvedených v §252 a 255.
---
Tedy zaměstnavatel musí prokázat, co jste porušil. (Zda před jízdou jste povinen kontrolovat uzažení štoubů?)
Samozřejmě lze také řešit jako reklamaci vadně provedené opravy (prohlídky) vůči servisu

způsobení škody

Roman Foltas, 08.01.2009 15:06:04

Dobrý den.
Prosím Vás o radu ve věci: poškození formy.

Pracuji jako seřizovač ve firmě vyrábějící výrobky na auta.Při chystání formy (asi 8 let používaná) do výroby jsem jí nechtěně poškodil čímž vznikla zamestnavateli škoda okolo 50 000 kč.
Vím,že to budu muset zaplatit,ale chtěl bych vědět,jestli mám právo vybrat si sám firmu která tu formu opraví nebo udělat nějaké výběrové rízení?
Také by mě zajímalo jestli je možné,že firma nemá tu formu nijak pojištěnou když není její vlastníkem?

děkuji za dopověd

Uznání pracovního úrazu

Hana Pincová, 05.01.2009 10:40:19

Dobrý den,dne 15.10.2008 se mi stal úraz v zaměstnání ale k lékaři jsem zašla až 21.10.2008.Lze to uznat jako úraz pracovní?Zaměstnavatel to neuznal z důvodu nedodání lékařské zprávy do 24hodin.Je to oprávněné?
Děkuji za odpověď,s pozdravem H.Pincová

Re: Uznání pracovního úrazu

Karel Dlouhý, 05.01.2009 19:54:40

Pokud úraz vznikl v souvislosti s výkonem práce, jde o pracovní úraz. To samozřejmě se takto hůř prokazuje - předpokládám ale, že máte svědky a že jste sepsala záznam o úrazu.
"nedodání lékařské zprávy do 24hodin" k zamítnutí úrazu nestačí.

Rada

Marian Chocholáček, 05.01.2009 01:41:02

Dobrý den.Pracuji jako řidič kamionu.Z uzamčeného vozidla se mi ztratily tankovací karty a já na to bohužel přišel až po dvou dnech.Auto nebylo poškozeno,PIN u karet nalepen nebyl a karty byly uschovány v deskách. Na odcizené karty bylo ve Francii natankováno 1900 litrů nafty.Zaměstnavatel mi proto zkrátil diety,nevyplatil prémie a rovněž 13 plat. A samozřejmě musím uhradit škodu i když vím že já jsem své povinnosti nezanedbal. Má právo zaměstnavatel takto postupovat. Mám pojištění odpovědnosti ale bylo mi řečeno,že na tyto případy se pojistka nevztahuje. Děkuji za odpověd.

Re: Rada

Mgr. Oldřich Topka, 08.01.2009 12:58:08

Dobrý den, na tom, aby Vám zaměstnavatel strhával nějakou škodu ze mzdy, byste se museli výslovně dohodnout a kdyby ne, měl by svůj nárok na škodu uplatnit zaměstnavatel u soudu, kde by ji navíc musel prokázat. Svévolně Vám žádné částky ze mzdy strhávat nemůže. Ovšem ve skutečnosti se proti takovému neoprávněnému postupu zaměstnavatele brání vcelku obtížně a bez soudu se to neobejde.
Pokud jde o pojistku, ta se řídí podmínkami, které jste si sjednali. Jestliže nepokrývá případné odcizení věcí, pak z ní plněno nebude.

Způsobení škody

Josef Štos, 16.12.2008 21:42:46

Dobrý den.
Stala se mi taková nehoda kdy jako řídíč jsem způsobyl škodu na voze, sám ani neví jak, došlo k proraření olejové vany a následnému zadření motoru, což se stalo v důsledku ztráty oleje.Zaměstnavatel po mě chce zaplatit opravu což činí 150 000 kč, ve smlouvě není uvedeno nic o hmotné povinnosti, navíc mi dodnes nikdo neřekl jak se to mohlo stát, pokud sem jel na naprosto rovné silnici, mohl bych tímto požádat o radu co mohu dělat?

Re: Způsobení škody

Karel Dlouhý, 17.12.2008 21:42:59

§250 (1) Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.

§250 (2) Byla-li škoda způsobena také porušením povinností ze strany zaměstnavatele, odpovědnost zaměstnance se poměrně omezí.

§250 (3) Zaměstnavatel je povinen prokázat zavinění zaměstnance, s výjimkou případů uvedených v §252 a 255.

§257 (1) Zaměstnanec, který odpovídá za škodu podle §250 je povinen nahradit zaměstnavateli skutečnou škodu, a to v penězích, jestliže neodčiní škodu uvedením v předešlý stav.

§257 (2) Výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu.

Tedy musí prokázat, co jste porušil, a náhrada škody je limitována 4,5 měs. prům. výdělkem. Škodu neuznávejte - ať Vás třeba žaluje u soudu a prokáže Vám to.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »