Provize a promlčecí doba - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Provize a promlčecí doba

Jana Nováková, 15.12.2008 13:51:50

Dobrý den,
moc bych potřebovala poradit s následujícím dotazem:

dne 10.11. 2002 jsem podepsala „Smlouvu MBI o obchodním zastoupení“
Co se týká provize, je ve smlouvě uvedeno mimo jiné : „Za účelem minimalizace rizika poradci se jako ručení za storno zadržuje část provize (zpravidla 20%), která se po uplynutí lhůty pro ručení za storno vyplácí poradci, pokud nedošlo během lhůty pro ručení za storno ke zrušení nebo snížení smlouvy. Lhůta pro ručení za storno činí, pokud není v tabulce hodnoty jednotek stanoveno jinak, 24 měsíce.
Stornorezervou a závěrečnou provizí jsou vyrovnány veškeré nároky na provizi, náhrady výdajů či plateb podobného druhu.“

Jedinou smlouvu, kterou jsem pro MBI uzavřela byla smlouva, ze které mi byla dne 19.3.2003 vyplacena provize ve výši 7.984,--Kč. Od té doby jsem s firmou nespolupracovala, ovšem bohužel jsem ani neukončila smlouvu na dobu neurčitou.

Dne 28.11.2008 jsem obdržela dopis, ve kterém mne vyzývají k uhrazení částky 7.984,--Kč, a to do 28.12.2008. V dopise firma uvedla, že podle čl. VII, písmene b) Smlouvy pro MBI Private Broker mi vznikla povinnost uhradit vyplacenou provizi, protože hodnota stornovaných smluv převýšila stav konta zadržované rezervy.

Když jsem se písemně ohradila, sdělili mi, že jsem sice smlouvu o obchodním zastoupení uzavřela již v roce 2002, kdy v ní ještě výše citovaný čl. VII nebyl obsažen. Dále ovšem konstatovali, že smluvní vztah se řídí ustanovením obchodního zákoníku a to § 662.

Na výpise z provizního konta, které jsem si nechala zaslat, se saldo objevilo poprvé k 20.8.2003.

Ptám se proto, jestli se domníváte, že na základě citovaných skutečností má firma MBI právo na vrácení provize a jestli třeba už nedošlo k promlčení.

Moc Vám děkuji za odpověď.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »