Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
mám-li pracovní dobu od 6:00 do 16:00, jak dlouhá by měla být přestávka? Zaměstnavatel mi strhává 1 hodinu. Je to tak správně?
Předem děkuji za odpověď
§88 (1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby.
§88 (2) Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut.
§88 (3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.
§88 (4) Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby.
---
nejde o to, kolik Vám strhává, alekdy a jakou přestávku poskytuje.
Podle ZP by stačilo, aby Vám poskytl půl hodiny přestávku od 12.00 do 12.30 hodin (pokud Vám ovšem půl hodiny stačí - pokud nechodíte někam do jídelny a nestihnete to).
Dobrý den,
pracuji na zkrácený úvazek (30 hod. týdně) to znamená 6 hodin denně. Chtěla bych se zeptat, když přestávka musí být nejdéle po šesti hodinách práce, znamená to, že bych si eventuelně mohla vybrat půlhodinu až na konci směny? Bylo mi řečeno, že musím pracovat 6,5 hod. denně.
Díky za opdověď.
Renata
Na stejný dotaz jste dostala odpověď 29. 10. 2008:
Dobrý den, §88/3 ZP: "Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.". Tak, jak to popisujete, to tedy podle ZP možné není.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com